Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Tamron SP AF70-200mm F/2.8 Di LD [IF] Macro / Test

12.05.2008 15:57
Stran:

 

Makro predleča Marumi Achromat macro-330

Za makro posnetke sem uporabil Marumi Achromat +3, makro predlečo s premerom 77mm. To je predleča višjega kakovostnega razreda in je sestavljena iz dveh elementov, kar omogoča boljšo kvaliteto tudi ob robovih. Na voljo sta dve verziji: +3 in +5. Prva je namenjena objektivom z goriščnicami od 135mm naprej ter nam omogoča fotografiranje pri 33cm oddaljenosti od motiva, druga pa za objektive z manjšimi goriščnicami in omogoča fotografiranje na 20cm bližine. V praksi se je pokazalo, da je za boljše rezultate potreben stativ saj je pri maksimalni povečavi (200mm goriščnice) potrebno zapirati zaslonko zardi zelo majhne globinske ostrine, krepko čez f8. Najboljši rezultati pa so bili nekje okoli goriščnice 160mm. Predleča je v primerjavi z običajnimi filtri, kar zajetna. Ob uporabi stativa in zaslonki f16 je tudi pri 200mm in maksimalni povečavi na fotografiji videti precej detajlov. Pri goriščnicah med 100mm in 150mm pa se je dalo nekatere motive fotografirati tudi iz roke saj je globinska ostrina dosti večja, kot pri maksimalni reprodukciji tako, da se je dalo uporabiti manjšo zaslonko, kar je omogočilo krajše zaklopne čase in fotografiranje iz roke. Predleča se je pokazala za koristno alternativo pravemu makru objektivu, čeravno ga ne more povsem nadomestiti pa so bili rezultati v kombinaciji z Tamronovim objektivom več kot zadovoljivi.

 

 

Predstavljene fotografije so narejene iz uporabniškega vidika, motivi pa so iz vsakdanjega sveta. Vse fotografije so bile posnete z Canonom 40D, ki ima tipalo z 1.6x faktorjem povečave.

Za optimalen prikaz tehničnih karakteristik, bi bilo potrebno del testa izpeljati v kontroliranih pogojih in narediti primerjavo z drugimi objektivi.

Podrobnejši in bolj tehnični test bomo naredili ob naslednji priložnosti, ko bo na razpolago še kakšen podoben primerjalen objektiv.

 

Primeri fotografij narejenih z Marumi Achromat macro-330 predlečo.

 

-Makro predleča

 

-Maksimalna povečava brez uporabe predleče Tamron 70-200SP -200mm

 

-maksimalna povečava z uporabo predleče na 200mm in f16

 

-fotografija notranjosti cveta Orhideje pri 160mm in f 7.1

 

-fotografija cveta pri 110mm in f10

 

 

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com