Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Tajska za Novo leto / 20. december 2020 do 3. januar 2021

05.01.2020 21:47

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

(Predstavitev bo 31. avgusta ob 18h - predavalnica e-Fotografija -  - lokacija)

PRIJAVE, več informacij (Tajska 2021)

Od Bangkoka na sever do Chang Mai na Krabi in otok Ko Lanta
Skupaj bomo preživeli nepozaben novoletni FotoPOTEP na drugem koncu sveta, v prisrčni deželi smehljaja - Tajski. Zanimiva dežela, ki leži v osrčju jugovzhodne Azije, skoraj na sredini med Indijo in Kitajsko. Med indokitajskimi deželami se poleg Singapurja in Malezije ponaša z najvišjim standardom. Pomembno mesto v tajskem gospodarstvu zavzema turizem, ki s svojo pestrostjo in raznolikostjo ugodi različnim okusom. Vendar se na Tajskem še najdejo mirni kotički, kjer vpliv turizma ni povsem spremenil značilnega tajskega utripa življenja. Za fotografa je Tajska odskočna deska za spoznavanje portretne fotografije. Tu se izgubi strah pred dvigniti kamero, ko želimo fotografirati osebo. Namen našega potovanja je, da skupaj spoznamo prav to, Tajsko in fotografijo na ulicah, kot peščenih plažah. Tako bomo "za naše spomine" zabeležili lepe motive, na kar najboljši način!

S kombiji in čolni bomo potovali predvsem med ljudi, na turistično zgolj najbolj pomembne lokacije in v pokrajino, ki bo primerna tako za uživanje kot fotografiranje. To ne bo klasično potovanje po Tajski, s kratkimi in hitrimi postanki na čimveč lokacijah, ter celodnevnemu poležavanju na plažah, kar je namenjeno klasičnemu popotniku. Mi si bomo na tistih najbolj zanimivih lokacijah vzeli čas za videti, uživati in fotografirati.

Tajska kraljeva družina, kot tudi oblika budizma, ki se je tu ohranila kot državna religija, sta del vsakdana in istočasno tudi najvišji vrednoti tega azijskega naroda. Budizem lahko opazujemo na vsakem koraku, pa naj si bodo to mogočni, raznobarvni templji ali skromni menihi, ki v živobarvnih haljah hitijo po živahnih bangkokških ulicah. Čez dan se te slikovite uličice spremenijo v prave tržnice, pločniki oživijo, saj se na njih pojavi nešteto majhnih stojnic, kjer nam prijazni domačini, vešči barantanja, ponujajo od okusnih tajskih dobrot, oblačil, ličnih spominkov, pa vse do domačih živali. 

Spoznali bomo, da Tajski ne pravijo zaman dežela smehljaja, saj so ljudje prijazni, veseli in nasmejani, tako da kljub velikim razlikam med Evropo in Azijo dobimo občutek pristne domačnosti in gostoljubnosti. V številnih majhnih restavracijah, kot tudi kar na stojnicah, bomo lahko poizkusili raznoliko, po vsem svetu cenjeno tajsko hrano, kot so številne morske specialitete, sočno tropsko sadje, vegetarijanske dobrote, obilico čilija in nepogrešljiv riž. Za okusen in precej nasiten obrok bomo odšteli le nekaj deset bahtov (tajska valuta).

Tropsko podnebje te eksotične dežele, nekoliko vpliva na tempo življenja, ki je pogosto počasnejši kot smo ga navajeni Evropejci. Takšno podnebje pa na žalost ne vpliva na izredno gost promet v Bangkoku, kjer so velikokrat tudi osempasovnice preozke za reke motornih vozil. 

Naš FotoPOTEP bomo nadaljevali na sever. Vlaga in temperatura sta tu nižja in prijetneje je. Chiang Mai je drugo največje mesto na Tajskem in mu pravijo tudi Roža Tajske. Zanimiv je stari del mesta, ki je za obzidjem in skriva veliko zanimivosti. Templji, večerne tržnice, v okolici pa možnost obiskati vasi, oditi na treking, park orhidej...

Sledi polet na Krabi in se nastanimo na otoku Koh Lanta. Tropski otok v Andamanskem morju. Okoli Lante leži nekaj otočkov, ki so večinoma nenaseljeni in so zaradi svoje divje in še nedotaknjene narave proglašeni za narodni morski park. Koh Lanta je otok prostranih peščenih plaž, ki jih obrobljajo pasovi nepogrešljivih kokosovih palm. Pod njihovimi zelenimi krošnjami, le nekaj korakov od morja, v hladni senci so manjši hoteli. Eden izmed njih nam bo na našem FotoPOTEPu nudil prijetno postojanko za sprostitev, skok v toplo morje in ogled fotografij.

 

Predviden potek FotoPOTEP Tajska za Novo leto

(več na predstavitvi 31. avgusta ob 18h predavalnica e-Fotografija - lokacija)     

1.DAN, 20. december 2019: LJUBLJANA - ISTANBUL:
Polet iz Brnika ob 19.55 uri proti Istanbulu.

2. DAN, 21. december 2019: ISTANBUL - BANGKOK:
Polet iz Istanbula proti Angelskem mestu, kakor Tajci radi imenujejo Bangkok. Po opravljenih formalnostih na letališču se odpeljemo do hotela v bližini centra 15 milijonskega velemesta, ki nikoli ne spi.

3. DAN, 22. december 2019: BANGKOK:
Začnemo s klasičnim ogledom mesta, ki pa bo že nudil obilo motivov. Najprej na tipično tajsko "dolgorepo" ladjico in se popeljemo po slikovitih kanalih - klongih. Bangkoku zato tudi praviju azijske Benetke. Med potjo se povzpnemo na mogočen Tempelj jutranje zore – Wat Arun, ki se samozavestno dviga nad reko Chao Phraya. Sledi ogled kraljeve palače s svojimi impresivnimi stavbami, skupaj z Wat Phra Kaewom - Templjem Smaragdnega Bude, ki je znan kot najlepše in najpomembnejše budistično svetišče na Tajskem. Gremo še do najstarejšega bangkoškega tempelja - Wat Pho, kjer veličastni in enormni (46 m) Buda v nirvani sproščeno počiva. In s tem smo povsem turistični del potovanja zaključili.

4. DAN, 23. december 2019: BANGKOK - AYUTHAYA - BANGKOK:
S Tuk tuki se odpeljemo na več tržnic, kjer je pravi raj za portretno fotografijo. Obenem bo čas za nakupe, spoznavanje ulične kuhinje in obisk ulice, ki je v bistvu tržnica rož. Zvečer pa na najvišjo slopnico Baioke, ki ima 85 nadstropij.

5. DAN, 24. december 2019: BANGKOK - TRAIN MARKET:
Gremo do mesteca Maeklong, ki slovi po edinstveni tržnici na tirih, ki jo domačini imenujejo kar tržnica zaprtih tend. V tem predelu živijo predvsem kmetje in ribiči. Tržnico so postavili ob reki, saj so pridelke lahko pripeljali le s čolni ali prinesli na slonih. V 18. stoletju jih je obiskal kralj in jim predlagal, da svoje pridelke prodajajo v Bangkoku. A dostop do njega je trajal predolgo, da bi v mesto prinesli sveže in kvalitetne pridelke. Zato so ostali na tem področju in potihem klubovali kralju. Ta je dal skozi tržnico zgraditi železniško progo in še peron. Kdor se je kralju uprl, je ta dal pobiti njega in vse njegove sorodnike v širini sedmih generacij. Kmetje so se drugače prilagodili - ostali so na tem področju, kralju se niso uprli, so se pa umikali vlakom. Čeprav jim je kralj zaračunal izredno visoko najemnino, so se kmetje odločili ostati in so skupno zbirali denar. Tako je še danes; še vedno plačujejo manjšo najemnino in se umikajo vlakom (8-krat dnevno), le da imajo svoje pridelke na vozičkih (jih lažje umaknejo) ali pa v nizkih košarah (jih ni potrebno umakniti, ker so kolesa vlaka visoka).

6. DAN, 25. december 2019: CHIANG MAI:
Zgodnji polet proti »Vrtnici severa«, kakor radi imenujejo Chiang Mai, ki se razprostira ob reki Ping. Čez dan gremo skozi staro mesto, ki je za obzidjem. Polno je uličnih delavnic, tržnic, ki zaživijo v večernem času.

7. DAN, 26. december 2019: DOI SUTHEP:
Gremo do fotogeničnega templja - Wat Phra Thart, ki leži na gori Doi Suthep in je znan kot simbol Chiang Maia. Ustavili se bomo še pri domačinih, ki še ročno tkejo svilo, izdelujejo senčnike, izdelke iz lesa, ratana in keramike, ter v brusilnici dragih kamnov. Če bo čas in želja, gremo še do parka s tigri.

8. DAN, 27. december 2019: TREKING:
Čaka nas zanimiv treking. Z avti se odpeljemo na vrh hriba, nato pa v spremstvu vodiča peš po hribu navzdol. Vseskozi nas spremlja manjša deroča reka, s slapovi. Ob poti bomo spoznali kako raste in pridobivajo kinin, tigrovo mast, veliko je plantaž z rožami, ter divjih grmov s kavo in drugimi zanimivimi eksoričnimi rastlinami. Na koncu se bomo pri domačinih ustavili na preizkušanju raznih vrst kav. Mogoče srečamo slone na cesti...

9. DAN, 28. december 2019: CHIANG MAI - KRABI - KOH LANTA:
Zapuščamo Chang Mai in poletimo 1000km južneje. Ne, ne gremo na preturistične otoke, ampak na odlično lokacije za dodatne izlete s čolni.

10. DAN, 29 . december 2019: KOH LANTA:
Najeli bomo mini kombi in raziskali otok. Najprej do vasi Ban Saladan, kjer domujejo morski cigani (Chao Le). Sledi pogled na rečne rokave in velike mangrove. Vmes še nasadi kavčukovca, obisk slonov in plaže.

11. DAN, 30 . december 2019: KOH LANTA:
Gremo s hitrimi čolni na otoke Phi Phi, Koh Kradan in plavamo skozi jamo, ki jo je v apnenec izdolbel morje. Plavamo v temi jame Emerald. Ko pridemo zopet na svetlo, smo na peščeni laguni, okoli nas pa jašek, kot bi stali v vulkanu. Posebno nepozabno doživetje.

12. DAN, 31. december 2019: KOH LANTA:
Še enkrat gremo na čoln in na obisk drugih otokov s peščenimi plažami in smaragdno barvo morja. Čakajo nas enkratni motivi. Zvečer pa v pričakovanju Novega leta na plaži.

13. DAN, 01. januar 2020: KOH LANTA:
Prosto, oziroma po dogovoru. Zvečer pa obvezno k "indijancu" na ognjeni spektakel.

14. DAN, 02. januar 2020: KOH LANTA - KRABI - BANGKOK:
Zajtrk in prevoz na letališče, ter polet v Bangkok. Ob 23.50 poletimo proti Istanbulu.

15. DAN, 03. januar 2020: ISTANBUL - LJUBLJANA:
V dopoldanskih urah smo že v Ljubljani.

FotoPOTEP Tajska za Novo leto - Predstavitev bo 31. avgusta ob 18h

(predavalnica e-Fotografija - lokacija)

 

DATUM ODHODA: 20. DECEMBER 2020
CENA ARANŽMAJA: 1.860,00 EUR

DOPLAČILO ZA ENOPOSTELJNO SOBO: 310,00 EUR

V CENO ARANŽMAJA JE VKLJUČENO: letalski prevoz do Bangkoka in nazaj, trije notranji leti Bangkok - Chang Mai, Chang Mai - Krabi, Krabi - Bangkok, spanje v klimatiziranih dvoposteljnih sobah s kopalnico, celodnevna izleta po Bangkoku in train market, Chiang Mai - Doi Suthep, Ko Lanta celodnevni izlet po otoku.

V CENO ARANŽMAJA NI VKLJUČENO: hrana (zelo poceni), pijača, napitnine, treking Chiang Mai in čolni Koh Lanta, nezgodno zavarovanje.
Glede na poudarek na fotografijo in fleksibilnost izletov, se bomo na licu mesta dogovorili za izvedbo in plačilo dodatnih izletov, vstopnin. Trekinga, dodatnih ogledov in čolnov na Koh Lanta, se vedno ne udeležijo vsi.

 

Možna doplačila:
• Zavarovanje rizika odpovedi;
• enoposteljna soba (cca. 300€);

Rok za prijavo: Zaželene čim prejšnje prijave. Skupina bo majhna.

Potovanje urejamo s pomočjo agencije AVANTURA d.o.o. Ljubljana


PRIJAVE, več informacij (Tajska 2020)

 


 

Video predstavitev Tajska iz prejšnjih FotoPOTEPov


Članki iz dosedanjih FotoPOTEPov Tajska

I. del - Bangkok, tigri, plavajoča tržnica, most na reki Kwai

II. del - Na jug, na morje    /    III. del - Izlet po otoku Ko Lanta

IV. del - Otoki - Phi Phi, Emerald cave, James Bond island

V. del - Na sever / Chiang Mai, dolgovratke, Zlati trikotnik (v pripravi)

Zapis udeleženke - Tajska / FotoPOTEP 2014

Phuket - Vegetarijanski festival (kri, bolečina, trpljenje) - Tajska / FotoPOTEP 2015

//  Izlet na Phi Phi Lay in Maya Beach - Phi Phi Don - Khai Nok
//  Izlet na 4 otoke / Koh Mook v Emerald cave - Koh Kradan - Koh Chuek - Koh Ngai
//  Izlet na James Bond island - Koh Panak - zaliv Phang Nga


 

Nekaj praktičnih nasvetov:

Tajska valuta je Baht, na Tajskem lahko menjate USD in EUR (bankovci po 50 in 100 USD in sicer letnik od 2000 leta naprej), tudi za EUR za boljšo menjavo velja imeti po 50 ali 100€. Ravno tako je možno poslovati s kreditnimi karticami (American Express, Visa, Master Card,...) Menjati se da v mnogih uradnih menjalnicah, prej pa preverite tečaj, ker rahlo odstopa. Najslabši tečaj je v hotelih.

Barantanje je sestavni del življenja na Tajskem, tudi v veleblagovnicah, kjer se po pravilu ne baranta, je priporočljivo vprašati za popust. Priporočam, da za vsako stvar pred nakupom ali storitvijo vprašate za ceno. To velja tudi za taksije ali tuk tuke, za ceno se morate obvezno dogovoriti v naprej ali pa mora taksist vklopiti taksimeter. V hotelih si vzemite vizitko z naslovom, katero pokažite taksistu, ko se hočete vrniti v hotel. 

Potnik na Tajsko lahko prinese en liter alkoholne pijače, 200 cigaret.

Na potovanju so priporočljiva lahka oblačila iz naravnih materialov in že nošena obutev.

V Bangkoku so še posebej znani »sex showi« v rdeči četrti Pat Pong, kjer je tudi nočni bazar z obilico najrazličnejših suvenirjev ali konfekcije. Če se sami odpravite na Pat Pong, vam svetujemo, da ne zahajate v lokale v katere vodijo stopnice navzgor ali navzdol pač pa le v tiste v katere je vstop neposredno iz ceste. To pa zaradi tega, ker vam v odmaknjenih lokalih lahko zaračunajo tudi po 50 ali 100 USD za pijačo, ker bodo računali še ogled »showa«, čeprav tega niste želeli. Če bi si želeli ogledati omenjeni show vam priporočamo, da se dogovorite z  lokalnim vodnikom v Bangkoku, v tem primeru plačate vstopnino 10 - 20 USD in imate že vključeno brezplačno pijačo po želji.  

Splošni podatki:

Valuta na Tajskem: 1 EURO = cca. 40 Bahtov
Čas: srednjeevropski + 6 ur
Za električne vtičnice na Tajskem ne potrebujete adaptarjev
Na poletih do Bangkoka in nazaj je dovoljeno 23 kg prtljage + ročna prtljaga, na poletih po Tajski pa je po novem redu dovoljeno 20 kg prtljage + ročna prtljaga.

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com