Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

SSD disk (pomnilniški medij) za varne podatke na poti

14.02.2011 19:56

Ste na potovanju že iskali varno rešitev za svoje posnetke? Vsak popotnik, reporter, ljubitelj ali profi se je že srečal s temi mislimi: kaj pa če izgubim vse svoje posnetke zaradi kakšne tehnične, mehanske ali elektronske napake (danes so to le še podatki na disku ali na karticah)?
Marsikdo, ki med potovanjem veliko snema, mora svoje kartice preseliti in izprazniti na prenosni računalnik ali na prenosni trdi disk. Toda oboje je ranljivo, saj temelji na vrtečem se trdem disku. Si predstavljate da vam trdi disk pade na tla? Morda bo preživel udarec, a lahko tudi odpove katerikoli del od občutljiv notranjih delov: najsi poškoduje igla ploščo, se poškoduje notranji mehanski sistem ali pa »iztirijo« ležaji diska…?
Marsikaj se da rešiti, toda zneski za to so astronomski, a težje okvare enostavno nimajo rešitev. Tako lahko ostanemo brez vseh podatkov, slik ali videa na trdem disku! Si predstavljate še kateri drugačen, slabši scenarij: recimo da vam pade iz rok prenosni računalnik? Lahko vam poči monitor ali se ohišje mehansko poškoduje (no ja, iz razbitega prenosnika lahko vedno rešimo disk in z njega tudi vse podatke.

A kaj če znova odpove prav naš najobčutljivejši del, ki ima v notranjosti gibljive in rotirajoče dele – trdi disk! Enako slab scenarij se nam lahko zgodi če nam prenosnik spotoma ukradejo – pa spet ostanemo brez podatkov, slik in kdo ve česa vsega še ne nosimo s sabo na svojem prenosniku.
Rešitev je na dlani: namesto klasičnega trdega diska z vrtečimi se notranjimi deli za takšne primere uporabimo SSD pomnilni medij, ki v notranjosti nima gibajočih delov ampak le spominska vezja, le-ti pa zdržijo veliko več kot navadni diski, saj so na mehanske šoke (skoraj) neobčutljivi! Seveda pri tem ne velja pretiravati, a vseeno je stopnja varnosti (če so naši podatki, slike in video posnetki) med potovanjem spravljeni na SSD pomnilniku.


SSD pomnilni mediji so odlična, čeprav precej draga možnost shranjevanja podatkov na poti, na sliki ena od SSD pomnilnih enot iz zlate sredine ponudbe: SSD Kingston 128 GB V+ serije SNVP325-S2.

Za ta poskus sem si izposodil SSD pomnilni medij Kingston 128 GB V+ serije SNVP325-S2. Kingston SSD pomnilne enote imajo vso dodatno opremo: v kompletu imamo pomnilnik, vse ustrezne SAT in USB kable, a hkrati tudi dodatno 2,5-palčno USB ohišje (vanj vtaknemo pomnilnik in nam služi kot vsak navaden zunanji, prenosni disk), prav tako pa tudi »tračnici« s katerima lahko SSD pomnilno enoto vgradimo v računalniško ohišje na mesto običajnega 3,5-palčnega diska (recimo za hitri sistemski C disk). Za foto-popotnika je dovolj vgraditi SSD pomnilni medij v USB ohišje in že imamo hiter prenosen disk, ki je zelo odporen proti mehanskim šokom, kot so padci in podobno. Prvo kopijo podatkov sem tako shranil na trdi disk v prenosniku, varnostno kopijo pa sem takoj za tem prenesel na Kingston SSD in se pri tem počutil zelo dobro, predvsem pa zelo varno in preudarno.

Po povratku sem imel kar tri možnosti:
1. preko USB bi lahko prenesel vse podatke na novi arhivski disk,
2. lahko bi SSD vzel iz USB ohišja in ga priključil neposredno na zunanje SATA ali e-SATA priključek (najverjetneje ga že imate na svojem računalniku) ter tako (veliko) hitreje na arhivski disk, ali celo,
3. vgradil (ali priključil) v notranjosti statičnega računalnika in znova neposredno prenesel v arhiv. Uporaba SSD na takšnih potovanjih za varno shranjevanje fotografije in videa je skorajda idealna rešitev, varnost pa tudi opravičuje precej višjo ceno v primerjavi z običajnimi vrtečimi se diski. Pri SSD imamo veliko možnosti uporabe, hkrati pa so tudi cene SSD pomnilnih medijev padle in postale veliko bolj dostopne. Do sedaj je bila omejitev SSD njihova velikost, ki je bila do sedaj omejena na kakih 128 GB, Kingston je pred dnevi predstavil SSD pomnilno enoto z večjo prostornino, ki dosega tudi 256 ali celo 512GB (na voljo pa so tudi manjši s 64GB, ter 96GB), večjo prostornino pa ponujajo tudi ostali proizvajalci SSD pomnilnih enot.


SSD ima zelo hiter SATA priključek, a ga lahko zelo enostavno vgradimo (priloženo) v USB ohišje ali priključimo neposredno preko SATA ali e-SATA priključka na računalnik s tem tipom priključkov.

Pa še to: kljub temu, da sem v svojem razmišljanju poudarjal varnost prenosa podatkov med potovanji in domačim računalnikom, so SSD mediji tudi zelo hitri a pozor: ko jih napolnimo na več koz 70-80% prostornine se zelo upočasnijo. Zato jim je vedno treba pustiti nekaj prostega prostora, da bi sploh lahko izkazali svojo hitrost.
SSD pomnilni mediji so odlična, čeprav za enkrat precej draga možnost shranjevanja podatkov na poti in drugje, ki pa se (po mojem prvem kriteriju) izkaže z odlično varnostjo zapisa, a so tudi zelo robustni, hitri in večnamensko uporabni.

Veljko Jukič

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com