Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Photoshop triki / Korektura temnih delov - Shadows

Avtor:Matjaž Intihar
08.09.2011 21:13

 

Video predstavitev uporabe funkcije Photoshop - Shadows

 


 


Original

Svetloba osvetli motiv. Motiv pa ima zaradi vpada svetlobe množico tonskih vrednosti. Nekateri deli motiva so direktno osvetljeni, drugi skoraj nič.
V teh primerih pride do visokih kontrastov, katere naša tipala brez težav zajamejo. Vendar pa se v fazi procesiranja slike marsikateri detajl izgubi. Še več se jih izgubi, ko sliko prikažemo na zaslonih, ali jih izpišemo na papir.
V večini primerov želimo sliko zajeti tako, da večjih pomembnih svetlih delov ne presvetlimo. Toda, zaradi prevelikih kontrastov je naša slika v temnih tonih brez vidnega zapisa, pretemna, rečemo tudi podosvetljena.
V tehničnem fotografskem jeziku, boste zasledili besedo Dynamic Range. Oziroma, digitalni fotografi so ga na hitro prevedli kot dinamični obseg. V grafiki, že več kot 3 desetletja poznamo izraz, kontrastni obseg.


Popravljena slika s funkcijo Shadows.

V primeru, da ima vaša fotografija na zaslonu prikazane premočne temne dele motiva, se da s programom Photoshop, lepo rešiti pretemne dele slike.
V oknu Image, izberemo funkcijo Adjustments, pod katero je skrita večina funkcij za korekturo slike in nato funkcijo Shadows/Highlights. Ob odprtju okna, je v zgornjem delu funkcija Shadows, preko katere s tremi drsniki vplivamo na korekturo temnih delov slike.

S prvim drsnikom vplivamo na moč korekture. Z drugim, na tonsko korekturo, kjer vplivamo tudi na barve. S tretjim, določimo širino korekture v tonski lestvici.

Ko opravimo želeni popravek, lahko še dodatno popravimo sliko preko funkcije Image/Adjustments/Levels. Ko smo zaključili s korekturo slike in ostalimi želenimi funkcijami, izberemo še elektronsko ostritev, preko funkcije Filters/Sharpen/UnsharpMask in popravimo kontrast med mehkimi deli slike, kjer so se določene točke odstranile ali mešale s sosednjimi.
Pod funkcijo SaveAs izberemo ime obdelane datoteke in jo shranimo v nam želeni format zapisa.
Funkcija Shadows nam lahko pride večkrat prav pri obdelavi naših fotografij, saj tako pokažemo risbo v pretemnih delih slike.

Tudi pri obdelavi RAW fotografije imamo podobne funkcije. V primeru programa CameraRaw pod funkcijo Fill Light.

V novejših fotokamerah je za vse tiste, ki fotografirate v JPEG formatu in ne želite narediti popravka preko računalniškega programa, možnost izbire popravka temnih delov slike v fazi njenega procesiranja ali pa kasneje ob predogledu že posnete fotografije.
Pentax, nudi funkcijo D-Range, Fujifilm preko funkcije Dynamic Range, Canon v kompaktnih kamerah preko funkcije i-Contrast in pri kamerah DSLR preko funkcije Auto Lighting Optimazer. Nikon nudi funkcijo D-Lighting pred fotografiranjem in po njemu.


Pentax


Fujifilm


Canon


Nikon

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com