Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Praktica Luxmedia 5203 / 5303

Avtor:Matjaž Intihar
15.11.2005 21:16

 

Praktica Luxmedia 5203

 

V Sloveniji je po nekaj sušnih letih, nam dobro znano fotografsko ime Praktica, zopet bolj opazno. Z novim modelom kamere Luxmedia 5203 pa nam to podjetje ponuja veliko, za "malo" denarja. Ohišje je brez ostrih linij in nam lepo leži v roki. Je zelo majhnih dimenzij 89x60x28mm, samo par mm višje in širše od najmanjših mini kompaktnih kamer. A po globini je širše za skoraj še enkrat. Temu doprinese klasičen objektiv, ki ga vidimo v navadnih kompaktnih kamerah. Toda vseeno lahko kamero še vedno postavimo v mini kompaktni razred. Ohišje sicer ni iz aluminija ampak črne trdne plastike. Je zelo prijazno in lepo oblikovano. Na prednjem delu imamo samo objektiv, bliskavico in lučko za doosvetlitev. Tudi na zadnjem delu kamere ni preveč nastavitvenih gumbov. Kar prijetno so jih postavili in še kakovostni so. TFT zaslon je velik 2,4 palca in dobre ločljivosti.

 

Levo, Luxmedia 5303, desno, Luxmedia 5203.

 

Kamera nam nudi tipalo s 5M točkami, možnost fotografiranja z 10 scenskimi programi, ki so zelo enostavno dosegljivi in slikovno razumljivi. Tudi MENU je pregleden in lahko razumljiv. Poleg 5M točk nam kamera nudi še 8M interpoliranih točk in zelo dobrodošlo za vse, ki si izdelujete fotografije, možnost fotografiranja v 3:2 formatu. Objektiv Prakticar ima 3x-optični zoom (35 - 105mm) in svetlobno moč od 2,8 do 4,8. Najkrajši osvetlitveni čas je 1/2000 sekunde, kamera pa nudi zahtevnejšim fotografom še možnost korekture ekspozicije. Na spodnjem delu kamere so drsna vratca, za katerimi je ležišče za dve AA bateriji in SD pomnilno kartico. Makro fotografiranje je možno iz oddaljenosti 5cm, zapis filma pa v ločljivosti 640x480 točk s 30 slikami v sekundi.

Delovanje s kamero je enostavno. Gumbov je malo, prav tako samih nastavitev. Preko gumba SET nastavljamo možnosti WB, ISO in +- osvetlitve. Zanimivo, da nam kamera nudi samo 200ISO občutljivosti. Torej je v slabih svetlobnih pogojih pogojno uporabna.

 

Obe kameri imata enako velik zaslon 2,4 palca. Kamera 5303 ima kljub večji površini veliko manj prostora za nastavitvene gumbe. Zato je z njo vsaj na začetku spoznavanja s kamero težko delovati.

 

Prego gumba MENU nastavljamo ostale pomembne funkcije, ločljivost, kompresijo, način merjenja svetlobe, digitalni zoom, elektronsko ostrino in tonske vrednosti. Na koncu imamo še vstop v SetUp nastavitve. V teh nastavitvah je zanimiva funkcija Start Image. Preko njene lahko nastavimo dve lastni nastavitvi kako naj bo kamera pripravljena na delovanje po vklopu.

Kamero se v roki zelo dobro drži. Tudi plastika je prijetna za občutek. Prožilec je na pravem mestu, prav tako je še vedno dovolj prostora za palec na zadnjem delu kamere. Gumbi za nastavitve dobro zaščiteni, da jih ne moremo hitro po nepotrebnem pritisniti in po nepotrebnem spremeniti nastavitve. Zadovoljivo velik je tudi gumb za premik med goriščnicami 3x-nega optičnega zoom-a.

 

5303 je večja od 5203. Ima pa ohišje iz aluminija.

 

Praktica Luxmedia 5203 je povsem sodobna kamera tako po obliki, tehničnih lastnostih, velikosti zaslona in uporabniški vrednosti. Nekaj slabše od tehnično (ne cenovno) konkurenčnih kamer se odreže le v hitrosti delovanja in kakovosti slike. Še toliko manj je lahko uporabna, ker zmore samo 200ISO občutljivosti. Zato se je treba zavedati, da ima ožji uporabniški krog. A njena cena, vgrajeno 32MB spomina, kakovostna izdelava in kakovost fotografije povsem primerna za v družinski album. Seveda, če le niste prezahtevni glede kakovosti slike. Vse to da vedeti, da se je Praktica vrnila na pota stare slave. Za "dobro" ceno nam nudi veliko. Seveda, če vemo za kaj bomo kamero uporabljali. In če je to klasična družinska fotografija in želja po fotografijah velikosti do 13x18cm, imeti majhno kompaktno kamero in seveda kamero za "dober" denar 55.000SIT (kamera, 256MB kartica, polnilec), potem si jo lahko brez težav izberete za svoj "dober" nakup.

 

Kljub enakemu objektivu po goriščnicah, 35-105mm (ekv.35mm), pa je 5303 vidno tanjša. K temu pripomore Pentax objektiv s posebnim načinom umikanja leč v zgornji del kamere.
 


Praktica Luxmedia 5303

Druga kamera iz nove družine je Praktica Luxmedia 5303. Ni veliko izdelkov tako vplivalo na tržišče zabavne elektronike zadnjih nekaj let kot ravno digitalne foto kamere in MP3 predvajalniki.  Obe vrsti naprav pa delita našo željo po stalni prisotnosti kakor koli se že namenite. In zakaj ne bi združili teh stalnih sopotnikov v eno samo napravo so si rekli v podjetju Praktica. Luxmedia 5303 ponuja prav vse kar ponuja za eno številko mlajša sestra (5203). Snemanje zvočnih filmov v ločljivosti 640 x 480 točk z 20 slikami v sekundi, ki zaleže tudi za oglede na domačem televizorju, na levi strani vdelano optično iskalo, možnost poslušanja MP3 glasbe, interpolacija posnetkov do ločljivosti osmih milijonov točk, 16MB notranjega spomina, kovinsko ohišje, ki prenese tudi nekoliko manj prijazno rokovanje, ISO400, možnost uporabe AA in RCRV3 baterij...

 

5303 ima že vgrajeno 16MB notranjega spomina. Dodatna pomnilna enota je SD. Energijo pa lahko napajamo preko AA baterij ali Li-Ion, RCRV3.

 

Luxmedia 5303 pa ni zanimiva samo zaradi možnosti predvajanja MP3 datotek in kakovostnega video zapisa. Kamera ima kovinsko ohišje, klasično iskalo in Pentax objektiv 35-105mm (ekv.35mm), ki pripomore, da je kamera še vedno zadovoljivo majhna tudi po globini, da jo lahko damo v žep (100x35x23mm). Objektiv ima svetlobno moč 2,4 v širokem območju in 4,3 v ozkem. Ena slabših lastnosti kamere poleg počasnosti delovanja, so majhni med seboj stisnjeni gumbi za upravljanje povsem na zadnji desni strani kamere. A verjamem, da se da na njih hitro navaditi, predvsem pa kupci kamere tega razreda niti ne potrebujejo stalnega spreminjanja funkcij. Tudi Praktica je v tem elementu zelo prijazna. V letošnjem letu je prodaja foto kamer Praktica pokazala, da veliko fotografov še ni pozabilo to, nekdaj pri nas zelo cenjeno ime.

 

5203 ima 32MB vgrajenega spomina. Prav tako uporablja SD pomnilne kartice. Baterije pa so lahko samo AA.

 

Kakovost slike je v primerjavi s 5203 skoraj v popolnosti enaka. Da bi opazili razlike, bi bilo treba narediti večje povečave. Zato lahko tudi za kamero 5303 rečem, da lahko povsem zadovoljuje nezahtevne družinske fotografe, ki si v večji meri želijo enostavnost kamere, dobro zaščiteno ohišje in predvsem "dobro" ceno. Prav cena 69.000SIT (kamera s kovinskim ohišjem, pomnilna kartica 512MB in polnilec za bateriji) je za to kamero in z dodanim MP3 predvajalnikom glavni argument za "dober" nakup. Mogoče bi bilo za naš trg bolje, če MP3 predvajalnika v kameri niti ne bi bilo in bi bila zato cena še malo nižja. A najbrž pri Praktica že vedo zakaj tako. Še vedno je cena kamere najnižja v svojem "aluminij" razredu.

 

Gumbi so zelo majhni in težko vodljivi.

 

Na sredini je gumb za vklop predvajanja MP3 glasbenih datotek. V tej lastnosti je Praktica 5303 posebnež.

 

Na desnem spodnjem delu kamere imamo priključek za slušalke.

 

5303 pri 100ISO. Napaka zapisa je v polni velikosti že lepo izražena. A za velikost povečave do 13x18cm ne bo težav.

 

5203. Slika je zelo podobna tisti iz kamere 5303.

 

Če fotografijo gledamo iz tehničnega pogleda, lahko hitro opazimo težave. Za normalen pogled na sliko iz našega družinskega albuma, pa je kakovost zadovoljiva. 5203 v portretni scenski avtomatiki.

 

Slika ni vrhunska. A tudi cena kamere ne. Toda vseeno je kamera Luxmedia 5203 majhna, tehnično zmogljiva in za neprezahtevne z zadovoljivo kakovostjo fotografije.

 

5302. V močni protisvetlobi manjka globine tonskega zapisa. Svetli del slike (jasno modro nebo) je povsem brez zapisa. Zadovoljivo pa je, da je kamera pravilno osvetlila nam zanimivi del motiva v tem močnem kontrastu.

 

5203. V obeh zgornjih primerih sta kameri dobro ocenili osvetlitev. Potrebujemo zapis detajlov, ki so nam zanimivi. Osebe so dobro osvetljene, prav tako je še vedno ostal kakovosten zapis spodnjega dela slike v močni senci. A na žalost je nebo preosvetljeno. Pri obeh kamerah manjka tipalu dinamičnega razpona, t.j. širine tonskega zapisa.

 

5303. V tem in spodnjem primeru pa ni močnih kontrastov in večjih temnih površin, zato je kamera odlično zapisala modrino neba. Ker je kamera majhna, lahka in iz trdnega aluminijastega ohišja je lahko vedno v našem nahrbtniku.

 

5203. Kamera je v skoraj vseh pogojih odlično izmerila osvetlitev pomembnih detajlov.

 

5203. Ostrina ni vrhunska, a slika ima še vedno zadovoljiv zapis. Tonske vrednosti pa so dobro zasičene.

 

5303 pri 105mm (ekv.35mm).

 

5303 pri 105mm (ekv.35mm) in digitalni zoom. Če potrebujemo približati si motiv, je digitalni zoom povsem uporaben.

 

5203 ima občutljivost samo 200ISO. Zelo kmalu je treba poseči po dodatni svetlobi. Tokrat s pomočjo vgrajene bliskavice.

 

5303. Ta kamera nam nudi 400ISO. Povsem zadovoljivo lahko fotografiramu tudi pri samo svetlobi reflektorja v foto studiu.

 

5303 in 400ISO. Šum je izražen, a barve so ohranile dobro zasičenost.

 

5303 nam s pomočjo bliskavice zadovoljivo doosvetli motiv. Ohranjena je tudi svetloba ambienta.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com