Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Ricoh – Caplio GX8 / ali gospod široki kot

Avtor:Matjaž Intihar
06.05.2006 18:21

 


Na nekajtedenskem avtomobilskem potepanju po hrvaških otokih mi je uspešno delal družbo kompaktni fotoaparat Ricoh ��" caplioGX8.

 

Na prvi pogled ne izstopa posebno, toda že napisi na ohišju pokažejo nekaj zanimivosti v tem cenovnem razredu: fotoaparat zmore delati fotografije ločljivosti 8.2 M točk, ponaša pa se tudi z uporabnim širokokotnim objektivom.

 

 

Ricoh ��" Caplio GX8, 8.2 M točk, 3x optični zoom, f=5.8-17.4 mm.

 

 

 

 

 

 

Ekran ni med največjimi a zadovoljivo opravlja svojo funkcijo. Prav tako gumbi za izbiro načina fotografiranja in drugih nastavitev, s katerimi je enostavno rokovati tudi če ne prebereš navodil. Priročno je stikalo v obliki kolesca s katerim je mogoče opravljati nekatere funkcije, kar je včasih enostavneje in hitreje kot z drobnimi gumbi. Še posebno npr. pri pomikanju med posnetimi fotografijami ali povečevanju oz. zmanjševanju osvetlitve. Za napajanje služita dve običajni bateriji AA, posnetke pa shranjuje na kartico SD. Fotoaparat ima tudi možnost priključitve dodatne bliskavice.

 

 

Kamera nam nudi tudi optično iskalo.

 

 

 

Fotoaparat v plastičnem črnem ohišju ni pretirano majhen a ga je še vedno mogoče spraviti v malo večji žep. Ima pa odebeljeno držalo, tako da je z njim enostavneje rokovati.  Razpon goriščnice je kar uporaben: širokokotni 28 mm se je izkazal za zelo priročnega, prav pa bi prišel malo večji zoom za približevanje oddaljenih motivov. Pri različnih svetlobnih pogojih se je dobro obnesel ��" še največ korekcij je bilo potrebnih pri močni svetlobi in belih kontrastih. Velika večina fotografij pregledanih na zaslonu je bila zadovoljivih tudi pri kasnejšem podrobnejšem pregledu na računalniku. Poraba energije ob ne pretirani uporabi bliskavice je bila zmerna. Bateriji sta zdržali za okoli 150 posnetkov. Seveda je obvezno imeti vsaj dve v rezervi, še bolje pa več. Tako je zelo  prav  prišel polnilec, ki ga je bilo mogoče priključiti na 12 V napajanje v avtomobilu. Pri pogostem menjavanju prenočišč in kampov včasih enostavno ni bilo dovolj časa, da bi pravočasno napolnil baterije prek običajnega napajanja 220 V.

 

 

Kamero se dobro drži v roki.

 

 

 

 

Kamera uporablja dve AA bateriji in SD pomnilno kartico.

 

 

 

Skratka fotoaparat zlahka zadovolji običajnega uporabnika, čisto dobro pa se izkaže tudi za pripravo kakšnega reportažnega zapisa v tiskanih medijih. Fotoaparatu gre morda zameriti le malo dolg čas priprave za fotografiranje a se tudi tega hitro navadiš.

 

 

100ISO osnova.

 

 

 

 

100ISO.

 

 

 

100ISO. Tudi na robovih je slika odlične kakovosti.

 

400ISO. Šum je že izrazitejši.

 

1600ISO. Močno izražen šum. Pri tej občutljivosti je slika že skoraj neuporabna.

 

1600ISO osnova. Šum je močno izrazit tudi pri manjši povečavi.

 

28mm (ekv.35mm). Barve so zelo lepo izrazite. Tudi ostrina objektiva je odlična.

 

28mm...

 

... in 3X daljša optična goriščnica 85mm.

 

Cerkveni zvonik v Korčuli.

 

Brez težav vam lahko uspe zanimiv makro posnetek.

 

Ne najbolj posrečena pomoč bliskavice v prodajalni (Korčula).

 

Makova rapsodija na Hvaru.

 

Jutranji odsev ��" Pučišče na Braču.

 

Sonce nad blatnim zalivom ��" Hvar.

 

Nevihtni oblaki nad Cresom.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com