Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD / odlična vstopnica za FF svet

Avtor:Matjaž Intihar
05.04.2013 12:12
Stran:

Ob objektivu Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD (test) sem že zapisal, da je lahko tista prava vstopnica za svet polnoformatnih (FF) fotokamer. Vendar fotograf potrebuje najprej osnovni objektiv. In če se že vstopa v svet polnega 35mm formata (FF) in želi izkoristiti njegove prednosti, potem je objektiv s svetlobno močjo f/2.8 že kar »nuja«.
Tamron je nekaj zadnjih let zelo prodoren in dohiteva Sigmo, ki mu je v dveh desetletjih opazno pobegnila naprej. Toda z dvema objektivoma za FF kamere, je Tamron naredil velik skok naprej. In če niste pripravljeni odšteti evre za originale Canon, Nikon, Sony, potem je tu Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD.
Nova tehnologija visoko ločljivih tipal zahteva novo kakovost objektivov in »originali« Canon, Nikon, Sony, so take objektive tudi dali na trg. Toda originali že vedo. Cena njih je za mnoge nemogoča (pri vseh treh se pri nas giblje Canon, Sony, 2000€, Nikon 1500€), takrat pa pridejo na svoj račun, Tamron, Sigma, Tokina.
No, za objektive 24-70mm f/2.8, lahko brez težav rečemo, da je med neoriginalnimi trenutno konkurenčen le Tamron z novim SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD. Cenovno je močno bolj prijazen, saj ga pri nas dobite za nekaj evrov manj kot 1000. Kaj pa uporabniška vrednost, kakovost?

 

Goriščnice, velikost, teža, izdelava

Objektiv ima goriščnico 24-70mm. Na kamerah z manjšimi APS-C tipali je ekvivalent 36 - 105mm. Svetlobna moč objektiva je f/2.8, v celotnem razmerju goriščnic.
Objektiv Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD je dolg 116,9mm, širok 88.2mm in težak 825g. Premer za filter je 82mm. Izdelan je zelo kakovostno in vsi uporabljeni materiali ga uvrščajo ob bok konkurenčnih objektivov.

Konstrukcija, leče

Objektiv nudi notranje ostrenje. Ob spremembi goriščnice se objektiv iztegne. Prednja leča se ne vrti.
Večji obroč je namenjen spremembi goriščnice in je na prednjem delu objektiva. Manjši je namenjen ostrenju in ima dobro postavitev za hitro rokovanje. Objektiv deluje v stalnem ročnem ostrenju, tudi če je kamera v načinu AF.
Objektiv je sestavljen iz 17 leč, ki so postavljene v 12 skupin. Objektivu so dodali dve XR leči, tri LD (Low Dispersion) leče, eno hibridno asferično lečo in tri steklene asferične leče.
Namen posebnih leč je enak, zmanjšati razpršitev svetlobe tako glede barvnega odklona kot ostrine zapisa in z asferičnimi zmanjšati njihovo število, ter posledično težo. Zaslonka je sestavljena iz 9 lamel in naredi skoraj popoln krog.
Objektiv je tudi zaščiten proti vlagi, prahu, manjšim trdnim drobcem.

Bajonet

Nastavek za kamero je kovinski. Tamron je ta objektiv namenil za Canon, Nikon in Sony kamere.

 

Ostrenje / stabilizacija slike

Ostrenje poteka preko hitrega obročnega magnetnega motorčka USD (Ultrasonic Silent Drive). Je hitro in tiho, pri motivu z dobrimi kontrasti zadovolji tudi tiste, ki želijo najhitrejšo ostritev. Ni pa tako hitro, kot pri originalih. Najbližja možna oddaljenost je 38cm.
Stabilizacija slike je preko že znanega VC (Vibration Compensation) sistema druge generacije, ki teoretično zagotavlja možnost ne stresenega posnetka v razliki štirih zaslonk. Za Sony kamere objektiv nima tega sistema, saj ima Sony svoj sistem vgrajen v kameri. Canon in Nikon pa sta brez stabilizacije, ki zna priti tudi prav. Zato je Tamron objektiv širši.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com