Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Tablica in prenosi datotek na FotoPOTEPih

Avtor:Matjaž Intihar
22.05.2014 16:47

Fotograf popotnik fotografira in shranjuje fotografije povsem drugače, kot navaden popotnik. Ima zmogljivo kamero v številu točk, uporablja RAW zapis in ob vsakem zanimivem motivu se ustavi in naredi 10 ali več posnetkov. Še kakšen kader videa in zvečer so kartice prepolne. Tudi če jih ima več s seboj, bodo vse kartice v nekaj dneh polne. In je to še najmanjša težava, saj ima vsak fotograf na FotoPOTEPu s seboj še manjši računalnik. Brez arhiviranja na dodatni medij, v večini na računalniški disk in zunanji disk nikakor ne gre. Noben fotograf si ne želi iz FotoPOTEPa priti brez fotografij. In če jih ima na več medijih, toliko bolj varno so shranjene.

Na FotoPOTEPu je moj fotonahrbtnik vedno prepolen, oziroma težak (članek FotoPOTEP moj način potovanja). Pod 10kg ne pridem. Niti ne želim priti. Saj vsaj dva ohišja, objektivi, bliskavica, že pridejo do te številke. Zraven pa še prenosni računalnik, da lahko z njim prenašam in že na FotoPOTEPu samem, urejam fotografije.

Vedno se mi pred odhodom poraja vprašanje, kako si olajšati fotonahrbtnik. Če s fotoopremo težko kaj prišparam na volumnu in teži, bi se nekaj dalo s prenosnim računalnikom.

Večkrat sem si že sposodil "mini" ASUS računalnike (članek ASUS 1025c mini prenosnik). Po velikosti in teži je res konkurenčen vsem prenosnikom, vendar še vedno za polnjenje potrebuje večji polnilec in daljši kabel.

Vse več fotografov že uporablja tablice, za obisk spletnih strani, kot pregled fotografij. Veliko je tudi že programov, kateri nam omogočajo manjše popravke fotografij, označevanje, itd.
Da bi se sam že odločil za tablico mi je vedno manjkalo, da bi imela več spomina, oziroma da bi lahko služila za prenos podatkov na zunanji trdi disk. Prav zato se večina fotografov kljub uporabi tablice za druge namene, še vedno odloča, da s seboj raje vzame prenosni računalnik.
Tudi sam se prav zaradi nezmožnosti prenosa podatkov na zunanje diske, še nisem odločil za uporabe tablice.

Čas, razvoj, ideje in novi dodatki, nam vedno prinesejo rešitve. Ob prevzemu Samsung kamere NX 30 za test, sem oko vrgel še na tablice in telefone. Samsung ima tu veliko rešitev, tablice različnih dimenzij, predvsem pa tudi možnost prenosa podatkov med napravami. Tako lahko brez težav s pomočjo Wi-Fi prenosa krmilimo kamero s telefonom ali tablico. Obenem se posneta slika v ekranski ločljivosti prenese še na pomnilno enoto telefona ali tablice. Ob želji, kako dobro bi bilo, če bi lahko preko tablice prenašal fotografije na zunanji disk, so mi hitro ponudili rešitev. Telefon ali tablica imata lastni micro USB vhod, preko njega se polni naprava, ali prenašajo podatki. Na razpolago je tudi kabel z več USB vtiči. Med programi se dobijo tudi taki, ki omogočajo prenos podatkov med različnimi pomnilnimi enotami. No, če je to res, pa preizkusimo.


Zunanji kabel z dvema USB in enim micro USB vtičem.

Prenašanje podatkov na terenu. Tablica, disk, baterija in na zgornji sliki USB razdelilnik.

Kabel z dvema velikima USB vhodoma in enim manjšim, sem priklopil na tablico, nato pa dodal še bralnik kartic in zunanji disk. Tu sem spoznal prvo težavo. Tablica nima dovolj moči, da bi lahko napajala požrešni zunanji trdi disk. Vendar sem se spomnil rešitve. Transcend diski (test zunanjega diska Transcend StoreJet) imajo na kablu še dodaten USB priklop prav zaradi zunanjega napajanja. Na disk sem priklopil še dodatno baterijo in začel je delovati.


Povezava vseh komponent.

 

Programska oprema Astro File Manager je bila hitro nameščena. Nekaj klikov po zaslonu tablice in videl sem vse pomnilne enote. Še copy/paste in vse fotografije iz pomnilnih kartic sem preko tablice prenesel na zunanji disk.

Astro File Manager

ES File Explorer.

 

Rešitev se mi je zdela zanimiva. S tablico lahko prenašam datoteke, jo uporabim za pregled fotografij, osnovno obdelavo in prenos fotografij na splet. Z nekaj poguma sem se odločil, da tokrat na FotoPOTEP po Namibiji z mano ne gre več prenosni računalnik, ampak tablica. In povsem lepo se je izšlo.


Tablica ima premalo energije, da bi zagnala zunanji disk. Zato je uporabna dodatna baterija, ki lahko služi tudi za napajanje ali polnjenje baterije v tablici ali telefonu. Disk Transcend Store ima na glavnem kablu še dodaten kabel, ki je namenjen prav temu, da ga za potrebe energije vklopimo v napravo, ki nam preko USB vtiča zagotavlja dovolj energije.

Na koncu še en preizkus. Niti ne potrebujem tablice, če želim samo prenašati datoteke. Tudi na mobilni telefon lahko priklopim vse naprave in naložim program za prenos. Manjka pa večji zaslon, kar nam nudi tablica.

 

Zdaj naj še brezzrcalne kompaktne sistemske kamere dobijo še večjo konkurenčnost na proti kameram DSLR in fotograf si bo na potovanjih lahko močno olajšal svoj fotonahrbtnik.

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com