Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM - Test

Avtor:Matjaž Intihar
13.09.2010 14:57
Stran:

Sigma, ne počiva. Dokaj hitro menja svoje objektive in jim dodaja sistem za stabilizacijo slike OS (Optical Stabilizer) ter hitri motorček za ostrenje HSM (Hyper SonicMotor). Na začetku leta so predstavili zanimiv objektiv za vse napredne fotografe, kateri uporabljajo fotokamere manjših APS-C tipal.

Objektiv Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM (če mm in njih razpon preračunamo v izrazoslovje polnega 35mm formata, potem na Nikon, Pentax, Sony ohišjih dobimo razpon 25,5 ��" 75mm, na Canon ohišjih pa 27,2 ��" 80mm, kar nam da razpon najbolj uporabljenih goriščnic: na eni strani solidni širokokotnik, na drugi strani pa zelo uporaben portretni objektiv, z vsemi vmesnimi stopnjami) poleg standardnih goriščnic nudi dobro svetlobno moč. Prav ta, je za marsikaterega fotograf tisti magnet, da je pripravljen odšteti nekajkrat več denarja, kot stane v goriščnicah podoben kit objektiv na Canon, Nikon, Pentax ali Sony fotokameri.

Že od nekdaj je večja svetlobna moč objektiva kot nek fetiš, želja po več in več, kot da je to glavni element objektiva. Nekateri celo menjajo večjo svetlobno moč s kakovostjo objektiva. Mnenja so, večja je svetlobna moč, višja je kakovost objektiva. Še kako zgrešeno! Večkrat sem že zapisal, da so kit objektivi optično dobri, slabši pa v pogledu plastičnega ohišja in svetlobne moči. Takoj, ko preidemo v široki kot zajema in s tem k goriščnicam manjšim od 35mm, se napake objektiva hitro podvajajo. Velike prednje leče (ki so še večje v primeru svetlobno močnega objektiva) so močno izbočene in debele v sredini, tanke na robovih in kaj hitro prinašajo množico napak. Z odpravljanjem le teh s kakovostnejšimi lečami pa ekstremno raste tudi cena.
»Pipetkarski« fotograf, ki bo gledal na objektiv samo iz pogleda ostrine na močnih povečavah, bo te napake hitro opazil. V normalnem pogledu na sliko pa te napake niso tako očitne.

Objektiv Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM je sestavljen iz 17 leč, ki so povezane v 13 skupin. Dve leči FLD (»F« Low Dispersion) sta iz posebnega materiala, ki ima podobne lastnosti kot leče iz naravnega fluorita. Zaslonka je sestavljena iz sedmih lamel, minimalna zaslonka je f/22. Velikost objektiva je 91.8mm, širina 83.5mm, teža 565g. Premer za filter je 77mm. Najbližje možno ostrenje je od 28cm.

Še bolj kot pri fotokamerah so razni opisi pri objektivih nepomembni. Zaradi mene lahko napišejo 100X APO, UD, Aspherical, Macro..., vse se pokaže šele ob sami uporabi. Tudi med samimi objektivi je lahko več različnih variacij kakovosti. Ob obisku podjetja Leica so pokazali kako selekcionirajo že same leče, da so bolj kompatibilne s skupino, katere tudi selekcionirajo, dakasneje tvorijovrhunskoceloto. Drugi naredijo preverjanje šele na koncu in objektive razvrstijo med prodajne in tiste, ki so za "kit" prodajo.
Ohišje objektiva je narejeno iz dobrih materialov, guma na obročih za vrtenje ne drsi, vrtenje zumiranja pa gre na novem objektivu z manjšim odporom. V načinu AF, ni možno ročno popravljati izostritve, za to je treba premakniti gumb za ostrenje v ročni način M. Ob obroču za zumiranje je tudi gumb »Lock«, s katerim pri goriščnici 17mm lahko zaklenemo izteg objektiva.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com