Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Profoto B10 - test

04.11.2018 12:44

Švedski proizvajalec studijskih bliskavic, luči in modifikatorjev svetlobe nam je pred kratkim postregel z novostjo - njihovo najmanjšo in najlažjo baterijsko bliskavico, ki v enem ohišju združuje “glavo” oz. bliskovno enoto, generator in baterijo. Njena moč je cca. 5x močnejša od običajnih “speedlite” bliskavic, torej 250 Ws, kar zadostuje za večino potreb portretne fotografije v studiu in na terenu. 

Možno jo je kombinirati z več kot 120 različnimi modifikatorji svetlobe, saj ima Profoto enoten način pritrjevanja med produktnimi linijami. 

Že pred časom so v svoje bliskavice začeli vgrajevati LED svetilke kot “modelirke oz. pilotke”, tokratna novost pa je spremenljiva barvna temperatura (3000 - 6500K), kar je predvsem uporabno pri video produkciji (2500 lumnov, 10-100%, 90-96 CRI), saj le z obratom gumba / tipke prilagodimo izvor svetlobe ambientalni osvetlitvi in njeni temperaturi oz. ustvarimo barvni kontrast z večimi lučmi brez uporabe barvnih / korekcijskih gelov. Točnega podatka o barvni temp.

LED svetilke na določeni nastavitvi nam B10 sicer ne ponudi, jo lahko pa vedno izmerimo s kolorimetrom, kar je tudi veliko bolj natančna metoda, saj odtenek vsake diode niha med serijami in s starostjo. 

B10 še vedno prožimo s Profoto AirTTL sprožilcem, žal pa na njem (še) ni vpliva na barvno temperaturo vgrajene LED svetilke.

Pri prvem srečanju s produktom mi v oči najprej pade še višja kvaliteta izdelave, kot pri dosedanjih produktih, pa so že ti bili na samem vrhu.

Material je resnično robusten, kot novost pa najbolj izstopa velik zaslon brez roba in dobro vidni podatki na njem. Adapter za pričvrstitev na studijsko stojalo je sedaj snemljiv - predvsem zaradi lažjega transporta. 

Pomembna sprememba je možnost polnjenja baterije med samo uporabo (kot pri B2), kar smo uporabniki B1 in B1X do sedaj pogrešali. Dodali pa so še eno novost, ki pri delu v studiu pride še kako prav (sploh, če imamo asistenta, ki nam lahko med delom sproti prilagaja nastavitve) - možnost povezave večih bliskavic s telefonom preko Bluetooth povezave. V sami aplikaciji lahko tako reguliramo vsako luč posebej, vplivamo na jakost in barvno temperaturo modelirske luči, v beta verziji pa se že skriva možnost uporabe vgrajene LED svetilke kot LED bliskavice s spremenljivo barvno temperaturo, kar je ponovno noviteta v tem segmentu. Znotraj aplikacije je možno tudi fotografiranje (torej s telefonom) s trenutnimi nastavitvami luči, da lahko takoj dobimo nek predogled tega, kako bi nek “setup” postavitve vplival na končni rezultat in takšno fotografijo tudi shranimo, delimo na soc. omrežja ali pošljemo naročniku v predogled brez vmesnega kopiranja s fotokamere na računalnik itd.

B10 se med delom obnese enako dobro kot večji bratje, saj čas polnjenja ne presega dveh sekund pri polni jakosti (0.05s pri minimalni), kar zadostuje za večino potreb, razen recimo športne fotografije. Še vedno je ena najbolj uporabnih funkcij ravno TTL, ki nam omogoča nastavitev optimalnih moči in razmerij že s prvim posnetkom; sam imam najraje, da potem preklopim na manualni način in nadaljujem s fotografiranjem, v kolikor se oddaljenosti do subjektov ne spreminjajo. Ko zaklopni časi zaradi močne dnevne svetlobe presegajo 1/200s, lahko posežemo tudi po HSS, ki nam omogoča uporabo najkrajših zaklopnih časov, s tem da se pri tem načinu močno zmanjša moč s krajšanjem zaklopnega časa, kar sicer ni lastnost bliskovnih cevi pri delu do 1/200s. 

Sam ne vidim več potrebe po uporabi B2, tako da gredo ti hitro v prodajo; gre namreč za enoto z isto nazivno močjo, a brez uporabe kablov, podaljškov za le-te itd. 

Ali bi nakup B10 priporočal? Vsekakor!

avtor: Matjaž Očko

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com