Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Pravi trenutek v fotografiji

Avtor:Matjaž Intihar
27.08.2015 11:50

Marsikdo se zgrozi, otrpne, mu celo ni všeč posnetek fanta in domačega ljubljenčka pitona. Toda to je posnetek trenutka, ki sem ga ujel na Baliju. In res trenutka, dobesedno na ulici. Ob gledanju eksotičnih živali, ki so kar na mizah ob cesti, fotografiranju z njimi, lastnik odide, se vrne z otrokom ter ga položi sredi pitona. Otrok še napol zaspan, se kobaca po kači, v trenutku pa jo prime za glavo in kot pri nas domačemu kužku, da lubčka. Groza? Ne, pač samo drugačen svet in dojemanje, da domača žival nista samo mucek in kuža.

 

Nič vam ne pomaga doma imeti "najboljšo" kamero in objektive, če je ta ugasnjena, s pokrovčkom na objektivu, ko se zgodi "pravi" trenutek.
Ob želenem nakupu fotokamere največkrat dobim vprašanje. Katera kamera je dobra za nakup? Pogovori na forumih se velikokrat vrtijo v smeri, katera kamera je najboljša?

Odgovor je lahko enostaven. "Najboljša" kamera je tista, katero imate v roki, ko se dogaja trenutek, ki ga želite posneti!
Pred nami so vedno zanimivi dogodki. Toda, če jih nismo ujeli kot fotografijo, jih ne bomo mogli predstaviti na želeni način. Lahko drugim govorimo ure in ure, pa ne moremo predstaviti zanimiv trenutek tako, kot smo ga doživeli, oziroma, da si ga znajo drugi gledalci predstavljati. Ko pa pokažemo fotografijo tega trenutka, si vsak gledalec zna predstavljati o čem govorimo.

Pomembno je, da je fotokamera z nami. Če je nimamo, ne pozabiti da imamo "vedno" s seboj "fotofon", s katerim lahko ujamemo trenutek za naš spomin in prikaz. Vedite, pomembno je fotografijo imeti, ne kako tehnično odlična je. O tehnični odličnosti in primernosti fotografije se lahko pogovarjamo po zajemu, ne pred!
Bolje je imeti tehnično slabšo fotografijo, kot je ne imeti, ker je vaša "boljša" fotooprema ostala doma. Se strinjamo?
Seveda to ne velja za vse zvrsti fotografije. Če vam kdo naroči fotografije, si želi kakovost in ne prineste "najboljših" ste izgubili delo ali verodostojnost.
Toda, če se zgodi zanimiv dogodek in ker nimate druge opreme, ste ga pač posneli s "fotofonom". Fotografijo lahko še vedno objavite, pokažete, le najbrž ne bo za naslovnico najboljših revij. Profesionalci z 10kg opreme, znanjem, bi vaš videni trenutek lahko bolje posneli, vendar so lahko 10km stran in tistega pomembnega trenutka ni več. Ne tehnika ampak ujeti trenutek je bil prvič dovolj nazorno prikazan ob bombnem napadu v Londonu (2005). Prvi posnetki na TV, internetu, prvih dnevnih časopisih so bili posneti od udeleženih, naključnih mimoidičih in v večini primerov posnetimi s fotofoni. V tistem trenutku je bila pomembna informacija in ne kakovost fotografije. Kaj šele, da bi za tehnično boljše fotografije ponavljali dogodek. Foto trenutek pomeni, si ali nisi tam in to s pripravljeno opremo.

Sončni vzhodi so lahko klasični, ali prikazani drugače. Visoke sipine so še v popolni senci, iza pa sončni žarki že božajo njim odprte sipine. Že čez minuto se svetloba začenja širiti po okolici in tako močnih kontrastov, barv ni več. Pomembno je tudi, da ste v pravem času na lokaciji.

Z ladjo se peljete ob obali Aljaske in upate, da boste srečali zanimivo žival. Tjulni, morski levi, morske vidre, se sončijo ali uživajo na skalah ter v vodi in fotografiramo jih lahko počasi. Toda, ko se zgodi! Kar naenkrat se iz vode požene kit. Imaš trenutek časa za odziv. Če vam razlagam te občutke, mi marsikdo še verjel ne bi. Ob pogledu na sliko pa je dojemanje mojega ujetega trenutka povsem drugačno.

Kajakaši spremljajo kita, ki je počasi prišel iz vode in pihnih zrak. Zanimiva fotografija, kako blizu lahko prideš tej živali. Toda v trenutkih dogajanja se je zgodil in je ujet še bolj zanimiv trenutek, ko je drug kit skočil iz vode.

Neverjetni trenutek, ko se zgodi izdih, prikaz plavuti po vdihu in rep, ko se kit odpravi na daljši potop. Če, večni če! Če bi četrti kit še skočil iz vode...

Kjerkoli ste in, če že imate fotokamero s seboj, jo imejte ob sebi in pripravljeno na hiter posnetek. Če ste zgolj na turističnem fotografiranju, izberite pravi slikovni program ali bolj izkušeni kreativni program P, in imejte izbran malo višji ISO. Tudi v močni senci vam čas osvetlitve ne sme pasti pod 1/60 sekunde. Še bolje je, če imate v "off foto" situaciji izbrano prioriteto zaslonke. Zaslonko imejte odprto, ker ta omogoča najkrajši možni čas osvetlitve.

Predvsem pa spoznajte svojo kamero. Kje je gumb za premik časa ali zaslonke. Kje je nastavitev ISO (občutljivost). Prvi posnetek je ujet. Je kakršen je. Če imate možnost ponovitve pa izkoristite možnost korekcij. Če se ne znajdete, ne veste kaj in kako nastaviti v tistih ključnih trenutkih, izberite popolno "zeleno" avtomatiko. Nekaj bo že zajeto.

Ko že misliš, da se ti s fotografiranjem in ujetim trenutkom s kiti že lahko smeji in da lahko nehaš pogledovati za drugimi motivi, se lahko zopet kaj zgodi. Jata ork je pripravala izpod ladje in prišla na površje po zrak. Ujet je tudi trenutek izdiha z razpršenimi vodnimi kapljicami. Če je posnetek še tehnično korekten, si po domače povedano "vesel kot radio"!

Ni fotografirano v živalskem vrtu ali oborah Bavarskega gozda. Trenutek je ujet lepo v naravi in po EXIF sva si bila na 7,5m. Z delčkom očesa opaziš nekaj nenavadnega, ko opazuješ jezero. Še preden greš polen adrenalina nazaj v avto hiter "škljoc" trenutka. Seveda pa brez pripravljene fotoopreme ne gre.

Ne to ni trenutek posnetka narave. Ni se zgodilo nič posebnega, kot da bi izbruhnil vulkan. Vendar opazil sem tekačico, ki teče pod rdečo sipino v namibijski puščavi in primerjava velikosti se mi zdi še kako zanimiva, da sem na hitro uporabil kamero.

Za najbolj zanimiv posnetek, lahko za "pravi trenutek" izberemo tudi način zaporednega fotografiranja.

 

Pomembno je, da imate možnost fotografirati. Pogoj za ujeti trenutek je zgolj "imeti" fotokamero, oziroma napravo z možnostjo zajema slike (fotofon, tablica) s seboj. Bolj napravo za zajem slike poznate, hitrejši ste v možnih spremembah, še boljši je lahko končni izdelek, vaša fotografija "trenutka"!

 
Avtor: Matjaž Intihar

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com