Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Polarizacijski filtri – ni vse zlato, kar se sveti

Avtor:Matjaž Intihar
02.03.2008 14:25

S prihodom digitalnih fotoaparatov se je uporaba filtrov v fotografiji občutno zmanjšala, saj znajo fotoaparati sami kompenzirati učinek določenih filtrov (npr. nastaviti ustrezno belino), za doseganje posebnih efektov pa uporabniki raje posegamo po programskih rešitvah, saj nam le te nudijo veliko več svobode.

Žal pa s pomočjo sodobne tehnologije ne moremo nadomestiti vseh filtrov, kot recimo neutral density (ND), IR prepustnega ali polarizacijskega.

V tem testu sta med seboj primerjana dva različna cirkularna polarizacijska filtra: Sonia CPL ter Hama HTMC-HR: PL CIR. Zaradi velikega premera (77 mm) sta namenjena predvsem svetlobno močnim objektivom, možno pa ju je uporabiti tudi na ekstremno širokokotnih objektivih, vendar lahko tu pride do vinjetiranja, saj nista posebej prirejena zanje - nimata nižjega okvirja.

Prvi test filtrov je bil izveden v »laboratoriju« - na LCD zaslon, ki je služil kot izvor linearno polarizirane svetlobe, sem postavil oba filtra z navojem obrnjenim proti fotoaparatu, torej kot bi bila privita na objektiv:


Slika 1: primerjava filtrov na LCD zaslonu, navoj proti objektivu, levo Sonia, desno Hama. Filtra sta na spodnjem delu slike zavrtena za 90 stopinj glede na zgornji del.

 

Filter Sonia se obnaša občutno drugače kot njegov bratranec proizvajalca Hama. Namesto popolne zatemnitve zaslonske slike v enem izmed položajev nam enkrat belo svetlobo obarva v modro, drugič v rumeno. Kaj za vraga…?

Tako kot ima vsaka palica dva konca ima tudi vsak filter dve strani, zato zgornji test ponovim z narobe obrnjenima filtroma - zamenjam spredaj-zadaj (navoj obrnjen stran od objektiva). Rezultat je impresiven:


Slika 2: primerjava filtrov na LCD zaslonu, navoj proti zaslonu, levo Sonia, desno Hama. Filtra sta na spodnjem delu slike zavrtena za 90 stopinj glede na zgornji del.

 

Tokrat filter proizvajalca Sonia uspe popolnoma zatemniti zaslonsko sliko, filter Hama pa se obnaša podobno kot Sonia v prvem testu – belo svetlobo zaslona obarva v nekoliko bolj hladen ter topel odtenek, vendar z občutno manjšo intenziteto barve.

Kaj se dogaja? Očitno ima filter Sonia steklo obrnjeno v napačno smer, torej deluje polarizator iz smeri objektiva proti subjektu in ne obratno, kot bi moral. Filtra brez obračalnega obročka na objektivu ne moremo uporabiti kot polarizacijski filter, lahko pa nam koristi za doseganje posebnih barvnih efektov na fotografijah, kot recimo:


Slika 3: z uporabo Sonia »polarizacijskega« filtra lahko poljubno kombiniramo modro in zeleno barvo na vodi in nebu.

 


Hama PRO polarizacijski filter.

 

Ob dodatnem eksperimentiranju z obema filtroma je bilo ugotovljeno tudi to, da Sonia ni cirkularen, tako kot to piše na njem, temveč linearen. Slednje na filtru, ki sem ga testiral, ni igralo pomembne vloge, saj je bilo steklo tako ali tako obrnjeno narobe, v primeru pravilno obrnjenega pa bi lahko imel težave z avtomatskim ostrenjem, saj vsi sistemi ne delujejo najbolje z linearno polarizirano svetlobo.

 


Zdaj vemo zakaj tako efektno barvno obnašanje Sonia polarizacijskega filtra.

 


Kot že v članku o Canon EF-S kit objektivu, ki je imel "rainbow" efekt, je tudi ta filter zanimiv zgolj iz tega pogleda. (Glej članek KLIK)

 


S progranmom PhotoShop bi se kar precej namučili za te efekte.

 

Iz opravljenega testa lahko brez težav ugotovimo, da smo ob nakupu cirkularnega polarizacijskega filtra proizvajalca Sonia kupili mačka v žaklju, saj filter, tudi če ima pravilno obrnjeno steklo, ni cirkularen temveč linearen. In ker so linearni polarizacijski filtri praviloma cenejši od cirkularnih bi lahko za isti denar kupili linearni polarizacijski filter kakega bolj priznanega proizvajalca, pri katerem v njegovo pravilno delovanje nebi dvomili.

Čeprav je večina drugih filtrov (ND, UV, IR prepustni itd.) po svojem delovanju veliko bolj preprostih kot polarizacijski, se moramo vseeno zavedati, da razlike med filtri različnih cenovnih razredov so. Morda vizuelno ne tako očitne kot pri polarizacijskem, vendar nam lahko narobe obrnjeno steklo, kar posledično pomeni tudi premaze na napačnih straneh, v še tako preprostem filtru povzroči več škode kot koristi. In odpravljanje napak, ki so posledica slabega filtra, je večinoma nemogoče.

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com