Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM

Avtor:Matjaž Intihar
05.11.2012 14:56

Objektiv Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM je bil predstavljen na letošnjem sejmu Photokina. Prenovljen je z novimi materiali, predvsem pa primeren za splošne namene s kamerami APS-C formata. V primerjavi s 35mm kamerami objektiv pokriva območje od 25,5 do 105mm. Svetlobna moč v najširšem kotu je f/2.8, ki se zmanjša do f/4 pri najdaljši goriščnici. Objektiv je sestavljen iz 17 leč, ki so postavljene v 13 skupin. Tri leče so ASP (asferične), ena je iz najnovejših tehnoloških rešitev ELD (Extraordinary Low Dispersion). Objektiv ostaja kljub dobri svetlobni moči in dokaj velikemu razmerju goriščnic za osnovni objektiv, presenetljivo kompakten v velikosti. Premer objektiva je 79mm, dolžina 89mm, premer filtra je 72mm, teža objektiva 535g. Najmanjša zaslonka je f/22. Zaslonka je sestavljena iz sedmih lamel. Najmanjša možna oddaljenost od objektiva je 22cm. Ostrenje poteka preko hitrega in tihega HSM motorčka.
Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM je objektiv, ki je kot nalašč za vse, ki si ob kameri DSLR žele več svetlobne moči in trdnejši objektiv. Obenem nudi še opazno širši kot ožji kot zajema, kot ga nudijo klasični 18-55mm kit objektivi.

 

Uporabnost / Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM

Primeren tudi za bližinsko fotografijo
Objektiv ima minimalno razdaljo ostrenja 22cm in kar je posebnost, v celotnem območju goriščnic. Največje razmerje povečave je 1:2,7. Velikost in izrez se lahko nastavlja z vrtenjem zum obroča. Tako lažje kadriramo kot z makro objektivom s fiksno goriščnico.

 

Optični stabilizator (OS)

Uporaben je tako pri klasičnih motivih kot pri bližinski fotografiji. Vgrajen je tudi pri objektivih za kamere Pentax in Sony, ki imata notranji proti stresni sistem preko tipala. Če je vklopljena stabilizacija v kameri, potem je treba stabilizacijo preko objektiva izklopiti. Lahko pa se izklopi stabilizacija preko kamere in uporablja stabilizacijo preko objektiva.

 

Prenovljena optična zmogljivost

Objektivu Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM so med klasična stekla dodali tri ASP (aspherical) stekla, ki ima zmogljivost podobno kot stekla s fluoritom. Nova je leča, ki ima še boljše lastnosti od prejšnjega SLD (Special Low Dispersion) stekla. To je ELD (Extraordinary Low Dispersion) steklo, ki še izboljšuje korekcijo kromatske aberacije.

 

Nov material, TSC (Thermally Stable Composite)

Novo je ohišje objektiva, ki je sedaj iz materiala "TSC (termično stabilen kompozit)". TSC ima manjšo razliko v razteznosti pri večjih temperaturnih spremembah. Obenem ohranjanje trdnost notranjega tubusa, v katerem so leče. V primerjavi s prejšnjimi materiali kot polikarbonat, ki se pri cenejših objektivih še vedno uporablja v večini, ima TSC večjo prožnost za približno 25%. Ker so toplotna krčenje ohišja objektiva majhna, imajo kovinski deli, ki prispevajo k visoki kakovosti proizvodnje izdelka še boljšo oporo. TSC material zaradi svoje trdnosti omogoča uporabiti tanjše stene objektiva kot obročev za ostrenje in zum. S tem objektiv pridobi na kompaktnosti in teži.

 

Manj odsevov in bleščanja

Z dvostranskimi premazi leč »Super Multi-Layer« se pripomore k zmanjšanju odsevom in bleščanja direktno vpadne svetlobe ter tako zagotavlja visoko kontrastne slike. Priloženo senčilo (LH780-03), je mogoče namestiti na objektiv in s tem blokirati stransko direktno vpadno svetlobo, ki ima škodljiv vpliv na segrevanje leč in še dodatno preprečuje notranje odboje.

 

Bajonet (nastavek za objektiv)

Nastavek za priključitev na kamero je iz kovine. Objektiv ima nastavke za Canon, Nikon, Pentax in Sony kamere APS-C formata.

 

Mnenje Matjaž Intihar

Objektiv Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM nudi veliko. Primeren je za tiste, ki si na »crop« kamerah želijo večje razmerje goriščnic, boljšo svetlobno moč, obenem pa še vedno visoko kakovost. Vse to pa mora biti še vedno cenovno sprejemljivo.
Odlično ohišje, tehnološko napredne leče in sama konstrukcija objektiva zagotavljajo natančno rokovanje, dolgo življenjsko dobo objektiva in zadovoljivo kakovost za vse napredne fotografe.

Objektiv bo pri nas dobavljiv proti koncu leta. Cena bo cca. 700€.

 


 

Na Sigma objektivih boste opazili še sledeče pomembne oznake:
DC (Digital Crop) oznaka da gre za objektiv, ki je prirejen za APS-C format
DG (Digital) oznaka, da je objektiv prirejen tudi za kamere polnega 35mm formata
EX (Exterior) opozarja, da ima objektiv najvišjo kakovost leč?OS (Optical Stabilizer) sistem za stabilizacijo slike
HSM (Hyper Sonic Motor) hitri in tihi ultrasonični motorček za ostrenje
IF (Inner Focus) ostrenje preko notranje skupine leč. Objektivu se dolžina med ostrenjem ne spreminja
ASP (Aspherical) posebno brušena asferična leča, ki omogoča, da se lahko v samem objektivu za enako ali celo višjo kakovost uporabi manj leč
APO (Apocromatic) posebno brušene leče na robovih za popravek barvnih odklonov
SLD (Special Low Dispersion) za čim manjšo barvno aberacijo ter razpršitev svetlobe in z njo povezanimi napakami pri zapisu
FLD (F Low Dispesion) leča, ki ima podobne karakteristike kot fluoritna. Ima večjo prepustnost in boljšo spektralno korekcijo kot navadno steklo
ELD (Extraordinary Low Dispersion) najnovejše steklo, ki še izboljšuje korekcijo kromatske aberacije
TSC (Thermally Stable Composite) material zaradi svoje trdnosti omogoča uporabiti tanjše stene objektiva kot obročev za ostrenje in zum. S tem objektiv pridobi na kompaktnosti in teži.
Macro - bližinski posnetki, vendar na teh zum objektivih brez prave vrednosti

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com