Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Sony Alpha 55 (A55) – Prvi praktični preizkus

Avtor:Matjaž Intihar
09.09.2009 14:49
Stran:

Sony Alpha 55

Še vedno sem toliko zasvojen z novostmi in želim na svoj način predstaviti fotokamero, da sem si A55 kar najhitreje zaželel na preizkus. Dobil sem še predprodukcijsko kamero kar pomeni, da je že povsem v delujočem stanju, lahko pa pred prodajo zamenjajo še programske lastnosti in s tem še izboljšajo kakovost.

In kljub temu, da sem bil kar malo skeptičen, kaj mi lahko ta kamera nudi, sem že po prvih sekundah ob spoznanju funkcij dobil zanimivo misel. Prva prava Sony fotokamera z izmenjlivimi objektivi!

In za kaj menim tako? Kot nalašč sem kamero vzel s seboj na krajše počitnice. Po prvem pregledu funkcijskih gumbov in menija, je bilo vse bolj ali manj jasno. Ohišje je majhno predvsem po višini. Pogled skozi EVF iskalo z več kot milijon točkami je sicer še daleč od pogleda na motiv s kamero, ki uporablja klasična zrcala ali prizmo, vendar za hobi fotografa niti ni slabo. Še celo vesel sem bil nad novostjo, da je sedaj v iskalu preko linije viden nagib kamere. Večkrat opažam, da moja fotografija visi v desno in kasneje v računalniškem programu popravljam nagib. Zdaj sem se lahko kontroliral in spoznaval kako držim kamero.

Pogled na motiv imamo preko vrtljivega 3 palčnega zaslona in preko EVF iskala. V obeh primerih preko gumba »DISP« na zaslon odvzemamo ali dodajamo informacije.

Po prvih posnetkih me je ta kamera prevzela. Seveda, če pišem o hobi, počitniški, družinski fotografiji in iz mnenja, da je to kamera za tiste, ki ljubijo enostavnost in tehnične napredne funkcije.

Tako ima kamera novo programsko nastavitev »AUTO+«, ki fotografu olajša fotografiranje s tem, da se kamera sama odloči za kateri motiv gre (pokrajina, portret, makro, protisvetloba...) nastavi vse potrebne nastavitve in zadovoljiv posnetek je shranjen na pomnilni kartici.

Navdušile so me predvsem funkcije, ki lahko marsikateremu začetnemu navdušenemu fotografu veliko pomenijo, saj o njih bere veliko po forumih in gleda fotografije, ki so obdelane po posebnih postopkih. Preko menija lahko vklopite funkcijo popravka kontrastov v temnih delih (DRO) ali celo možnost HDR, ko iz več posnetkov združimo samo določene tonske vrednosti. Poleg možnosti AUTO, lahko izbiramo moč posega korekture v obeh primerih do vrednosti 5EV.

Mene osebno je že od kamere NEX in Sony 3D zaslona navdušila možnost 3D panorame. Predvsem zaradi dejstva, da je sedaj narediti panoramo zelo enostavno, saj na kameri A55 samo nastaviš to programsko funkcijo, stisneš prožilec in medtem ko kamera proži jo premikaš. Zajem deluje res zelo enostavno in tako zlepljena panorama je zelo dobro izdelana. Obenem pa s pomočjo Sony 3D HDTV in 3D očal gledamo panoramo še v tretji dimenziji, globini. S tem smo že dobili potrditev, da se bo v naslednjih petih letih veliko zgodilo prav v smeri 3D fotografije in videa. Tu pa bo Sony (tudi Panasonic) počasi začel jemati prednost drugim. Mislim, da bo v počasi prihajajoči 3D fotografiji in 3D video predvsem Nikon dobil glavobole. Razen, če že sedaj ne vlaga v razvoj in pridobiva svoje patente. Vemo, da je Sony v video in TV tehnologiji vodilni. Da je takoj za njim in njemu veliki tekmec Panasonic. Canon ima solidno video tehnologijo, Nikon pa jo šele spoznava in najbrž najdražje plačuje patente.

Delovanje in rokovanje s kamero Sony A55 je enostavno. V AUTO in AUTO+ programih, nas kamera niti ne pusti prenastavljati večino nastavitev. Le te oživijo ob uporabi naprednih nastavitev P, A, S in M. Vsak začetni fotograf hitro spozna, da mu je A55 lahko zelo prijazna in s funkcijami enostavna ter napredna kamera. Napredni fotografi pa v ta razred kamer tako ali tako ne bodo vstopili.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com