Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Photoshop v oblaku - še nikoli tako enostavno dosegljiv

12.09.2017 19:46

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Program Photoshop uporabljam že od verzije 2.0. Spoznal sem ga zaradi svoje poklicne dejavnosti reprodukcijskega fotografa / skenerista. Nadaljeval z verzijo 2.5, ko sem leta 1993 vstopil v računalniško pripravo tiska. Takrat je program obstajal samo za Apple računalnike. Za IBM-PC računalnike je bil na voljo program PhotoStyler, konkurenčnega podjetja Aldus, ki je nudilo še odlični vektorski program za oblikovalce FreeHand in program za postavitev časopisov, brošur, knjig in revij PageMaker. Močnejše podjetje Adobe spozna, da je treba konkurenco "uničiti". Kupili so podjetje Aldus ter zaustavili razvoj njihovih programov. Za nove Adobe programe so prevzeli določen del njihovega znanja in izkušenj. (Članek: Začetek programa Photoshop)

Tako imamo danes samo eno vodilno znamko, ki nudi profesionalne programe za grafično pripravo za tisk (InDesign), vektorsko oblikovanje (Illustrator), fotografijo (Photoshop - Lightroom), video (Premiere) in še več programov za splet, itd.

V poklicni uporabi so se glavni delovni programi vedno kupovali. Prvi Photoshop, verzijo 2.0, sem dobil na treh disketah. Verzijo 3.0 sem že dobil na CD-ju. Verzija 4.0 je že omogočala delo s plastmi (Layers).
Program Photoshop so menjali na leto do dve. In treba je bilo slediti novim verzijam, s tem pa imeti nove in nove stroške. Cena programa se je gibala okoli 1000 takratnih nemških mark. Celoten grafični komplet okoli 2500DM.

 

Danes

Kako je postalo vse enostavno in priročno. Program Photoshop si lahko prenesete iz Adobe spletne strani na svoj računalnik, podate svoj mail, geslo in že lahko uporabljate program. Za 30 dnevno uporabo je zastonj. Za več je najem verzije CC med 10 in 12€ mesečno. V celoti dobimo Photoshop CC in njegova dva podprograma Bridge ter Camera RAW in še Lightroom. Vsi programi se nam v času najema stalno obnavljajo, torej ni treba naložiti ali celo kupovati novih verzij programa. Program dobimo na Adobe spletni strani, ki je celo v slovenščini (Adobe Photoshop CC).
Photoshop CC imamo lahko naloženega na dveh računalnikih, z možnostjo istočasnega delovanja. Kar pomeni, da si program lahko delita dva uporabnika in s tem je možno strošek najema prepoloviti.

Ker program Photoshop ni namenjen družinskemu fotografu za arhiv in avtomatsko obdelavo slike, ampak naprednemu in profesionalnemu fotografu, ki želi od obdelave kar največ, je ta strošek postal zanemarljiv.

Prve diskete programa Photoshop in CD-je še danes hranim. Prav tako Aldus PageMaker. Ob vsakem programu do verzije 6.0, se je dobilo debele knjige, katere so kasneje zamenjala navodila na CD-jih.
Danes je vse skupaj na spletu. Tudi tu je šel razvoj naprej in inštalacije programov na več računalnikov so postale enostavne.

 

 

Če se vrnem leta, desetletja nazaj. Samo za program Photoshop sem za poklicno dejavnost od leta 1992 kupil 10 verzij tega programa in nekatere celo po dve, da sem jih lahko uporabljal še na drugem računalniku. Zato pravim, da je v današnji ponudbi tako dober in uporaben program dosegljiv z zanemarljivim stroškom.

Pred leti je prav velika investicija v program, večino fotografov prepričala, da je program Lightroom več kot dovolj za tonsko obdelavo in osnovne popravke. V bistvu je, saj ima Photoshop svojo moč v obdelavi in predvsem predelavi slike, ter priprave fotografij za arhiviranje.
Lightroom je tudi dokaj enostaven za uporabo. Photoshop pa zahteva več časa, da spoznamo njegove osnove. Vendar želja po večji predelavi slike in arhivu obstaja pri vseh ljubitelskih fotografih. Zato je možnost poceni najema programa Photoshop še kako dobrodošla.

V programu Photoshop sta še dva podprograma.
Bridge nam omogoča iskanje in urejanje fotografij z oznakami, ključnimi besedami, itd. Camera RAW pa obdelavo RAW datotek.
V bistvu sta tu še dva podprogram, saj preko okna Timeline lahko urejamo video in to v povezavi s funkcijami, katere omogoča Photoshop. Preko 3D orodij pa oblikujemo 3D slikovne efekte.

Če se odločite za najem programov, dobite svoj Creativ Cloud račun. Tu se logirate in izberete programe, katere želite prenesti. Ob izbiri najema Photoshop, dobite sledeče programe. Preko Creativ Cloud okna ste redno obveščeni za posodobitve. Recimo v najnovejšem Camera RAW CC programu, je že konverter za Nikon D850 RAW datoteke.

 

Prednosti programa preko oblaka

Omenil sem že, da je program prosto dosegljiv preko spleta. Lahko ga naložimo na dva računalnika in z njim istočasno delujemo. Ko se enkrat registriramo z mailom in geslomza delo z njim ni nujno, da ste priklopljeni na internet. Le, če kakšna dva mesece računalnika ne vklopite na splet, vas bo program opozoril, da bi bilo dobro priklopiti se. Kajti, če niste plačali mesečne najemnine, vas odklopijo, oziroma dobro je prenesti posodobitve.
V primeru, da greste v tujino z lastnim prenosnim računalnikom in naloženim programom, prav tako ni nobenih težav. V primeru, da s seboj nimate računalnika s programom, pa le tega preko spleta lahko naložite kjerkoli na katerikoli računlanik in se enostavno prijavite s svojimi podatki.
V primeru, da imate doma že naložen program na dveh računalnikih, vas bo Adobe na to opozoril, a ponudil možnost, da vas iz enega od domačih računalnikov odjavijo. Ne izbriše se program, le logirani niste več na enem od dveh domačih računalnikov. Ko pridete domov, se zopet prijavite in odjavite iz tretjeja računalnika, če se niste iz njega že sami odjavili. Tako imate vedno možnost izbire na katerih računlanikih imate prijavljen program in z njim delujete.

 

Skratka. Ko si boste zaželeli program, ki nudi vse v enem za fotografijo, njeno predelavo, arhiv, obenem pa možnost njene priprave za grafiko, oblikovanje in pripraviti še video..., potem začnite spoznavati skrivnosti programa Photoshop CC.

Nekaj osnov in možnosti spoznavanje programa je pred vami že tudi na spletni strani e-Fotografija. Na voljo je tudi PDF datoteka združenih člankov za prve korake (Photoshop Brošura in nasveti (2007).

Bi radi bolje spoznali program Photoshop:
- Vsi članki o programu Photoshop
- Tečaji programa Photoshop

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com