Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Sony SmartBand SWR30 - pametna ura

12.04.2015 11:16

Iz poplave t.i. »wearables« oziroma natančneje, pametnih ur prihaja SONYjev SmartBand SWR30, ki po svojih značilnostih zelo odstopa od pametnih ur, na katere nas trenutno navaja trg. Kje se to pozna? To je najbolj jasno razvidno na zaslonu, saj v tem primeru ne gre za barvni digitalni zaslon, pač pa za preprost prikaz na podlagi digitalnega črnila (e-ink). Preprosto povedano; zaslon izgleda enako kot kindlov bralnik. Posledično se lahko poslovimo od velikega nabora funkcionalnosti, po drugi strani pa se lahko veselimo jasne razvidnosti prikaza na soncu in veliko veliko daljše uporabe baterije do naslednjega polnjenja (cca. 3 dni).

Smartband za delovanje potrebuje povezavo s pametnim telefonom (kot recimo Sony Experia Z3 - test) , ki ima Android operacijski sistem in nameščeno aplikacijo za upravljanje z uro. Povezava se opravi hitro; bodisi preko NFC ali Bluetooth. Z vzpostavljeno povezavo tako lahko urejamo nastavitve SmartBand-a, dodajamo funkcionalnosti, zaslone, nastavimo alarm itd. Maksimalno je možno 9 zaslonov, pri čemer dveh (prikaz ure in zaslona s pedometrom) ne more odstraniti. V povezavi s aplikacijo LifeLog lahko spremljate vašo telesno aktivnost (stetje korakov, čas teka, spanja itd.), nastavite odštevanje časa, pametni alarm (bujenje v ravno pravem trenutku vašega spalnega cikla), na enega izmed zaslonov lahko zapišete vašo identiteto; lahko upravljate s predvajalnikom glasbe … Katerega funkcionalnost se je meni zdela najbolj uporabna? Definitivno funkcija za iskanje mobilnega telefona – mobilni telefon takoj najdete, saj se preko SmartBanda sproži oddajanje zvočnega signala iz mobilnika (isto velja tudi v obratnem primeru).

Glede uporabe SmartBand-a za telefonske klice nisem povsem prepričan. Najverjetneje bo ta funkcionalnost najbolj navdušila tiste ljudi, ki že sedaj večinoma svoje pogovore opravljajo preko »speakerja« svojega mobinega telefona in jih pri tem ne moti, če so njihovi pogovori slišni/moteči še celotni bližnji okolici. Nekoliko smešno izgleda, ko vidiš nekoga, ki govori v svoje zapestje (nostalgično se spomniš stare serije Knight Rider, kjer je David Hasselhoff prek ure komuniciral s svojim avtom KITT).

Notifikacije o novih SMS sporočilih in e-mail sporočilih so sicer v redu, vendar v praksi se ne obnesejo, saj nimamo pregleda nad vsemi prejetimi sporočili, pač pa samo nad zadnjim prejetim sporočilom. Torej, na zaslonu je vedno obvestilo samo o zadnjem prejetem sporočilo in nič podatkov o tem, koliko sporočil ste že prejeli v vmesnem času.

Če potegnemo črto pod vsem; Smartband po svojem izgledu deluje kot ena izmed tistih motivacijskih zapestnic, ki so bile razširjene v preteklih letih. Dejstvo, da se ga oglašuje kot pametno elektroniko za športno aktivne je naravnost smešno glede na to, da nima štoparice, niti merilnika utripa srca. Če k temu dodamo še »nešportno ceno,« nakupa vsekakor ne moremo upravičiti.
Pametna ura Sony SmartBand SWR30, je začetek nekega novega trenda. Vsak začetek je težak in s prvimi izdelki se išče zahteve trga, oziroma prvi izdelki so nek modni trend, ki naj bi v prihodnosti postal izdelek za vse. Novi modeli, nove možnosti, vse to lahko pričakujemo v naslednicah Sony SmartBand SWR30.

Avtor: Tine Lenarčič

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com