Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

 

Tajska FotoPOTEP IV. del / Otoki - Phi Phi, Emerald cave, James Bond island

05.08.2016 18:31

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

V prejšnjih člankih naših FotoPOTEPov po Tajski sem že zapisal, da se znajo iti turizem. Obenem so še pravi trgovci in turist ima v ponudbi veliko več, kot le sobo, morje in sonce. Čeprav največ turistov pride z namenom ležati na plažah, ki so pri velikih hotelskih kompleksih na Phuketu, jih hitro premamijo prijazne ponudbe na neverjetno število izletov v okolici. Tudi tisti turist, ki misli, da bo samo užival na plaži in soncu ob hotelu, kmalu dobi željo po obisku še česa. Večina organiziranih izletov je s kombiji ali hitrimi čolni - Speed Boat. Lahko, da vas ustavi taksist ali naključni voznik in vam ponudi določen izlet, ogled...

Tajci svoje zanimive lokacije ponudijo filmski industriji. Tu je začetek. Do tega, da se razvije turistični uspeh je še dolga. Potrebna je kritična masa turistov in seveda zgodba. Brez te ni nič, samo lokacije se ne da prodati. Tajska ima že desetletja močno razvit mestni (Bangkok, Chang Mai), morski (Phuket, Koh Samui) in nočni turizem (Phuket, Pattaya). Večina turistov pride v Bangkok ali na Phuket. Znani lokaciji sta še Chang Mai na severu in otok Samui. Zanimivo, prav v Bagkoku in pri Phuketu so naredili največje filmske zgodbe. Tajska lastna velika zgodba, ki ne potrebuje reklamiranja je zgodovina budizma in templji, ter seveda nasmeh. Vendar to je osnova, ki pa ne daje dodane vrednosti, oziroma tisto najbolj pomembno, dodatnih delovnih mest in več zaslužka. In, da ne bodo ponujali samo nočni turizem in ogled templjev, so začeli drugače.

Gasilska iz Phi Phi Don.

 

Začne se leta 1974 z znanim filmom James Bond - The Man With the Golden Gun. Nadaljuje leta 2000 s filmom The Beach in Leonardom DiCapriom, ter zadnji znani, ki je dodobra napolnil lokale na nebotičnikih v Bangkoku je Hangover 2 iz leta 2011. Še toliko bolje je, če je podprt z zvezdno zasedbo (Leonardo DiCaprio, Roger Moore...) in reklamiranje destinacije se lahko začne.

Tajci nič ne prepustijo naključju, oziroma so zelo podjetni in s pomočjo državnih turističnih organizacij, še sami od prvega do zadnjega začenjajo svoje zgodbe. Na njihovih glavnih turističnih internetnih straneh je mnogo opisov za posamezne filmske destinacije. Recimo za film Hangover 2, so predstavljene in na zemljevidu prikazane vse lokacije v Bangkoku, kjer se je snemal film. Po filmu so nočni lokali na terasah nebotičnikov oživeli. Posledično še po vsem svetu. Kdor je v Bangkoku, bo povsod dobil ponudbo, da ga odpeljejo na te lokacije. In ker so znane, jih veliko turistov izbere za nočni preizkus mestnega dogajanja. Tajci znajo s pridom izkoristiti priložnost. Ne služijo samo bari po nebotičnikih, ampak tudi vozniki tuk-tukov, taksisti...

V Bangkoku je po znanem filmu Hangover 2, vse več nočnih lokalov na najvišjih nadstropjih stolpnic.

 

Do leta 2000, je otočje okoli dveh otokov Phi Phi Lay in Phi Phi Don, vedno predstavljalo kotiček za miru željne. Na njega se je prihajalo s trajekti iz Phuketa ali Krabija ali z dolgorepimi čolni - taksiji. Ob snemanju filma The Beach, z Leonardom DiCaprion na čelu, so na otoku Phi Phi Don prebivali igralci. Na sosednjem manjšem, povsem neobljudenem otoku Phi Phi Lay, so imeli lokacijo snemanja. Ena sama peščena plaža, dolga 300m, vendar postavljena v miren zaliv visokih strmih sten, je očitno prepričala režiserja. Na majhnem, ozkem delu ravnine, ki nas popelje na drug del otoka, so postavili tipične koče iz bambusa. Na otoku, predvsem na plaži Maya, je nastalo nekaj odličnih kadrov. Turkizna voda, bel pesek, visoke stene in modro nebo. Obenem film, ki je kar vabil na lokacijo in začelo se je. Na Phuketu, kjer je na deset tisoče turistov skozi celo leto, so začeli ponujati dnevne izlete na to bližnje otočje. Delo so dobili tudi domačini, ki so par ali manjšo skupino sami vozili na otoke. Toda industrija izletov se je začela s hitrimi čolni. Danes iz Phuketa in Koh Lante vsak dan prepeljejo vsaj 3000 turistov na Phi Phi Lay, kjer je Maya beach. Gre se še na večji Phi Phi Don kjer so restavracije, hoteli in za konec celodnevnega izleta peljejo še na kakšen manjši otok, ki nudi prelepo plažo in ogled podvodnega sveta.

Ker se toliko govori o prelepih plažah, ter koralnih grebenih in podvodnem svetu, je tu hitro še ponudba za druge izlete s čolni. Če si, na daljšem dopustu, greš kaj hitro na še kakšen izlet. Za snorkljanje in potapljanje je odličen izlet na otoka Koh Rok Nok in Koh Rok Nai. Naslednji izlet nudi plavanje v popolni temi podvodne jame Emerald, ko pa prideš po petih minutah plavanja na svetlo, si na plaži, ki je popolnoma zaprta z visokimi stenami.

In seveda, ne gre pozabiti na izlet, ki te pelje na otok, katerega so poimenovali kar po filmu. Na James Bond island so leta 1974 posneli najbolj zanimive kadre filma, The Man With the Golden Gun, z glavnim igralcem Rogerjem Moorom.

Še kakšen odličen izlet na dobre lokacije se najde, vendar na ostalih še nisem bil. Kar je najbolj pomembno, ponujeno znajo izkoristiti. Najprej zgodba. Toda, samo to ne proda izleta, saj na teh lokacijah kaj drugega kot zgodbe niti ni. Plaže so povsod podobne. Naj bo na Phuketu ali otokih, le da so na večini ne turističnih otokov prazne. Treba je ponuditi še nekaj dodatkov, da turist vgrizne v vabo. Tu je snorkljanje z bogatim podvodnim svetom, ter druge dodatne aktivnosti. Tako imaš enkrat plavanje med ribami, drugič v jamo, tretjič s kajaki v jamski svet. Za vse je poskrbljeno in izleti so vredni ogleda. Če ne drugega, si si zapolnil dan mnogo drugače in polno kot, če bi bil na plaži in v baru ob hotelu.

Kroga v Magenta barvi kažeta možni lokaciji iz katerih nudijo izlete s hitrimi čolni ali ladjico. Rumeni krogi so lokacije izletov.

 

Cene izletov s hitrimi čolni so med 30 do 60€ na osebo, z barantanjem se ta niža.
Iz mojih izkušenj predlagam, da greste sami na eno izmed agencij. Na tiskanih ponudbah so povsod cene in predlagani izleti. Med agencijami na tiskanih letalih ni razlike niti v ponudbi lokacije niti cene. Ta se lahko zniža glede na zapolnjenost izletov, in vašega uspeha pri pogajanju je ta lahko nižja. V hotelu vam bo že receptor ponudil izlete, prav tako taksisti, natakarji v lokalih ali kdo drug. Toda v tem primeru je cena polna, provizijo pa dobijo oni.
V vseh ponudbah je tako, da pridejo po vas v hotel ali apartma. Ne obremenjujte se, bodite nasmejani in na sabai - sabai, če kombi zamuja pet, dvajset minut. Promet na Tajskem je zelo nepredvidljiv, prav tako turisti. Včasih je treba koga počakati ali celo poiskati.
Možno je, da določen del izleta ne boste mogli videti. Zalivi in jame so za vstop odvisne od plime in oseke. Tako kakšen dan zaradi visoke plime ne morete obiskati jame, lahko pa greste v zaliv, ali obratno ob oseki. V vsakem primeru je posadka tako izurjena in pozna lokacije, da vam za tisti čas pokažejo kaj drugega. Zgodilo se je, da nismo mogli v jamo Emerald. Opravičili so se in povedali da nas peljejo na paradiž. Šli smo na ne turistično stran otoka Koh Kradan. Pred nami je bila bela peščena plaža s čudovitimi palmami ob morju. Do otoka smo morali plavati 200m, saj koralno dno ni dopuščalo plutja velikega gliserja in zato tu tudi ni množic. Vendar smo bili več kot poplačani. Tisti zaliv je bil enostavno magičen. Sopotniki so rekli “raj na zemlji”! Vedno je tako. Nekaj zgubiš, nekaj dobiš. Oziroma saj niti vedeli nismo kaj nas čaka tam v jami. Naslednje leto smo plavali v jamo in tudi to je več kot vredno doživeti in videti.

Še en zanimiv podatek. Ker so naše lokacije iz FotoPOTEPa v FotoPOTEP lahko drugačne, sem nekatere izlete obiskal z različnimi ponudniki in iz različnih koncev. Same agencije, oziroma ekipe čolnov so si zelo podobni in z enakimi cenami. Razlika je v tem, ali je turistov veliko (Phuket), ali manj (Krabi). Podobno kot na evropskih turističnih lokacijah, ko je ponudba v glavni sezoni veliko bolj industrijska, manj osebna, kot v drugih mesecih. Če greste na izlete iz manj turističnega Koh Lanta, bodo ti veliko bolj sproščeni in z nekim prijateljskim odnosom ter polno mero spontane ležernosti. Kot da je na Phuketu tisti "sabai, sabai" že malo opešal. Jih je pa za razumeti. Čolni iz Phuketa so vedno polni in verjamem, da ne morejo s tako sproščenostjo delovati na izletih. Obenem na Phuketu zadolžite masko in, če jo zgubite jo kar pošteno zaračunajo. Na čolnih iz Koh Lanta se s tem še niso obremenjevali. Izgleda da je na Phuketu marsikdo želel masko obržati še za preostali del dopusta.

 

Članki o treh FotoPOTEPih s hitrimi čolni po otokih...

//  Izlet na Phi Phi Lay in Maya Beach - Phi Phi Don - Khai Nok
//  Izlet na Koh Mook v Emerald cave - Koh Kradan - Koh Chuek - Koh Ngai
//  Izlet na James Bond island - Koh Panak - zaliv Phang Nga

* za ogled članka klikni na naslov izleta

 

Fotografija in video na izletih s hitrimi čolni

Glede opreme za fotografiranje in snemanje vemo, da lahko uporabljamo fotofon, kompaktno fotokamero, ali fotokamere z večjimi tipali in izmenljivimi objektivi. Na čolne lahko brez težav vzamete vso opremo, katero ste pripravljeni nositi. No hoje niti ni veliko, saj se na otokih tako ali tako zadržujemo na plažah. Na naših FotoPOTEPih imamo vso fotoopremo v nahrbtnikih. Na čolnih je dovolj odprtih za varno hranjenje pred vodo. Na čolnu tudi vedno ostane kdo od posadke, da ne bi nepovabljeni kaj odnesli, če del opreme pustimo na čolnu.
Naš glavni motiv je pokrajina. Seveda brez fotografiranja ljudi na izletih ne gre. Lahko jih vključimo v naš motiv, ali jih fotografiramo samo za spomin na samo potovanje.
Za želeno več od naših fotografij bomo pri fotografiranju otokov iz čolna, fotografiranje plaž in druge pokrajine ter oseb bomo uporabljali široki, kot ozki kot. Več nasvetov v tem članku ne bom podajal, lahko jih preberete v FotoNAMIGu;
Popotništvo / Izleti - Kako fotografirati (članek na e-Fotografija)
Kako fotografiramo pokrajino (članek na e-Fotografija)
Fotografiramo pokrajino in ljudji (članek na e-Fotografija)

Svetlobe je dovolj, da se da dosegati kratke čase osvetlitve. Da ne stresete posnetek bodite pozorni na nastavitev ISO (članek: Streseni posnetek - Čas osvetlitve). Modra svetloba morja, ali sence na plaži lahko vzemejo veliko svetlobe. Še toliko bolj, saj v pokrajinski fotografiji zapiramo zaslonke na višje vrednosti f/8 do f/16. Enako, če fotografirate iz čolna, saj se močno trese, zato brez vsaj 1/500 sekunde ne bo ostrih posnetkov.

Pozorni bodite tudi na ostrenje (članek: Ostrenje v pokrajinski fotografiji), kot ne pozabite tudi na filtre. Zaščitni filter vam zaščini prednjo lečo pred kapljicami agresivne morske vode, polarizacijski filter pa poskrbi za zasičene barve (članek o filtrih). In seveda, fotokamere ali celo fotofoni, ki so zaščiteni pred vodo so še kako dobrodošli za fotografiranje pod vodo.

 

Kateri izlet na otoke izbrati?

Seveda, izletov nudijo na desetine. Vendar so to trije glavni in najbolj znani. Vsak je po svoje zanimiv.

James Bond island izlet nudi v glavnem pogled na znamenito sceno z visoko skalo v vodi. Vse ostalo je pač dnevni izlet, brez lepih plaž in kopanja. Sicer pa ima tega vsak več kot dovolj že pri hotelu ali na prvi plaži na Phuketu.

Maya Bay in Phi Phi otoki nudijo neko mističnost in Leonardo DiCaprio še osvaja filmska platna, zato je ta izlet najbolj obiskan.

Emerald cave je izlet z nekaj adrenalina in s pogledom na mojstrovino narave.

Ker se gre na Phuket ali Krabi ponavadi za vsaj pet dni, priporočam vzeti oba izleta. Torej iz Phuketa na James Bond island in Phi Phi otoke. Če ste na Krabiju pa jamo Emerald cave in Phi Phi otoke.

Tudi če najamete lastni dolgorepi čoln ni možno v enem dnevu obiskati obeh destinacij. So si preveč narazen.

Tako, če boste na teh koncih le pojdite v eno izmed agencij in poglejte za možne izlete na morje med otoke. Katerega boste izbrali je na vas. Izkušnja s hitrimi čolni, podvodni svet in otoki imajo svoj čar, enako kot mit Jamesa Bonda.

Uživajte! Mogoče pa za naslednji FotoPOTEP po Tajski najdem še kaj drugega, bolj zanimivega.

Naš celodnevni potep po otokih Koh Chuek, Koh Kradan, Phi Phi Lay in Maya Beach, Phi Phi Don, Koh Mook in Emerald cave v kratkem video zapisu.

 

Več člankov iz FotoPOTEP Tajska

I. del - Bangkok, tigri, plavajoča tržnica, most na reki Kwai

II. del - Na jug, na morje    /    III. del - Izlet po otoku Ko Lanta

V. del - Na sever / Chiang Mai, dolgovratke, Zlati trikotnik (v pripravi)

Zapis udeleženke - Tajska / FotoPOTEP 2014

Phuket - Vegetarijanski festival (kri, bolečina, trpljenje) - Tajska / FotoPOTEP 2015

//  Izlet na Phi Phi Lay in Maya Beach - Phi Phi Don - Khai Nok
//  Izlet na 4 otoke / Koh Mook v Emerald cave - Koh Kradan - Koh Chuek - Koh Ngai
//  Izlet na James Bond island - Koh Panak - zaliv Phang Nga

 


Od 21. decembra 2020 do 3. januarja 2021,
bo potekal FotoPOTEP Tajska za Novo leto

Informacije in prijave... Vstopi


Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com