Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Photoshop triki / Panoramski format / Canvas Size

Avtor:Matjaž Intihar
13.04.2013 19:07

 

 

Imamo zanimivo fotografijo. Format slike pa nam ni všeč. Kaj če bi naredili panoramo, torej širši format.
Program Photoshop je pravo čarovniško orodje. Pa panoramo naredimo.

Izberemo funkcijo Image/Canvas size. Preko nje bom sliki dodal dodaten prostor. Slika je širine 11cm. Dodal bom še dodatnih 11cm. Ker je original na levi, želim pa dodati prostor na desno, v oknu izberem od kje poteka slika in kam se naj nov prazen prostor doda.
Nato označim del slike, ki ga želim kopirati in prenesti. Naredim selekcijo, kopiram s funkcijo Copy, prenesem s funkcijo Paste in nov layer je dodan. Sliko zrcalim preko funkcije Edit/Transform/ Flip Horizontal, nato z orodjem Move prenesem sliko v desni del in panorama je tu.
Obe sliki, ki sta v layerjih združim preko funkcije Flatten Image.
Zdaj je glavni moteči element desna jadrnica. Odstranil jo bom z orodjem Patch Tool. Naredim označbo, jo prenesem na del s katerim želim izničiti jadrnico in to je to.

Vendar, če pogledamo sliko, to še vedno ni želeno. Barve so blede, takega sončnega zahoda si najbrž ne želimo. Če še nimam, sam najprej sliki dodam Adobe RGB barvni prostor. Tonske vrednosti se razširijo, barve so že bolj zasičene.
Toda še vedno ne zadosti. Dodatni hitri trik, kako potemniti, zasičiti barve je kopiranje slike preko Edit/Copy, nato dodam nov layer preko Edit/Paste, s tem naredim nov layer. Layerje lahko med seboj na različne načine združimo. Izbral sem funkcijo Multiply in tako dodatno zasičil tonske vrednosti. Če je korektura premočna lahko zmanjšamo prosojnost zgornjega layerja. Nato še funkcija Flatten Image in slika je združena.
Je slika preširoka in bi jo radi na hitro zmanjšali po širini. V video zapisu je že predstavljena funkcija Contate Aware Scale. Ta omogoči, da se glavni kontrastni elementi ne pomanjšujejo.
Tako, imamo izdelano novo, želeno fotografijo v širšem panorama formatu in bolj zasičenih tonskih vrednosti.

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com