Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Sony CyberShot DSC P-100 in DSC P-120 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
01.09.2004 18:26
Stran:

 

Sony je ime, ki že samo po sebi privabi veliko kupcev. V zabavni elektroniki so številka ena. Poznajo jih tako najmlajši zaradi Playstation enot, kot avdio/video ljubitelji. Za mnoge so njihovi rekorderji in televizije med najboljšimi na svetu, najmočnejši so tudi v tehnologiji video kamer. Ker imajo tudi za bolj fotografske oči vse več dobrih foto kamer, je tudi mene pritegnil zanimiv model foto digitalne kamere z imenom Sony.

In Sony ne miruje pri digitalnem zajemu slike. V celotni svetovni prodaji si vseskozi izmenjuje prvo ali drugo mesto po količini prodanih kompaktnih digitalnih kamer. Prav tako ima med kompaktnimi kamerami izjemno število različnih modelov. Nekateri, tako kot P-100 in P-120 so si med seboj povsem enaki z drobnimi spremembami v kompletu ponudbe.

Predvsem pa, model mini kamere P-100 / P-120 je toliko različen od drugih iz njihove ponudbe, da ga je potrebno predstaviti. In že na začetku preizkusa lahko zapišem, da ta kamera hobi fotografu ali tistemu z nekaj fotografskega predznanja in izkušenj nudi veliko. Celo zelo veliko! Enkrat sem že zapisal prevod za slogan »It is Sony«. Moj prevod v šali se glasi zelo enostavno. »Dobro je!«. Seveda, če imam v mislih kamero P-100 oziroma P-120.

 

Kaj je bolj pomembno Sony ali Carl Zeiss?

 

Tudi od zadnje strani je vse na svojem mestu.

 

Med dosedanjo ponudbo Sony foto digitalnih kamer, sem si po preizkusu dobro zapomnil samo hibridni osem milijonski model 828. Ostale Sony digitalne foto kamere se mi glede na močno in množično konkurenco niso vtisnile v spomin. S tem ne mislim, da niso kakovostne v svojih razredih, vendar v vsej množici ponudbe ne izstopajo. Ob ponovnem posegu v vitrino s Sony foto kamerami, pa sem že takoj vedel, da mi bo ta mala črna všečna škatlica nudila nekaj več! Moram jo preizkusiti sem si dejal. Predvsem z razlogom velikega zanimanja, kje je Sony danes v kakovosti in uporabnosti med kamerami »mini« razreda.

 

Ko sem kamero prijel v roke, me je presenetila njena kompaktnost. Prav ohišje mi je že ob prvem stiku dalo občutek njene višje vrednosti, s svojo kompaktnostjo, trdnostostjo, dobro razporejenimi nastavitvenimi gumbi in odlično izdelavo.

 

S kamero lahko rokujete samo s palcem!

 

Gumbi na kameri so iz zelo kakovostnih materijalov.

 

Sony DSC-P100 in DSC-P120 sta povsem enaki kameri. Razlika je samo v barvni kombinaciji ohišja in dodatni opremi. P-100 je obarvana v srebrno, rdečo in modro. P-120 v črno, v kompletu pa je še dodan ličen in kakovosten usnjen etui za kamero, ki je prirejen tudi za nošnjo na pasu.

 

Osnovne lastnosti

 

Ohišje je narejeno iz trdne kakovostne plastike in nosilnega kovinskega dela. Takoj dobimo občutek da gre za dobro izdelano kamero. Edini gibljivi in ranljivi del ohišja so vratca, za katerimi se skrivata reži za baterijo in MemoryStick pomnilno kartico, ter na njih manjši vhod za napajanje kamere oz. polnjenje baterije. Aluminij se na zunanjem delu ohišja nahaja po celotni sredini vrhnjega dela kamere in se zaključi polkrožno na koncu levega dela kamere. S tem dodatkom, so vizualno dodelali samo ohišje kamere in pridobili na trdnosti ohišja.

Kamera za razred mini kompaktnih kamer ni prav majhna. Predvsem po širini (108 x 51.5 x 26.6 mm) ima več kot 10cm in tudi lahka ni (183 g) naproti nekaterim konkurenčnim kameram. Vendar jo vseeno še vedno lahko štejemo v mini razred in spravimo skoraj v vsak žep.

Na matiranem ohišju, se hitro poznajo prstni odtisi, kateri pa niso močno vidni in se jih zelo lahko tudi očisti. Izdelava kamere je zelo kakovostna. Poleg vratc za katerimi je baterija in kartica je najbolj občutljiv na možne mehanske pritiske objektiv (v delujočem stanju). Ko je kamera ugasnjena je povsem skrije v ohišje in dobro zaščiten. Ko pa kamero prižgemo gre objektiv ven za cca. 3cm in kot pri ostalih mini kamerah ranljiv za udarce in pritiske.

 

Li-Ion baterija in MemoryStick Kartica.

 

Na sprednji strani se nahaja odprtina za vstop svetlobe v iskalo, bliskavica, lučka za pomoč pri ostrenju v slabših svetlobnih pogojih (pri vklopljenem samosprožilcu prevzame funkcijo opozarjanja do zajema slike), mikrofon in kot pri vseh foto kamerah še objektiv z goriščnicama ekvivalent v 35mm formatu 38 - 114 mm.

 

Na vrhnjem delu kamere se nahajata dva gumba. Desni je za proženje, levo od njega pa je manjši gumb za vklop / izklop. Poleg levega gumba se nahaja še lučka, ki gori ko je kamera prižgana in se ugasne, ko kamero izklopimo.

 

Zadnja stran ohišja je najbolj »polna« z nastavitvenimi gumbi. Desno zgoraj je gumb za zoomiranje. Levo od njega je vrtljiv izbirni gumb, s katerim spreminjamo programske nastavitve in način zajema ter pregleda slike. Pod njim se nahaja manjši gumb, ki je namenjen za vklop in izklop LCD zaslona in prikaz vseh podatkov (vključno s histogramom). Naslednjih pet izbirnih gumbov je razporejeno v krogu. Z njimi se pomikamo po menijih, ali pa med slikanjem vklopimo bliskavico, samodejni sprožilec, makro način slikanja, ali pa, da takoj pogledamo zadnjo posneto sliko. V sredini je gumb za potrditev. Gumb najniže na levi je namenjen za dostop do MENU funkcij. Desni pa za spreminjanje ločljivosti in brisanje posnetkov v fazi pregleda le teh. Ob iskalu se nahajajo tri opozorilne lučke, ki nakazujejo da kamera shranjuje podatke na pomnilni medij (vrhnja), za ostrino (srednja) in za vklopljeno bliskavico ali polnjenje kamere (spodnja). TFT zaslon je na levi strani pod iskalom.

 

Na spodnji strani ohišja je zvočnik, kovinski navoj za stojalo in USB priključek, preko katerega lahko prenesemo podatke iz kamere v računalnik. Za prenašanja podatkov, lahko dokupimo tudi posebno enoto »dock« enoto.

 

Na desni stranski strani kamere se nahajajo plastična vratca, pod njimi pa reže za MemoryStick pomnilni medij, reža za baterijo in priključek za napajanje kamere oz. baterije.

 

Leva stran je polkrožno oblikovana, na njej se nahaja samo napis »3x optical zoom«.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com