Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Sony DSC-W150 / W170 – Nova era v kompaktnem svetu

Avtor:Matjaž Intihar
22.07.2008 17:17
Stran:
Žiga Intihar

Od prvih kamer W1 in W5, ki sta bile tisti čas pred vso konkurenco, do zdajšnjih najnovejših je preteklo kar nekaj let. Med tem časom smo lahko opazovali nazadovanje same W serije kamer. Predvsem predhodni modeli, zdajšnjim W150 / W170 se niso morali primerjati s konkurenco, zato je bil čas, da Sony na tržišče ponudi nekaj novega – svežega.

 

Kot prvo naj povem, da je edina razlika med kamerama v njuni ločljivosti. W150 se ponaša z tipalom ločljivosti 8 milijona točk, medtem ko W170 premore dva milijona več.

Tisto, kar je najbolj zanimivo in pomembno na kameri je njun objektiv. Pri Sonyju so ujeli tržno nišo, ki gre zadnje čase predvsem v kamere z širokokotnim objektivom. Če pa ima kamera namesto standardne 3-kratne, 5-kratno optično povečavo, pa še toliko bolje.

 

Na hitro se bomo dotaknili tehničnih podatkov kamer. Š93 mm x V58 mm x G24 mm, objektiv z 5-kratno optično povečavo s kar 28mm širokega kota in seveda »SuperSteadyShot« funkcijo, ki pomaga pri preprečevanju zamaknjenosti posnetkov. Fotografije lahko zajema tudi v 16:9 načinu, katere si lahko v HD ločljivosti ogledate na vaši HD plazmi ali LCD televizorju, kar preko kamere. Makro funkcija od minimalno 10cm, 2 (W150) oz. 1,6 (W170) posnetka v sekundi, Li-Ion baterije, 2,7 inčni LCD z dobro vidljivostjo tudi na soncu, ter iskalom za ljudi, ki se še vedno niso navadili gledati motiva preko LCD zaslona.

 

Kljub majhnim meram ohišja, kamera lepo leži v roki. Tisti, kateri bodo želeli kamero uporabljati z eno roko pa se bodo morali kar malo potruditi. Gumb za zum je postavljen preveč na desno stran ohišja. Za prenastavljanje funkcij bomo morali obvezno uporabiti obe roki.

 

W serija kamer je namenjena predvsem enostavni družinski uporabi, kjer kamera samodejno zaznava elemente na fotografiji in temu primerno nastavi kamero. Zaradi enostavnosti uporabe te kamere tudi ne ponujajo ročnih nastavitev. Ne le, da ne ponujajo ročnih nastavitev, določeni modeli kamer imajo ob do sedaj že dobro poznani avtomatiki »Auto« načinu še dodatno avtomatsko funkcijo delovanja.

 

Do sedaj smo kot najosnovnejši način delovanja kamere poznali »Auto« način. To se je s prihodom letošnjih modelov Sony kamer spremenilo. Najenostavnejši način delovanja kamere je sedaj »Easy« način. Namenjen je uporabnikom, kateri ne želijo prav ničesar nastavljati na kameri. Zato, se ob vklopu »Easy« načina iz zaslona odstranijo prav vse nepotrebne ikone. Ostane le ikona s katero se lahko vrnemo nazaj v druge načine delovanja in ikona za nastavljanje samosprožilca. Prav vse druge funkcije so onemogočene.

Do sedaj najbolj enostaven način »Auto« omogoča ze vklop izklop bliskavice in nastavljanje ločljivosti in formata slike.

Programska avtomatika "P" dovoljuje več določenih posegov v nastavitve, a ni možnosti za nastavljanje časa osvetlitve in zaslonke (kot je že v navadi pri mini kamerah). Kamera ima veliko scenskih nastavitev, v katerih bo uporabnik fotografiral različne motive, od visoke občutljivosti vrednosti ISO brez vključene bliskavice, dolgega časa osvetlitve, vključno z bliskavico, pokrajinskega načina, fotografiranja snega, fotografiranja na plaži, kjer se poudari barva neba, fotografiranja ognjemeta. A kot najzanimivejše delovanje kamere še vedno ostaja način delovanja v »Smile Shutter« načinu. »Smile Shutter« kar kliče po tem, da se z njo izpostavljaš v družbi in si opažen. Ta način je prenesen iz prejšnje serije kamer z dodanimi nekaterimi lastnosti opisanimi nekaj vrstic nižje.

 

Seveda je nova W serija povzela že dobro znano funkcijo »FaceDetection« zaznavanja obraza. Ta zazna več obrazov na fotografiji, tako da osvetlitev in ostrino prilagodi glede na obraze. A že pri predhodnih modelih so šli že korak dlje. Brez, da bi kdorkoli pritisnil na sprožilec ali držal kamero v roki so nove Sony kamere sposobne narediti fotografijo v trenutku, ko je nekdo v kadru in se nasmehne. Presenečeni?! Morda obrazložim bolje podrobno?!

To je funkcija »Smile Shutter«. Le ta je soodvisna od funkcije za prepoznavanje obrazov, s tem dodatkom, da zazna tudi kdaj se je oseba nasmejala. Vse kar je potrebno narediti, da bo kamera naredila posnetek v trenutku ko se ena oseba zasmeji, je to, da v scenskih načinih fotografiranja izberemo »Smile Shutter« način fotografiranja. Pritisnemo na sprožilec, da funkcijo aktiviramo in kamero lahko pustimo pri miru. Ko bo nekdo (ali več oseb) prišlo v kader bo kamera zaznala obraze in v trenutku, ko se bo nekdo zasmejal bo naredila fotografijo. A pri novi W seriji so funkcijo še nadgradili, saj lahko nastavljamo intenzivnost nasmeška pri katerem bo kamera zajela sliko. Poleg tega pa kamera loči tudi med otroškimi in odraslimi obrazi, tako, da lahko kameri določimo kateri obrazi imajo prioriteto pri ostrenju na njih.

Funkcija »Smile Shutter« je uporabna tudi namesto samosprožilca. Kaj boste uporabljali pa je vaša odločitev. A verjemite, da se boste z veseljem igrali s to funkcijo, prijatelji se bodo čudili, vi se jih boste smejali, ko ne bodo morali verjeti.

 

Še zadnja avtomatska funkcija, ki jo je potrebno izpostaviti je DRO (Dynamic Range Optimizer). Ta poskrbi, da ob močni svetlobi in kontrastnih motivih fotografije v sencah niso temne. Ko kamera zajame fotografijo, procesor zazna temne dela na fotografiji in jih avtomatsko posvetli. S to funkcijo vgrajeno v kamero, dobimo skoraj enake rezultate kot, če bi podobno funkcijo - za posvetlitev temnih delov na fotografiji – uporabili v nekaj 100€ vrednih računalniških programih.

 

Da ne bomo govorili samo o programskih funkcijah poglejmo še hitrost delovanja kamere. Ob vklopu je že v isti sekundi kamera pripravljena na fotografiranje. Premikanje zuma, ostrenje, zajem slike in shranjevanje na kartico poteka hitro. Bliskavica je dovolj močna za osvetlitev motiva oddaljenosti 4-5 metrov, je pa njen čas polnjenja kar dolg, kar nam onemogoča zaporedno fotografiranje z bliskavico. Med posnetkoma mora biti tudi po pet sekund premora.

 

Na zadnji strani je velik vrtljiv gumb z narisanimi ikonami, ki jasno ponazarjajo načine delovanja kamere. Ostali gumbi so malenkostno premajhni in premalo izbočeni glede na izboklino zaslona. 230.000 točk na 2,7 palčnem zaslonu je dobro vidnih tudi na močni svetlobi, tako, da niti ne začutimo potrebe po uporabi optičnega iskala, ki ga kamera premore.

 

Objektiv z 28mm širokega kota je izjemno uporaben za fotografiranje v notranjih prostorih, arhitektur ali pokrajin. Tokrat so objektiv in prvo lečo naredili zadovoljivo veliko, da tudi v širokem kotu ni videti večjih popačen. S petkratnim zumom pa kamera še vedno uspe zadovoljivo približati večino motivov.

 

Glede na ceno obeh kamer, njune zmogljivost, velikost, kvaliteto fotografije in možnost izjemno enostavne uporabe, bi nakup ene ali druge opredelil kot izjemno dobro izbiro. Sama izbira med W150 in W170 pa je ravno tako enostavna. Same razlike v sliki med kamerama zaradi različnih milijonov točk ni opaziti. Zato bi W170 svetoval tistim, ki bi se radi pred prijatelji pohvalili, da ima njihova kamera kar 10 milijonov točk, ostalim pa za nižjo ceno svetujem enako zmogljivo kamero W150.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com