top of page

PS Filter Shake Reduction - popravek stresene slike

Večkrat se nam zgodi, da imamo v trenutku proženja predolgi čas osvetlitve in s tem stresemo sliko (članek: Streseni posnetek / Bodite pozorni na čas osvetlitve).

Na manjših povečavah napake niti ne opazimo. Ko naredimo večjo vidimo, da je posnetek tehnično slab. Zaradi tresenja sta se opazno izgubila kontrast in ostrina zapisa. Marsikdo je na začetku mnenja, da kamera ni dobro izostrila, ali da objektiv ni zadovoljivo oster.

Malo nepazljivosti, spremembe svetlobe ali druge lastnosti na kameri in predolg čas je hitro tu. 1/50 sekunde, 200mm. V manjši povečavi na prvi fotografiji se nam slika lahko zdi solidno ostra in si rečemo, še malo USM filtra in bo...
... ko jo povečamo, opazimo neostrino zaradi stresenosti.

V digitalizaciji slike imemo vedno možnost delnega popravka neostrine s funkcijo Unsharp mask. Že v 80-tih smo imeli to funkcijo na boben skenerjih, ki so imeli zaprti računalniški sistem. V 90-tih v skenerskih programih in programih za obdelavo slike kot, Photo Styler, GIMP, Photoshop,...

Toda s funkcijo Unsharp mask ostrimo, oziroma izničimo vmesne tonske vrednosti med dvema kontrastoma. Če je slika stresena, je kontrast izničen in s funkcijo klasičnega elektronskega ostrenja si ne moremo pomagati v večji meri.

Z določitvijo polja in tremi drsniki določamo moč popravka.

Photoshop nam nudi še eno možnost dodatnega popravka fotografije. To je filter, katerega že ime Shake Reduction pove, čemu je namenjen. In ja, da se v večji meri kot s klasičnim Unsharp Mask filtrom popraviti kontrast na robovih barvnih tonov in s tem navidezno ostrino.

Brez filtra Shake Reduction.
Popravljeno s filtrom Shake Reduction.

Seveda filter ni čudežen in ne moremo popraviti vseh stresenih fotografij, niti s filtrom nikoli ne moremo narediti popravka kot, če bi že pri fotografiranju pazili na dovolj kratek čas osvetlitve. Vendar funkcija obstaja in izkoristite jo. Večino naših fotografij ne povečujemo na zaslonih v tolikšni meri, da ne bi bil popravek dobrodošel. Za prezentacije in tiskovine, pa ima filter Shake Reduction čudovito moč.



312 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page