Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD / vstopnica za FF svet

Avtor:Matjaž Intihar
21.03.2013 11:40
Stran:

Tamron ima dolgo tradicijo. Podjetje za izdelavo leč je znano že od leta 1959. Vseskozi se trudi z »nišnimi« objektivi pridobiti kupce. Tako je bilo v dobi objektivov z ročno ostritvijo, kot z začetkom avtomatskega ostrenja. Toda šlo je počasi. Vse od začetka AF pa do par let nazaj, so močno zaostajali. V avtomobilskem žargonu bi lahko rekli, da so nudili dobro karoserijo (ohišje) in motor (leče), toda elektronskih pomagal niso dodali (hitri motorček za ostrenje, stabilizacija slike). Med neodvisnimi proizvajalci jih je hitro in uspešno preskočila Sigma.
Tamron je enostavno zaspal pri prevzemu novih tehnologij in od preostalih je le Tokina bila še počasnejša.
Toda vsako podjetje, ki vztraja, enkrat dobi veter v svoja jadra. Tako so pri Tamron naredili odličen »nišni« objektiv 18-270mm f/3.5-6-3 DiII VC PZD, za vse tiste, ki bi si želeli »vse v enem« in "kit" objektiv za APS-C uporabnike, ki si žele normalni zum objektiv z dobro svetlobno močjo, SP 17-50mm f/2.8 XR Di II VC LD.
Zdaj imajo vsi novi Tamron objektivi USD (Ultrasonic Silent Drive) hitro in tiho ostrenje in stabilizacijo slike VC (Vibration Compenstation).

Seveda pa ima Tamron vse skozi v svoji ponudbi tudi tiste, "boljše" objektive. V MF dobi cenjeni 80-200mm f/2.8 in v AF, 70-200mm f/2,8 (test). Toda ta prejšnji objektiv ni imel niti hitrega ostrenja, niti stabilizacije slike. Lahko bi rekli, da je bil v tekmi z dobro ceno, a ne pravo tehnologijo.
Danes so med zahtevnimi fotografi vse bolj želene kamere z večjimi FF tipali. Nova visoko ločljiva tehnologija tipal zahteva novo kakovost objektivov in »originali« Canon, Nikon ter Sony, so take objektive tudi dali na trg. Toda originali že vedo. Cena njih je za mnoge nemogoča (pri vseh treh se pri nas giblje okoli 2200€), takrat pa pridejo na svoj račun, Tamron, Sigma, Tokina.
No, za objektive 70-200mm f/2.8, lahko brez težav rečemo, da je med neoriginalnimi, danes konkurenčen le Tamron z novim SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD. Cenovno je za kar celih 600€ prijaznejši. Kaj pa uporabniška vrednost, kakovost? Če sem zapisal da je konkurenčen, potem zame je!

 

Goriščnice, velikost, teža, izdelava

Objektiv ima goriščnico 70-200mm. Na kamerah z manjšimi APS-C tipali je ekvivalent 105 - 300mm. Svetlobna moč objektiva je f/2.8, v celotnem razmerju goriščnic.
Objektiv Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD je dolg 196,7mm, širok 85,5mm in težak 1470g. Premer za filter je 77mm. Izdelan je kakovostno in vsi uporabljeni materiali ga uvrščajo ob bok konkurenčnih objektivov.

Konstrukcija, leče

Objektiv nudi notranje ostrenje, kot spremembo goriščnice. Ker se v obeh primerih premikajo notranje skupine leč se velikost objektiva z ostrenjem kot zumiranjem ne spreminja. Prav tako se ne vrti prednja leča.
Širši obroč je namenjen zumiranju (spreminjanju goriščnice) in je na prednjem delu objektiva. Lahko bi bil širši in bližje ohišju, s tem lažje dosegljiv ob hitrem delu. Pa tudi tako ni slabo, ko se navadiš na objektiv. Manjši je namenjen ročnemu ostrenju in ima solidno postavitev za hitro rokovanje. Objektiv deluje v stalnem ročnem ostrenju, tudi če je kamera v načinu AF. Objektiv je sestavljen iz kar 23 leč, ki so postavljene v 17 skupin. Objektivu so dodali eno XLD (Extra Low Dispersion) in štiri LD (Low Dispersion) leče. Namen XLD leče in LD leč je enak, zmanjšati razpršitev svetlobe tako glede barvnega odklona kot ostrine zapisa. Zaslonka je sestavljena iz 9 lamel in naredi skoraj popoln krog.
Objektiv je tudi zaščiten proti vlagi, prahu, manjšim trdnim drobcem.


Ob strani objektiva sta gumba za vklop/izklop AF funkcije in VC, stabilizacije slike. Ob objektivu dobimo tudi nastavek za stojalo, saj je toliko težak, da bi pri večini stativov navoj kamere prenašal preveliko težo in kamera kot objektiv bi se opazno nagnila navzdol po kadriranju. Za prednji del objektiva dobimo tudi sončno zaslonko.
Manjka pa gumb za zaporo ostrenja (objektiv vseskozi deluje v razmerju med 1,3m in neskončno) in možnost samo vertikalne stabilizacije, kadar fotografiramo spremljanje premikajočega objekta.

 

Bajonet

Nastavek za kamero je kovinski. Tamron je ta objektiv namenil za Canon, Nikon in Sony kamere.


USD (Ultrasonic Silent Drive)

 

Ostrenje / stabilizacija slike

Ostrenje poteka preko hitrega obročnega magnetnega motorčka USD (Ultrasonic Silent Drive). Je hitro in tiho, pri motivu z dobrimi kontrasti zadovolji tudi tiste, ki želijo najhitrejšo ostritev. Ni pa tako hitro, kot pri originalih.
Stabilizacija slike je preko že znanega VC (Vibration Compensation) sistema druge generacije, ki teoretično zagotavlja možnost ne stresenega posnetka v razliki štirih zaslonk. Za Sony kamere objektiv nima tega sistema, saj ima Sony svoj sistem vgrajen v kameri.
Omogočeno pa je ostrenje tudi ko je kamera v AF načinu. In če vaša kamera omogoča ostrenja preko drugega gumba kot prožilca, je to lahko dobra možnost.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com