Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Prah na tipalu / Dust - Aid

Avtor:Matjaž Intihar
15.07.2008 17:03

O čiščenju prahu na tipalih in njegovem problemu je bilo že veliko zapisanega. (Prvi članek o težavah s prahom ... KLIK). Prav tako smo že predstavili nekatere načine čiščenja v video predstavitvi (KLIK). Prah na tipalu lahko še vedno marsikateremu lastniku DSLR kamere dela težave. Vse več pa je proizvajalcev, ki sistem samočiščenja že dodajajo v kamero samo. Olympus je bil prvi predstavnik te tehnične novosti. Sledil mu je Canon, natoPentax in Nikon. Ker pa je prah še vedno prisoten na naših tipalih in bomo še kar nekaj let imeli te težave, sem tokrat na preizkus vzel še en sistem za čiščenje. Po preizkusu se mi je zdel enostaven in učinkovit. Za potrditev moje trditve glede učinkovitosti, pa sem Dust-Aid posodil še kolegu, ki večkrat pride očistiti tipalo. Od zdaj naprej si ga bo s pomočjo Dust-Aid kar sam.

 

No pa sem dobil v roke še en sistem za čiščenje senzorjev. Tako sem sedaj preizkusil poleg mokrega čiščenja (GreenClean) in suhega čiščenja (Sensor Brush), še pripravo, ki je nekje vmes med mokrim in suhim čiščenjem imenovana DUST-AID. V lični kovinski škatli se skriva dvanajst blazinic, palčka in navodila. Blazinice so na zgornji strani namazane z lepilom, tako da se palčka lepo nalepi na njeno površino, ter blazinico trdno drži. Spodnjo stran blazinice nato previdno odlepimo od traku na katerem so nalepljene še preostale blazinice tako, da ostalih ne prevzdignemo. Čiščenje prvega aparata je bilo zelo skeptično, saj nisem vedel kaj lahko pričakujem ko bom lepljivo blazinico pritisnil na sensor, ter ali bo lepljiva blazinica ostala prilepljena na sensor ali na palčki. Izkazalo se je, da gre kar lepo stran od senzorja, tako da sem nekako nadaljeval s samim postopkom čiščenja. Samo čiščenje se je izkazalo za kar zahtevnega, saj senzor pri 20D ni prav velik. Tako sem imel kar nekaj težav pri vstavljanju blazinic na sam sensor. Veliko lažje pa je šlo pri 1D, tako je bil senzor očiščen v zelo kratkem času. Pri samem čiščenju pa je potrebno paziti, da nalepimo blazinico na senzor z njeno celotno površino. Končni rezultat je bil presenetljivo dober, tako da sem bil prav lepo presenečen, kako lepo je odstranil skoraj vso umazanijo s senzorja. Edina stvar, ki jo nisem mogel preveriti, pa je, koliko lepila je ostalo na senzorju. Tako se lahko zanesem le na proizvajalčeva zagotovila, da na senzorju blazinica ne pušča lepljivih sledi, na katera bi se lahko nalepil prah po čiščenju.


Hitra osnovna navodila kako uporabiti sistem za čiščenje so že na sami embalaži. Če imamo vsaj malo ročne spretnosti nam bo hitro in kakovostno uspelo očititi tipalo.


Tipalo pred čiščenjem (zgoraj) in po njem (spodaj).


Preizkus je pokazal, da je ta način čiščenja tipala med najbolj enostavnimi

 


 

Članek je bil objavljen že v julijski reviji e-Fotografija v letu 2007. Proizvajalec je predstavljeni proizvod na trgu že zamenjal z novim, Dust-Aid Platinum.
Link do strani proizvajalca in tabele kompatibilnosti proizvoda z različnimi kamerami: http://www.dust-aid.com/08cameras.html

 


 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com