Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Samsung NX30 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
30.05.2014 14:13
Stran:

Uvod

Pred devetimi desetletji so japonska podjetja začela kopirati evropske proizvajalce fotokamer srednjega formata 6x6 in filmskega 35mm. V 80-tih so japonski proizvajalci popolnoma prevzeli trg fotografskih kamer in zatonu pionirjev fotografske opreme za široke množice se je izognila samo legendarna Leica.

Tudi v digitalni dobi ni veliko drugače. Sem ter tja se je med ponudniki kompaktnih kamer našlo kakšno evropsko, ali ameriško podjetje. Vendar na kamere japonske zasnove in izdelane nekje v Aziji, so samo nalepili svoje ime.

Edino podjetje, ki je resno vstopilo na tržišče in ne prihaja iz japonske, je južno korejski Samsung. Svetovno megapodjetje ima toliko lastnih patentov in tehnologije, da jim je uspelo obstati in se ne bojijo japonske konkurence. Odlično delujejo na tistih azijskih trgih, kjer japonci niso priljubljeni še iz časov vojne in vse bolj so prepoznavni tudi drugje med novodobnimi fotografi, katerim imena elektronskih gigantov kot Apple, Panasonic, Samsung, Sony, povedo več, kot Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Pentax...

Samsung ni novinec v digitalni foto tehniki. Svojo prvo digitalno fotokamero Digimax 130, so predstavil že leta 2002. Do danes so naredili več kot 160 modelov kamer. Na Samsung predstavitvah sem bil dvakrat. Prvič leta 2003 v Stockholmu in leta 2006 na Siciliji. Če so nas na prvi konferenci še prepričevali, da mislijo resno, so leta 2006 s serijo NV že vse prepričali. Takrat so nam pokazali kamero DSLR iz serije GX. Govorilo se je, da bo Samsung kupil fotooddelek podjetja Pentax. V sodelovanju je prišla na trg Samsung kamera DSLR, povzeti Pentax ist. Kasneje z nakupom Pentaxa ni bilo nič, saj japonsko podjetje ne more priti v roke podjetja iz "nepomembne" J. Koreje.

Vendar lastna tipala, zasloni in drugi elektronski deli so doma pri Samsung in danes so zelo močan konkurent. Ker pa vemo, da se po svetu že največ fotografira s fotofoni in tablicami, je Samsung po vsej verjetnosti največji ponudnik naprav, ki omogočajo zajeti sliko.

Samsung vidi svojo možnost dobre prodaje in višje prepoznavnosti tudi med kamerami CSC (Kompaktne sistemske kamere - članek). Leta 2010 so predstavili CSC kamero NX10, ki je že imela EVF iskalo. Od tu naprej gre Samsung samo še navzgor. Kot ponudnik fotofonov in tablic so pri nas odlično prepoznavni. Kot ponudnik fotokamer še ne. Toda njihove kamere niso prav nič drugačne ali slabše od japonskih. Na to kaže tudi nova CSC kamera NX30, ki ima dovolj konkurenčne fotografske lastnosti in opazno prednost v povezljivosti z novimi elektronskimi trendi, katere so prinesli fotofoni, tablice, splet.


Odlično držalo daje tej kameri dodatno pozitivno vrednost.

 

Samsung NX30

Glede na to, da ime Samsung med fotografi ni prepoznavno, bodo to kamero povzeli predvsem tisti, ki ime Samsung že dobro poznajo iz elektronske smeri, kot TV, pametni telefoni in tablice.

Zato že na začetku zapisa vem, da jo bodo "pravi" fotografi sicer pogledali, ne bi pa jo imeli. Novodobni fotografi, ki prihajajo iz elektronskega sveta, pa bodo ta zapis o fotokameri Samsung NX30 drugače sprejeli.
In že na začetku naj zapišem, da kamera tudi iz povsem fotografskega pogleda ni nič kaj slabša od japonske konkurence.

Ohišje

Samsung je ubral malo drugačno pot. Čeprav mnogi menijo, da kamere CSC pomenijo kompaktnost ohišja, je kompaktnost izrazita šele v sistemu, ko imate ob kameri še dva, tri objektive. Zato ni potrebe po ekstremno majhnem ohišju, kateri nam dela preglavice v držanju kamere v roki. Ohišje kamere NX30 je veliko in Samsung inžinerji so dali večji poudarek na držalo. In uspelo jim je. Ohišje se odlično drži v roki in je na proti Olympus E-M1 in Fujifilm X-T1 bolj podobno "pravi" kameri DSLR. V merah je dokaj veliko 127x96x58mm, težko pa je samo 375g.

Prav v teži se vidi drugačna filozofija Samsung inžinerjev. Napredni fotograf si želi težjo kamero, saj mu le ta s tem zagotavlja dobro oporo za nestresenost posnetka. Lahka kamera pa je želja hobi fotografov. In Samsung je naredil na videz ohišje višjega razreda in močno zmanjšal težo. Hobi fotografu, oziroma tistim, kateri šele vstopajo v fotografijo zna biti kombinacija odličnega držanja lahke kamere v roki še kako všečna.

Nastavitve

Tudi tu je Samsung drugačen. Na ohišju je zgolj 20 gumbov. Vendar glavne funkcije so hitro dostopne preko gumbov ali preko zaslona. Le te na zaslon prikličemo preko Fn. gumba. Nastavitve so grafično lepo prikazane in logične. Največji gumb je namenjen programom, sledi pa gumb za premik hitrosti zajema. Zanimivo, da je Samsung tej funkciji podal tolikšen pomen.
Samsung nudi iFn. gumb za izbiro ene funkcije (ISO, WB,...) tudi na objektivu. S funkcijo iFunction Plus pa lahko večino gumbov preprogramiramo, da preko njih vstopimo na nam izbrane funkcije.

Kamera nudi WiFi povezavo. Preko nje lahko pošiljamo fotografije na TV, tablico, pametni telefon, ali pa preko teh naprav kontroliramo kamero. Lahko ostrimo, izberemo zaslonko, čas..., kot da bi imeli kamero v roki, le da delujemo na daljavo.
Samsung NX30 ima tudi NFC podporo, kar pomeni, da lahko fotografije direktno pošiljamo na spletna družabna omrežja.
V nekaterih državah je že prednastavljena možnost pošiljanja fotografij na Dropbox (pomnilnik v oblaku).
Vse te možnosti kamero postavijo v neko drugo dimenzijo, kot jo omogočajo klasične kamere. Večja povezljivost z lastnimi sorodnimi napravami je kot nalašč za vse tiste, ki veliko uporabljajo pametne elektronske naprave in veliko delujejo na spletnih družabnih omrežjih.
Poleg vsega, pa je Samsung prisoten tudi v 3D tehniki prikaza slike. Zato kamera omogoča tudi MPO datoteko, ki jo lahko uporabimo za 3D prikaz slike na TV zaslonu ali tablici. Za tako datoteko pa potrebujemo 3D objektiv, kot je tudi preizkušeni 45mm f/1,8.

 

Rokovanje s kamero

Ker se kamero odlično drži v roki, se je potrebno samo še spoznati z nastavitvenimi gumbi. Če ste že lastnik kakšne druge kamere z nastavitvami preko gumbov, je filozofija Samsung povsem drugačna kot pri konkurenci. Vemo, vsako podjetje naredi položaj funkcij malo drugače in tudi Samsung ni izjema. Zato je bolj pomembno, da funkcije znate vedno hitro poiskati.


Osnovni zaslon nam kaže vse glavne funkcije, katere želi kontrolirati napredni fotograf.

 


Ob pritisku na gumb Fn., se nam prikaže možnost sprememb vseh glavnih funkcij. Le te so logično prikazane, da jih hitro najdemo in prenastavimo želene.

 

Sam MENU je tudi drugačen. Deluje, kot da je manj foto funkcij in več tistih za povezovanje preko WiFi in prenašanje, dodajanje fotografij na druge medije.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com