Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM / Ko se originali zamislijo

Avtor:Matjaž Intihar
19.07.2011 20:42
Stran:

Do sedaj sem pri Sigma objektivih vedno zapisal, da Sigma ve, da je lahko uspešna samo, če na trgu sodeluje s posebnimi objektivi. Torej objektivi, kjer Nikon ali Canon niti ne želita močno delovati. Predvsem pa želi Sigma nuditi objektive, ki so neka posebnost, oziroma po domače povedano, niso želeli dregati v osje gnezdo in se bosti z velikimi.

Toda vedno se nekje začne. Sigmini 50mm f/1.4 ali 30mm f/1.4 osnovni enogoriščni, oziroma makro (70mm, 105mm) objektivi niti niso neka posebnost v bolj resni, lahko rečem polprofesionalni fotografiji. Ampak s 85mm f/1.4 EX DG HSM so pri Sigmi nakazali, da si žele več. Kajti goriščnica 85mm in visoka svetlobna moč sta že tisti faktor, kjer Canon, Nikon in Sony pokažejo svoje najvišje optično znanje. Obenem z visoko kakovostjo pokažejo, da edino oni znajo narediti vrhunsko kakovost, s tem pa tudi držati visoko ceno.
Tako Canon nudi svoj vrhunski EF 85mm f/1.2 L - TEST (cca. 2400€), Nikon 85mm f/1.4 (1300€) in Sony Carl Zeiss 85mm f/1.4 (cca. 1500€). Sigma se jim je priključila s svojim 85mm objektivom, ki ima f/1.4 in obenem hitri ter tihi motorček (HSM) za ostrenje (cca. 930€. Sigma kot neodvisni proizvajalec objektivov, ki nudi nastavke za kamere vseh znamk, je sedaj dregnila v osje gnezdo. Ne Canon, Nikon ali Sony niso zadovoljni s to potezo.
Fotografi pa so zadovoljni. Za opazno manj denarja je Sigma ponudila po tehničnih lastnostih odličen objektiv.

Videz, velikost, teža
Po eni strani so pri Sigma presenetili. Nekaj zadnjih objektivov je bilo na zunanjem delu ohišja matirano. Pri 85mm f/1.4 je gladko a z neko gumasto osnovo. Vendar pa je širok gumasti obroč narezan in gladki del objektiva tudi na začetku spoznavanja z objektivom ni moteč.
Ko objektiv Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM držiš v roki veš, da je v njem kar nekaj stekla. Objektiv je dolg 88mm in je od vseh že naštetih najdaljši. Premer celega objektiva je 84mm, premer za filter 77mm.
Teža objektiva je 725g in je občutno težji od Nikon ter Sony.

Konstrukcija, izdelava
Objektiv je odlično grajen. Zunanjost ni klasična Sigma saj ni mat trdna plastika, ampak kot že zapisano gumasto gladek z narezano trdo gumo za premik obroča za ostrenje. Na objektivu je še gumb za preklop med AF in ročnim ostrenjem. Na objektiv lahko dodamo še priloženo plastično zaslonko, ki pa je namenjena ob uporabi objektiva na kamerah z manjšimi, APS-C tipali.
Objektiv je sestavljen iz 11 leč, ki so razporejene v 8 skupin. Ena izmed leč je posebej brušena SLD (Super Low Dispersion), ki skrbi za čim manjšo razpršitev barv. Ena leča je hibridna (združeno steklo in plastični optični element) asferična, prešana pri visoki temperaturi (mold element). Objektiv s tako ekstremnimi lečami, posebnim brušenjem in tehnološko sodobnimi materiali ter obdelavo dosega dobre optične rezultate. Zaslonka ima 9 lamel. Najbolj zaprta zaslonka je f/16. Najbližja oddaljenost od motiva je 85cm.

Bajonet
Nastavek za kamero je kovinski in prav tako odlično izdelan. Sigma se je odločila, da ta objektiv nameni z bajonetom za Sigma, Sony, Nikon, Pentax in Canon kamere.

Ostrenje
Sigma je imela takoj za Canon hitro in tiho ostrenje. Za to ne preseneča, da je HSM ostrenje vgrajeno tudi v ta objektiv. Oziroma prav zaradi tega načina ostrenja sploh lahko konkurirajo drugim 85mm objektivom. Leče v objektivu preko katerih se vrši ostritev so velike, s tem posledično težke in brez teh motorčkov bi bilo ostrenje zelo počasno. Že sedaj hitrost ostrenja ni na najvišjem nivoju. Podobno pa je tudi pri konkurenci. Toda ta objektiv tako ali tako ni namenjen športni in hitri reportažni fotografiji. Za vse ostale namene pa je hitrost ostrenja zadovoljiva. Ostrenje deluje preko notranjih leč in se dolžina objektiva med njim ne spreminja.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com