Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Potovanja in dron

08.10.2021 21:53
 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Fotografiranje in zajem videa iz zraka z dronom, je navdušil marsikaterega popotnika. Drugačen pogled, možnosti fotografirati oddaljene motive, vse to so prednosti.

Dron z veseljem vzamem s seboj na potovanje. Vendar je treba vedeti, da obstajajo določene zakonske omejitve, katere ima vsaka država zase posebej urejene. Zato je zelo dobro, da se pozanimate na spletu, kakšna je regulativa v katero bi šli radi z dronom.

So države, kamor je vnos drona prepovedan. Marsikomu so ga že zaplenili in dali na hranjenje. Toda če niste šli na istem prehodu/letališču nazaj domov, lahko da drona ne boste dobili več nazaj.

Veliko je regulativ kje lahko letiš, kakšni so pogoji, itd. Recimo za ZDA se moraš prijaviti na njihovo stran FAA DroneZone, da dobiš svojo registracijsko številko in jo tudi vpisati ali nalepiti na dron. Je pa poceni, zgolj 5$.

Za Namibijo zahtevajo, da izpolniš formular z osebnimi in tehničnimi podatki drona, nato kje boš letel, z dnevom leta in koordinatami, itd.

Skoraj nemogoče saj želijo, da pošlješ podatke vsaj dva meseca pred prihodom. Obenem te prijava stane 80€ in striktno je zahtevano še zavarovanje drona za tretje osebe.

V nemalo državah je popolna prepoved uporabe drona v nacionalnih parkih in jasno povsod na površinah kjer so ljudje ter v bližini letališč.

 

Moje osebne izkušnje glede uporabe drona

Dron mi je del fotografske opreme. Če bi ga rad uporabil na potovanju se pozanimam na spletu ali ga je sploh možno vnesti v državo. Oziroma kako močne so restrikcije. Če samo piše, da dron ni dovoljen na Youtube pa vidim in berem, da so ga drugi uporabili, potem te pri vhodu v državo najbrž nihče ne sprašuje o njem. In jasno potem ga uporabiš po pameti.

Ameriška regulativa omogoča uporabo drona, držal sem se pravil množic ljudi in letališč (teh je na Aljaski toliko, da je skoraj povsod rdeča cona), potem pa vidiš da domačini z dronom snemajo povorke v mestih in letijo tudi v rdečih conah.

V Omanu dron niti ni dovoljen, a v gorah kjer so vadiji in v puščavi, sem z njim letel.

Namibija je velika država, veliko je parkov kjer se ne sme uporabiti drona, a se tudi tu da poleteti, saj ni nikjer nobenega.

V parku Etosha kjer so živali so omejitve velike in bolje je opustiti idejo o letenju nad živalmi, oziroma v parku. Enako velja za privatne parke ali področja kjer je zaradi varstva živali omejeno gibanje.

Islandija ima tudi toliko praznega prostora, da se da leteti in jo doživeti še iz zraka. Enako velja za Norveško, Tenerife, Madeiro, Zelenortske otoke. Letel sem že na Baliju, Floresu, Filipinih na Tajskem in Keniji.

Skratka. Da se, le da včasih ni vse po pravilih. Predvsem se je treba močno izogibati letališč in v tuji državi niti ne veš kje je kakšna vojaška baza ali vadbeno območje. Pametno je višino leta povsod omejiti do 30m in imeti dron v vidnem območju.

Dobro je treba preveriti uradne zahteve posamezne države. Nato pogledati na Youtube in na spletne forume kje je kdo letel, kakšne so bile možne težave. Potem pa po lastni pameti naprej.

Če javno objavljate posnetke recimo na FaceBook ali Youtube, dvakrat preverite kaj boste objavili. Prehitro se zgodi, da objavite video iz prepovedanega območja. Če pa želite leteti komercialno, so povsod še dodatne zahteve, ki predstavijo še več pravil in dodatnih stroškov.

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com