Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Prva makro objektiva za družino fotoaparatov Nikon Z

02.06.2021 12:32

Ljubljana - 2. junij 2021 - Nikon je predstavil dolgo pričakovani 105-milimetrski makro objektiv serije S za brezzrcalni sistem Nikon Z, ki je popolna izbira za profesionalne fotografe in ljubitelje makro fotografije. Tudi njegov manjši in cenovno dostopnejši 50-milimetrski brat lahko veliko ponudi, saj je popolna izbira za tiste, ki z makro fotografijo šele začenjajo.

Profesionalni objektiv NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S se ponaša z reprodukcijskim razmerjem (povečavo) 1 : 1, po zagotovilih Nikonovih inženirjev pa tudi z brezhibnim samodejnim ostrenjem, zato je pravi mojster fotografije miniaturnega sveta. S kotom zajema srednjega teleobjektiva je ta optimiziran za makro fotografijo in videografijo. Svojo napredno optično zasnovo bo pokazal tudi pri podrobnem portretiranju, kjer bosta do izraza prišla tako ostrina kot kontrast, izstopala pa bo tudi ustvarjalna neostrina oziroma t.i. bokeh. Objektiv z zaobljeno odprtino zaslonke, ki jo sestavlja 9 lamel, omogoča gladko in naravno zamegljeno ozadje. To bo zagotovo nepogrešljiv objektiv za kulinarične fotografe, ki cenijo bližinske posnetke v kombinaciji z majhno globinsko ostrino. Najmanjša razdalja ostrenja je samo 29 cm, omejitev ostrenja AF na makro območje pa omogoča hiter zajem motivov na razdaljah od 29 do 50 cm. Nadzor je natančen in prilagodljiv, fotografi pa lahko na obroču obrnejo smer ostrenja, kar je prednost pri delu v mešanih produkcijskih okoljih. Sprejme tudi enake 62-milimetrske navojne filtre kot priljubljeni objektiv Micro-NIKKOR 105/2.8G.

Novi NIKKOR Z MC 50mm f/2.8 predstavlja odličen objektiv za na pot, ki lahko poudari lepoto v še tako vsakdanjih motivih. Od privlačnih fotografij hrane do posnetkov rož z višine – fotografi lahko zlahka posnamejo izjemno ostre makro posnetke naravne velikosti (s povečavo 1 : 1) ter osupljive bližinske posnetke majhnih motivov. Ostrenje je še vedno hitro in natančno, tudi če je sprednji del tega makro objektiva oddaljen zgolj 56 mm od motiva. Stikalo za omejitev ostrenja AF omogoča objektivu hitrejše ostrenje pri motivih v razponu 0,16–0,30 m. Uporabniki lahko hkrati izkoristijo klasično 50-mm goriščnico in njeno naravno perspektivo tudi za fotografiranje bolj vsakdanjih motivov od portretov, pa vse do uličnih prizorov. Pri uporabi z brezzrcalnim fotoaparatom serije Z formata DX ima ta objektiv kot zajema, ki je primerljiv s 75 mm, in je tako primerna izbira za portrete ali ožje izreze malih motivov pri makro fotografiranju.

Oba nova makro objektiva bosta na prodajne police prišla predvidoma konec meseca, in sicer po priporočenih prodajnih cenah 1.099 EUR (Nikkor Z MC 105 mm) in 729 EUR (Nikkor Z MC 50 mm).

Nikon.si

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com