Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Po prvem preizkusu fotokamer Sony NEX-5 in NEX-3

Avtor:Matjaž Intihar
18.05.2010 15:00

Sony nam je predstavil dve novi fotokameri z drugačnim konceptom. Kameri NEX-5 in NEX-3 sta zgrajeni na osnovi Alpha sistema in njenega velikega tipala. Razlika pa je v tem, da sta kameri zgrajeni po principu kompaktnih fotokamer le s to razliko, da nudita izmenjavo objektivov. Novi objektivi so narejeni po E in ne A nastavku. Tako klasični Alpha objektivi pašejo na novi kameri samo preko dodatnega nastavka.

Novi sistem prinaša nov trend, ki sta ga zastavila Olympus in Panasonic. V majhnem kompaktnem ohišju ponuditi zaradi večjega tipala odlično sliko in izmenljive objektive. Sony kot tretji proizvajalec fotokamer vstopa v ta segment. Če bo ta razred fotokamer uspešen, lahko pričakujemo, da se bosta jeseni na Photokini v njem pokazala še Canon in Nikon.

Po prvem dnevu preizkusa lahko rečem, da je koncept Sony NEX zanimiv in da kamera nudi več kot pričakovano. Najprej me je presenetila hitrost delovanja, snemanja in dobra kakovost slike tudi pri višji občutljivosti, kar na žalost ni ravno odlika Sony kamer DSLR. Objektivi imajo sedaj optično stabilizacijo slike, kar pride zelo prav pri snemanju videa. NEX-5 snema video zapis v polni HD ločljivosti in v AVCHD formatu. Kamera nudi nov bombonček, to je hitro snemanje in avtomatsko združevanje posnetkov v panoramo. Avtomatski HDR in združevanje večih posnetkov v temnih svetlobnih pogojih dodajo nove možnesti za hobi fotografa.

S Kamerama NEX-3 in NEX-5 je Sony naredil nov korak in dodatno reklamo fotokameram, ki so sicer komapktne, a nudijo z izmenljivimi objektivi nekaj več. To nekaj več, pa je do sedaj pokazano kot dvorezen meč. Kamere niso poceni, prav tako ne nova optika, ki ne paše nikamo drugam, obenem pa ko je treba, kamera ne nudi tisto kot še tako cenena DSLR. Ta razred se mora še izkazati. Sony je postavil nov mejnik. Ali bo ta razred res uspešen, pa bo pokazal vstop dveh velikih. Na Sony pa je, da s pomočjo marketinga začne kupce prepričevati, da je njihov NEX sistem tisto kar potrebujejo.

Preizkusne kamere so bile še predprodukcijske. Zato o kakovosti slike še ne podajam zaključnih besed. Toda vseeno. Zgornji posnetki so bili posneti pri 1600 in 3200 ISO. Opa...

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com