Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Tamron 45mm f/1.8 Di VC USD - Test

14.02.2016 14:02
Stran:

1.Tehnika / 2.Kakovost slike / 3.Zaključek

Avtor: Matjaž Intihar

Tamron je začel stopati po njim znani poti analognega sveta. Če so v času digitalnih kamer sprva nudili samo mega zum objektive za “krop” kamere 18-200 (opis), 18-270mm (test) in 16-300mm (test), so zdaj že spoznali, da bo za prihod na pot stare slave narediti še kaj več. 30 let nazaj je Tamron mešal štrene originalom. Tudi danes konkurenčna Sigma jim je gledala v hrbet. Žal se je ob začetku AF (članek: Zgodovina Avtomatskega Ostrenja) in IS (stabilizacije) tehnologije, Tamron umaknil iz sveta naprednih objektivov.

S prihodom digitalnih fotokamer kamer polnega formata (članek: Kako v svet fotokamer 35mm formata) med napredne fotografe in dragih originalov, je Tamron videl nove priložnosti. Sprva so predstavili dva odlična zum objektiva (test: Tamron 24-70mm f/2.8 Di VC USD) (test: Tamron 70-200mm f/2.8 Di VC USD) za vse, ki žele po cenejši a vseeno dovolj kakovostni poti vstopiti v svet polnega formata. Zdaj so med nami že z enogoriščnimi objektivi, kateri zopet dobivajo vse večjo priljubljenost.

Enogoriščni objektivi doživljajo ponoven razcvet. Pred 40 leti so to bili naši osnovni objektivi, za tiste okoli 50mm bi danes rekli kit objektiv. Vendar zgodovina se ponavlja in dobro “staro”, vedno dobi nazaj svojo veljavo. Enogoriščni objektivi niso samo modna muha. Z njimi dobimo tudi kakovost, drugačen pogled na perspektivo in globinsko ostrino. Obenem še svetlobno moč, pa čeprav je bila 40 let nazaj na 50mm objektivu f/1.8 še komaj sprejemljiva svetlobna moč, nekaj kar uporablja amaterski fotograf. Ja, rabiš novo tehnologijo z možno spremembo ISO in seveda previsoko ceno, da spoznaš, da je tudi “manjša”, f/1.8 svetlobna moč povsem uporabna. Razlika na proti f/1.4 je zanemarljiva v svetlobni moči. V ceni…?

Če pogledate EXIF zapis ob vaših fotografijah se vidi, da z zum objektivom krepko največ fotografirate v najširšem in najožjem kotu. Ko še ni bilo zum objektivov je bil na 35mm kamerah 50mm objektiv osnovni, 35mm vstop v široki kot, 28 in 24mm največkrat izbrana za široki kot in 200mm za prvi teleobjektiv. Goriščnica 85mm je že od nekdaj izbrana za poimenovanje osnovnega portretnega objektiva.
Pri vseh pa velja, da že f/2.8 povsem zadošča, da se izognemo večji globinski ostrini, oziroma, da jo z odprtimi zaslonkami lažje kontroliramo. Obenem bomo lahko delovali tudi v slabših svetlobnih pogojih.
Za enogoriščni objektiv se moraš odvadit “zum” pogleda. Ko enkrat spoznaš njihovo moč, uporabniško vrednost, kakovost in možnost uporabe, so za naprednega fotografa lahko še kako uporabni in enostavno odlični.

 

Tamron SP 45mm f/1.8 Di VC USD

Izbira goriščnice je večna dilema. Ko se enkrat odločimo za vstop med enogoriščne objektive ne vemo, ali za začetek 35 ali 50mm. Obenem imamo “crop” in FF kamero. Tamron nam je ponudil oba objektiva. Drugi Tamron SP 35mm f/1.8 Di VC USD, ima za 10mm krajšo goriščnico in enako svetlobno moč. Med njima se predvsem po goriščnici za naš način fotografiranja in izrezu tipala odločimo za nam primernega. Že sedaj pa lahko povem, da 35mm objektiv v optični kakovosti ni videnih razlik. Ta je samo v goriščnici.

 

Izdelava, velikost, teža

Novi objektiv Tamron SP 45mm f/1.8 Di VC USD je oblikov moderno. Gladka površina, brez odvečnih linij. Zunanji materiali so kompozitni, v notranjosti so vrtljivi deli tudi iz aluminija. Gumbi kot obroči tečejo odlično. Objektiv je v "velik in težak", če ga gledamo iz smeri cenenih plastičnih kit objektivov, kar samo naglasi kakovost. Obenem je objektiv Tamron SP 45mm f/1.8 Di VC USD izdelan v dveh verzijah. Za Canon in Nikon ima vgrajen VC (Vibration Compensation), za Sony (A bajonet) kamere pa ne. Dolžina 91,7mm, premer je pri obeh 80,4mm. Objektiv je težak 540g.

 

Konstrukcija, leče

Objektiv Tamron SP 35mm f/1.8 Di VC USD  ima oznako Di, kar ga postavi med objektive namenjene polnemu 35mm formatu. Objektiv je sestavljen iz 10 leč, ki so postavljene v 8 skupin. Zaslonka je sestavljena iz 9 lamel, kar zagotavlja lep izrisni krog ter "bokeh". Najbolj zaprta je f/16. Ostrenje poteka preko notranjega sklopa leč.
Med lečami je ena LD (Low Dispesion) namenjena posebni korekciji in drži visoko kakovost zarisa v celotnem območju oddaljenosti. Leča popravlja napake razpršitve različnih valovnih dolžin svetlobe. Dve leči sta iz posebnih mešanih materialov in oblikovani (molded) za tem večji popravek sferičnih in kromatskih napak.
Navoj za filtre je 67mm, najbližje možno ostrenje je celo od 29cm.

 

Bajonet - nastavek za kamero

Nastavek za kamero je kovinski in prav tako odlično izdelan. Objektiv lahko dobimo za Canon, Nikon in Sony kamere. Za Sony Alpha kamere (A bajonet) je objektiv brez sistema za stabilizacijo slike.

 

Ostrenje / Stabilizacija slike

Na objektivu Tamron SP 35mm f/1.8 Di VC USD, zadnje končnice povedo, da ima Tamron tehnologijo hitrega ultrasonic ostrenja (USD - Ultrasonic Silent Drive) in stabilizacijo slike (VC - Vibration Compensation). Ostrenje je hitro, natančno, stabilizacija dobro deluje. Pri stabilizaciji se zasliši rahel klik pri vklopu in izklopu. Ker objektiv ne izkoriščamo samo pri f/1.8, nam stabilizacija lahko pride še kako prav, če uporabljamo zaprte zaslonke, ali v močni svetlobi polarizacijski (članek o PL filtrih) ali ND (članek o ND filtrih) filter. Torej mu je stabilizacija dobra dodatna vrednost.

 
Avtor: Matjaž Intihar

1.Tehnika / 2.Kakovost slike / 3.Zaključek

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com