Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Sony Alpha 100 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
18.06.2006 18:22


Januarja, takoj ko je Sony napovedal vstop v SLR svet s prevzemom foto oddelka Konica Minolta sem si začel ustvarjati lastno podobo in mnenje kako naj bi Sony vstopil v ta za njih popolnoma nov svet. Prvi korak Sony-ja, da kupi tisto kar je tisti trenutek bilo na voljo najboljšega glede SLR ohišja, je bil prvi pravi način za vstop v SLR svet. Sony le nima zadostnih lastnih izkušenj glede SLR tehnologije, predvsem avtomatskega merjenja oddaljenosti, svetlobe, uporabe zavesnega zaklopa itd. Vse to pa so dobili z nakupom foto oddelka Konica Minolta. In ne samo to! Tehnologija, ki jo ima Sony sedaj je vrhunska in povsem primerljiva s konkurenco. Sony pa je naredil še en odličen korak. Z nakupom tehnologije Konica Minolta so prišli do velike baze uporabnikov Minolta SLR kamer še iz analognega sveta in seveda uporabnikov njihovih objektivov. Med uporabniki je kar 16 milijonov objektivov, ki so uporabni tudi na Alpha kamerah. Sicer bo na začetku uporabnikom Minolta kamer ime Sony delovalo kar malo nezaupljivo. Toda Sony je pri novi kameri uporabil vse dobre lastnosti, ki jih je že imela Konica Minolta 5D in malo spremenil obliko ter načine in imena funkcij, da so takoj znani tudi prejšnjim uporabnikom Sony kompaktnih foto kamer. (predno greste uporabniki CyberShot kamer v nov SLR svet, si preberite članek "kompakt proti SLR"). S tem so ubili dve muhi na en mah. Konica Minolta uporabniki vidijo, da je Sony ohranil Minolta tehnologijo, poznavalci Sony imena pa bodo lažje vstopili v SLR svet, saj jim je mnogo funkcij in njihovih imen že dobro znano. Predvsem pa so pri Sony potegnili pri prvi kameri Alpha iz najnižje stopnice odličen slogan. »Pomagamo vam narediti boljše fotografije!«

Po predstavitvi (članek o predstavitvi Alpha kamere) filozofije Sony-ja gleda vstopa v svet SLR foto kamer in rojstvu Alphe vem, da so pri Sony dobro premislili kako delovati tudi v nadaljevanju, da bodo sposobni uspešno konkurirati tudi Canon in Nikon. Za ostale ponudnike SLR kamer, Olympus, Pentax, Samsung, Panasonic že zdaj vem, da jih je Sony že pustil v ozadju.

 

Sony ime že mesec dni pred uradno prodajo zadovoljivo število kamer pripravljenih za trg.

 

Na Sony Alpha 100 kamero brez težev pritrdite Sigma objektiv. S tem se vam možnost nakupa različnih objektivov še kako poveča.

 

Ohišje

Po prvi predstavitvi kamere smo si jo že lahko ogledali in jo tudi preizkusili v praksi. Sony ni eksperimentiral pri samem ohišju. Pri nakupu foto oddelka Konica Minolta niso naredili napake, da bi se že vnaprej odrekli sodelovanja s poznavalci konstruiranja SLR ohišja. Kar nekaj inženirjev iz Konica Minolta še vedno sodeluje pri razvoju novih kamer pod imenom Sony Alpha. Tako smo dobili minimalno spremenjeno obliko kamere. Še vedno ohranja kar nekaj dobro znanih Dynax 5D lastnosti (DIWA test Dynax 5D). Ohišje (94.7x133.1x71.3mm, 545g) je iz plastičnih mas, veliko dobro oblikovano držalo pa je oblečeno v gumo. Zadnji del kamere zaseda 2,5 palca velik zaslon z 230.000 točkami ločljivosti in funkcijskimi gumbi, ki tudi močno spominjajo na Dynax 5D. Zgornji del pa je močneje spremenjen. Zadovoljujeta dva okrogla nastavitvena gumba podobna kot je bil na Cyber Shot 828 s svojo kakovostjo izdelave. Predvsem desni, ki nam kaže ikone za izbiro načina zajema slike kaže, da so jih povzeli od Sony kamer in jih s tem približali njihovim uporabnikom. Alpha kameri so dodali zelo zmogljivo 1600mAh Li-Ion baterijo Stamina, ki zdrži za ta razred izjemnih cca.750 posnetkov. Tudi na preizkusu se je pokazalo, da ima res veliko kapaciteto in da energije ne zmanjka tako kmalu.

Vse je OK. Le ime Sony na SLR kameri še ni domače. A kmalu bo bil tudi Sony napis na kameri močno spoštovan.

 

Ohišje ni veliko spremenjeno naproti Minolta 5D. Sony je potegnil pravo potezo. Vse tisto kar odlikuje dobre SLR kamere je povzel v novi model Alpha 100.

 

Tudi zadnji del je zelo čist, z malo gumbi in velikim 2,5 palčnim zaslonom s 230.000 točkami.

 

 

 

Levi okrogli gumb nam nudi več nastavitev. Izberemo željeno funkcijo, pritisnemo srednji gumb "Fn" in spreminjamo nastavitve. Ve se, da je to kamera namenjena amaterjem. Za hitro delo je premikanje med nastavitvami nerodno in vzame nekaj časa. Toda bolje, da so te nastavitve dobro vidne na gumbu na kameri kot da jih iščemo preko MENU-ja, kot pri nekaterih konkurenčnih kamerah.

 

Nastavitveni gumbi so iz kakovostnih materialov.

 

Baterija je izredno zmogljiva, ležišče za pomnilne enote pa je za CF kartice. V kompletu ob nakupu dobimo tudi CF adapter za MemoryStick DUO kartice.

 

Osnovni kit objektiv ima bajonet iz plastike.

 

Alpha 100 in oba kit objektiva.

 

Tele kit objektiv pa že ima kakovosten kovinski nastavek.

 

Tehnične lastnosti

Kot pri samem ohišju tudi pri ostalih tehničnih lastnostih niso veliko eksperimentirali. Veliko večino dobrih lastnosti so ohranili iz Dynax 5D, dodali pa še nekaj novosti.

Sony je največji proizvajalec in ponudnik CCD tipal. Zato so lahko kot prvi v SLR kamero iz najnižjega razreda dodali tipalo s kar 10.2M točkami. Tipalo je velikosti APS-C in ima faktor izreza 1,5x naproti polnemu 35mm formatu. Glede na dejstvo, da je bila predstavitev kot možnost fotografiranja postavljena v močno prašno okolje maroškega pogorja Atlas smo po tihem že lahko pričakovali dodano lastnost samo čiščenja tipala. Sony je na tipalo dodal poseben antistatični premaz, ki odbija prašne delce, da se ne prilepijo na tipalo. Ker pa kamera uporablja tudi Super SteadyShot tehnologijo proti stresenosti posnetka (je zelo podobna kot Minolta tehnologija AntiShake), ki kompenzira stresenost kamere s premikanjem tipala ima kamera še to lastnost, da se pred vsakim izklopm tipalo strese in še dodatno poskrbi da eventualni delci na tipalu odpadejo od njega. V praksi se je antistatični premaz zadovoljivo obnesel. Torej smo z novo tehnologijo lahko bolj mirni, kar se tiče slabosti, ko nam delci prahu uničijo detajle na sliki. (članek prah na tipalu)

Kameri so dodali nov procesor z imenom BIONZ za hitro in kakovostno procesiranje signalov iz tipala. Prav hitrost procesiranja doprinese, da vam na hitro pomnilno kartico kamera prenaša JPEG datoteko v taki hitrosti, da lahko s tremi posnetki v sekundi snemate brez omejitve. Res pa, da ima kamera kar močno kompresijo podatkov in je s tem lahko tudi sam prenos hitrejši.

Sony je kot prvi v SLR kamero dodal možnost popravka dinamičnega razpona že pri samem procesiranju slike. Dinamic Range Optimaser nam omogoča, da pri močno kontrastnih motivih, le tega omilimo s pomočjo spremembe gamma krivulje.

Velika večina nastavitev na kameri Alpha 100 je ostala enaka kot že predstavljena Dynax 5D, zato jih v tem prvem preizkusu ne bom podrobneje opisoval.

Novost je še, da so tehnologijo Eye-Start, ki jo je imela Minolta sedaj uporabili, da kamera takoj ko jo približamo očesu začne samodejno ostriti. V iskalu vidimo devet ostritvenih točk. Sredinska je križna ostalih osem deluje samo v liniji in nam včasih vodoravne ali navpične linije težje izostrijo. Alpha 100 kot večina SLR kamer iz nižjega razreda ne uporablja prizme ampak ogledala, da se slika preseli v iskalo. Zaradi tega je sama povečava slike v iskalu samo 0,83X-na. Vendar je iskalo zadovoljivo svetlo. Informacije v njemu so enake kot v Dynax 5D.

Tudi način merjenja svetlobe je povzet po preizkušenem Minolta »honeycomb« (satovje) sistemu. 40 razdeljenih polj v obliki satovja zagotavlja odlično meritev vpadne svetlobe.

Bliskavica v kameri ima vodilno število 12 in uporablja ADI sistem merjenja svetlobe. Zaklop deluje v območju od 1/4000sek. do 30sek. Sinhronizacijski čas je 1/160 sek. z uporabo stabilizacije slike pa 1/125sek. Zaporedno snemanje omogoča tri posnetke v sekundi in v JPEG zapisu neomejeno snemanje. RAW zapis omogoča 6 posnetkov do zapolnitve notranjega spomina (RAW+JPEG 3) in nato manjšo hitrost zajema. Alpha 100 nam omogoča »bracketing« funkcijo v načinu ekspozicije kot spremembe temperature bele barve.

Minolta je bila vedno napredna v tehnologiji. Model 7000 je leta 1985 priznan kot prva SLR kamera v kateri je bil vgrajen avto fokus. Sony-ju je uspelo, da je kakovost Minolta kamer ohranil in da se bodo novega imena na kamerah tudi Minolta uporabniki hitro navadili.

 

Delovanje protiprašnega sistema. Manjši manj lepljiv prah se ne prime na CCD ker ima le ta poseben antistatični premaz. Pred izklopom se zatrese samo tipalo in delci, ki so eventuelno na tipalu odpadejo. Bolj lepljivi delci, ki pa so ostali na tipalu pa naj bi bili odstranjeni s pomočjo pihalke. Preberite si članek "Prah na tipalu", da se ne boste ob nakupu ali uporabi kamere preveč obremenjevali z njim, oziroma spoznali kako ga očistiti, če ga že imate na tipalu.

 

Tipalo v kameri se zaradi blažitve tresenosti kamere premika za nekaj mm (cca. 9mm po diagonali).


Super SteadyShot sistem stabilizacije naj bi nudil še kakovostnejšo blažitev tresljajev kot Minolta AS (AntiShake) sistem.

 

Kot večina kamer nižjega SLR razreda tudi Alpha 100 nima prizme za odboj slike v iskalo. V glavi kamere so ogledala. (desno zgoraj zanimiv pogled na vgrajeno bliskavico).


Desno od navoja za stativ je sitem za AF.

 

Velik zaslon in odlična ločljivost nam omogočata dober pogled na sliko. Prav tako pa tudi na informacije o nastavitvah. Ostale so enake kot na Minolti 5D. Ko kamero iz vodoravnega postavimo v navpični položaj, se informacije na zaslonu avtomatsko obrnejo.

 

Na kameri sem že preizkusil tri Sigma objektive.


Tudi starejši Minolta objektivi dobro delujejo z Alpho. (28 - 80mm, 50mm in 70 - 210mm).

 

Preizkusil sem tudi starejšo bliskavico model 5200i. Da se jo uporabiti, le da ADI sistem ne deluje.

 

Sony je že pripravil CD z vsemi potrebnimi programi. Kamere bodo v sredini julija že na prodajnih policah.

$$PAGE$$

Sony Alpha 100 v praksi

S samo kamero sem si bil zelo hitro na ti. Je kombinacija filozofije Minolta in Sony kamer. Dobro se jo drži v roki, z gumbi se hitro spoznamo, večina nastavitev je možna preko njih, tako da poseg v MENU kamere ni velikokrat potreben. Hitrost kamere je povsem na nivoju konkurenčnih, glede ostritve pa nam tehnologija Eye Start Focus omogoča še hitrejše delovanje. Super Steady Shot tehnologija stabilizacije slike odlično deluje in ima v nižjih SLR razredih veliko prednost pred stabilizacijo slike preko optičnega sistema v objektivu. Ta način stabilizacije stresenosti deluje z vsemi objektivi. Ne gre pozabiti omeniti, da je že v kameri vgrajene možnost prožitve zunanje bliskavice če tusi je brez priključitve na kamero. Torej brezžično proženje deluje že z osnovno Alpha kamero.

Kamero sem preizkusil tako s kit objektivoma DT 18-70mm in DT 75-300mm, kot s starejšimi objektivi. Prav tako odlično delujejo Sigma objektivi (Tamron in ostale objektive neodvisnih podjetij še nisem preizkusil) kar Alphi že na začetku omogoča, da ima že sedaj kamera Alpha 100 na izbiro veliko raznoraznih objektivov. Do konca leta naj bi bilo na voljo že 21 objektivov pod imenom Sony. Med njimi bo tudi serija Sony G, ki bo pomenila višji razred Sony optike (zopet lahko tu paralelo potegnemo s prejšnjimi Minolta objektivi). Decembra pa bo podjetje Carl Zeiss, ki je izredno cenjeno v optičnem svetu prav za Sony naredilo tri vrhunske objektive za serijo Alpha pod oznako ZA (Zeiss za Sony). Očitno bo Sony takrat predstavil krepko višjo verzijo Alpha kamere.

 

75-300mm / 75mm, 1/100sek., f/13, 100ISO.

 

18-70mm / 30mm, 1/100sek., f/5,6, 200ISO.

 

18-70mm / 18mm, 1/100sek., f/7,1, 200ISO.

 

18-70mm / 20mm, 1/125sek., f/14, 100ISO.

 

50mm 1,7 / 50mm, 1/125sek., f/18, 80ISO.

 

18-70mm / 24mm, 1/13sek., f/22, 100ISO.

 

18-70mm / 24mm, 1/160sek., f/20, 100ISO.

 

75-300mm / 75mm, 1/160sek., f/6,3, 100ISO.

 

70-210mm f/4 / 70mm, 1/160sek., f/7,1, 200ISO.

 

70-210mm f/4 / 130mm, 1/200sek., f/11, 400ISO.

 

75-300mm / 300mm, 1/200sek., f/5,6, 100ISO.

 

18-70mm / 24mm, 1/160sek., f/20, 100ISO.

 

75-300mm / 135mm, 1/2000sek., f/4,5, 400ISO.

 

18-70mm / 18mm, 1/30sek., f/13, 200ISO.

 

18-70mm / 18mm, 1/30sek., f/4, 100ISO.

 

18-70mm / 18mm, 1/80sek., f/14, 100ISO.

 

18-70mm / 20mm, 1/40sek., f/4,5, 100ISO.

 

70-210mm f/4 / 135mm, 1/400sek., f/6,3, 100ISO.

 

70-210mm f/4 / 70mm, 1/400sek., f/9, 400ISO.

 

18-70mm / 18mm, 1/500sek., f/10, 400ISO.

 

75-300mm / 300mm, 1/500sek., f/5,6, 100ISO.

 

70-210mm f/4 / 210mm, 1/500sek., f/7,1, 400ISO.

 

18-70mm / 20mm, 1/50sek., f/5,6, 100ISO.

 

18-70mm / 18mm, 1/60sek., f/14, 100ISO.

 

70-210mm f/4 / 120mm, 1/640sek., f/5,6, 100ISO.

$$PAGE$$

Osnovni motiv. Spodaj so pri različnih goriščnicah in zaslonkah prikazani 1:1 izrezi.

18mm. Levo f/4,5, sredina f/8, desno f/22. Pri zaprti sliki objektiv izgubina na ostrini.

70mm. Levo f/5,6, sredina f/8, desno f/22.

75mm. Levo f/5,6, sredina f/8, desno f/22.

300mm. Levo f/5,6, sredina f/8, desno f/22. Oba kit objektiva nam do zaslonke 11 dokaj enakomerno rišeta. Od zaslonke 11 naprej pa se že zgublja kontrast in ostrina slike. Vendar se ve, za koga so kit objektivi namenjeni. Oba sta povsem solidna, kdor pa si bo želel še višjo optično kakovost bo moral za dodatni objektiv globlje poseči v žep.

50mm f/1,7

50mm f/22

18-70mm. Objektiv ima zelo malo kromatske aberacije.

18-70mm / 18mm, 1/80sek., f/9, 100ISO.

Izrez 1:1 rob slike.

Izrez 1:1 center slike.

18-70mm / 70mm, 1/13sek., f/5,6, 1600ISO.

1600ISO izrez 1:1.

1600ISO izrez 1:1.

Dinamic Range Optimazer 0.

Izrez 1:1. Dinamic Range Optimazer 0.

Dinamic Range Optimazer ON+.

Izrez 1:1. Dinamic Range Optimazer 0.

Doosvetlitev z bliskavico.

18-70mm / 45mm, 1/80sek., f/11, 100ISO.

18-70mm / 18mm, 1/200sek., f/4,5, 100ISO.

18-70mm / 70mm, 1/125sek., f/8, 100ISO.

18-70mm / 18mm, 1/200sek., f/10, 100ISO. Objektiv ima malo kromatske aberacije.

Izrez 1:1 center.

Izrez 1:1 rob.

$$PAGE$$

Za konec prvega preizkusa

Mogoče se še ne zavedamo v zadostni meri, kako velik premik v fotografskem svetu je naredil Sony s predstavitvijo Alpha kamere. Marsikaj se bo v pogledu razmišljanja in predstavitve nove tehnike spremenilo tudi pri konkurenčnih podjetjih. Sony bo zelo hitro dosegel 10% tržni delež med SLR kamerami in predvsem manjšim proizvajalcem krepko premešal karte.

S pravim pristopom, lastno tehnologijo tipal in ostalih elektronskih komponent, prevzemom odlične tehnologije avtomatske ostritve, merjenja svetlobe, objektivov od Konica Minolta, še nadaljnjim razvojem kamer z enako ekipo in predvsem sodelovanje s podjetjem Carl Zeiss jim odpira vrata do mnogih kupcev. Prav tako pa je za vse uporabnike SLR kamer Sony-jev vstop v ta razred zelo dobrodošel. Sedaj bosta morali tudi nedotakljivi podjetji kot Canon in predvsem Nikon še bolj zavihati rokave in nam pokazati marsikaj novega. Že v mesecu dveh lahko pričakujemo njun odgovor na Sony Alpha 100.

Kamera Sony Alpha 100 bo na trgovskih policah že v sredini julija. Takrat bom tudi naredil in objavil DIWA preizkus kamere. Kaj kmalu se bo videlo kako jo bodo sprejeli Minolta uporabniki. Mislim, da bodo le ti sprva malo zadržani in bodo še počakali na Alpha kamero iz srednjega razreda. Uporabniki Sony Cyber-Shot kompaktnih kamer in poznavalci imena Sony preko avdio/video sveta pa bodo tisti, ki bodo najprej posegli po kameri Alpha 100. Ime Sony jim daje določeno garancijo, predvsem pa, pravih fotografskih podjetij niti ne poznajo. In tako je Sony že na začetku med svoje uporabnike pritegnil množico novih fotografov, ki do sedaj o vstopu v SLR svet niti razmišljali niso. In vsem tem bo Alpha 100 več kot odličen sopotnik in kamera s katero bodo spoznavali nove možnosti, katerih jim kompaktne kamere nikoli niso mogle dati.

Spodobi se, da ob rojstvu nove sistemske kamere zaželimo vse dobro in obilo uspeha. Bolj kot odličnost kamere, Sony potrebuje uspešen prodor med zahtevnejše foto uporabnike, ki niso vajeni Sony imena v zrcalno refleksnem razredu. Inženirji so opravili odlično delo. Sedaj je vse na tržnikih in oglaševalcih. Ti morajo fotografom dokazati, da je Sony tudi med SLR kamerami več kot vreden zaupanja. Glede na začeten pravilni pristop verjamem, da jim bo uspelo.

Levo Sony 18-70mm, desno Sigma 18-125mm. (f/5,6).

Levo Sony 18-70mm, desno Sigma 18-125mm. (f/11).

Sony bo do konca leta že imel večji izbor dodatne opreme.

Nekaj objektivov je novih, večina povzeta od Minolta, kmalu pa se jim bodo pridružili vrhunski Carl Zeiss objektivi.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com