Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Profoto C1 / C1 Plus - v praksi

05.11.2019 16:42

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Profoto nas stalno preseneča z novimi izdelki, za katere marsikdo ni niti vedel, da bi mu prišli prav. Eden takih je prav gotovo nova luč / bliskavica, ki je za vsaj večino časa predvidena držanju v roki. Zakaj?

Ker so razvili produkt, ki je namenjen enostavni uporabi s tipalom v telefonu, torej da si za fotografijo ali video osvetlimo ali dosvetlimo nek objekt / subjekt. In zakaj si ne bi recimo pomagali z baterijsko svetilko, ki je dosti cenejša opcija? Ker so pri Profoto specialisti za oblikovanje svetlobe in ta majhna naprava daje od sebe neverjetno lepo kvaliteto svetlobe (s priloženim Clic Dome), kateri povrh vsega lahko spreminjamo barvno temperaturo (od 3000 - 6500 K, 90-98 CRI).

Če smo dovolj kreativni, se lahko v tem primeru igramo z barvnimi kontrasti in recimo v prostoru s toplo svetlobo za bolj dramatičen učinek uporabimo dodaten “hladen” izvor svetlobe ali kontra. 

Zakaj ne bi raje uporabili LED-panela? Ker je veliko lažji za držanje v eni roki, na samem ohišju pa ima tipko za proženje oz. zajem slike. Direktno je namreč povezan s hišno aplikacijo za pametne telefone, s katero nadziramo eno ali več enot, jih med seboj ločimo po skupinah in močeh (isto, kot to počnemo s studijskimi fleši), ta pa nam poleg regulacije moči, vklopa luči in nastavitve barvne temperature omogoča tudi fotografiranje. Sam na testu sicer z avtomatskimi nastavitvami (kjer lepo prehodno izbiramo med naravnim ali bolj dramatičnim učinkom) nisem dobil zadovoljivih rezultatov, saj je bil fleš enostavno premočan za osvetljevanje nečesa od relativno blizu (osvetljeval sem skledo s sadjem), kar sicer za Profoto ni značilno.

V kolikor sem ga odmaknil slab meter, so bili rezultati presenetljivo dobri (pridobil sem sicer na trdoti svetlobe) in regulacija moči ter barvne temperature v sami aplikaciji enostavna, logična in brez kakršnegakoli zamika. 

Potem sem se odločil, da ga preizkusim še v kombinaciji s fotokamero in studijskim sprožilcem Profoto AirTTL, ki ga redno uporabljam.

Take kombinacije sem sicer navajen, saj se regulacije moči vsake bliskavice posebej preko aplikacije med samim delom s kolegom stalno poslužujeva (sicer z večjim bratom, B10). Npr. med tem ko prvi fotografira in se slika sproti osvežuje na računalniku, mu drugi preko aplikacije istočasno spreminja razmerja moči bliskavic brez motenja.

Če mi kombinacija telefona in C1 ni bila najbolj všeč (težave s konsistentno osvetlitvijo) kljub neverjetno dobrim rezultatom, ki jih zadnje generacije telefonov ponujajo, mi je toliko bolj všeč možnost uporabe v kombinaciji s fotokamero in mojimi preostalimi studijskimi Profoto bliskavicami.

Tako je npr. primeren, da z njim osvetlimo kakšno polico od zadaj, ga pri interierju postavimo za televizijo, v kak kot, pod posteljo, v omaro, pri fotografiranju avtomobilov (v notranjost), pri portretiranju nekam v ozadje, kjer bi se stojalo z veliko bliskavico videlo, pri t.i. “light painting” tehniki itd. Možnosti so omejene z našo kreativnostjo.

Ta naraste ob uporabi kreativnih gelov, torej obarvanih filtrov, ki jih lahko z magnetnim nosilcem pritrdimo na samo ohišje bliskavice. Na ta način recimo osvetlimo portret od spredaj z belo svetlobo, s strani z rdečo, ozadje pa z modro. Ker ima možnost privijačenja na studijska stojala, so možnosti montaže praktično neskončne, človeška kreativnost pa tako ali tako ne pozna meja. 

avtor: Matjaž Očko

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com