Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Test baterij - Kateri zajček zdrži najdlje?

18.10.2016 13:57

Avtor: Matjaž Intihar

Baterije nas spremljajo vsepovsod. Potrebujemo jih tako za domačo uporabo od ur, igrač in tehničnih naprav, kot v fotografiji, bliskavica, kamera, svetlomer...

Danes kupujemo klasične baterije ali tiste novejše, ki so večkrat polnjive. AA in AAA baterije so v najširši uporabi. Ob nakupu izberemo po priporočilu trgovca ali se spomnimo na reklamo. Tista z vzdržljivim zajčkom nakazuje, da so Duracell baterije "naj". Na spletu je zanimiv in tudi za strokovnjake merodajen test, ki nam kaže, kateri zajček res skače najdlje. Grafi so v spodnjem delu članka.

 

Baterije v fotografiji

Spomnim se prve očetove kamere Smena 8. Nato moje prve lastne kamere Beirette, pa prve srednje formatne kamere 6x9cm Mamiya Profesional. Vse so imele nekaj skupnega. Delovale so brez energije, za delo z njimi in posnetek nisem potreboval baterij. Vse je bilo mehansko.

Prve baterije v kamere so prišle predvsem zaradi prehoda iz selenskih svetlomerov, ki so z leti izgubljali točnost, na kadmijeve celice. Medtem, ko je selenska celica sama ustvarila dovolj energije za odklon kazalca, pa je kadmijeva in kasneje silicijeva potrebovala dodatno energijo. In v naše kamere so prišle prve baterije. A se z njimi nismo preveč obremenjevali. Marsikdo jih je imel v kameri nekaj let, pa sploh ni vedel da jo kamera ima. Enostavno niso poslikali toliko filmov, da bi za dodatno energijo sploh morali vedeti. Fotograf je do konca 70-tih kupoval AA baterije samo v primeru, če je uporabljal bliskavico. Takrat le te v kamere še niso vgrajevali.

Kodak Disk kamera iz sredine 80-tih. Brez baterije ne gre več.

 

Prvo občutnejšo potrebo po baterijah za kamero sem spoznal leta 1976, po nakupu kamere Canon AE-1. Kamera je imela v sebi poleg energijsko »požrešnega« svetlomera še elektronske komponente, ki so že krmilile množico funkcij. Že ob nakupu kamere si dobil poseben manjši plastični nastavek za na nosilni tanjši pas, v njega pa spravil rezervno baterijo. V normalnih delovnih pogojih si moral baterijo zamenjati po posnetih cca.20 filmih.

 

Nujnost dodatnih baterij

S prihodom digitalne tehnologije so postale AA baterije nuja. Uprabljale so jih kompaktne kamere, z dodatnim držalom jih lahko uporabljamo v kamerah DSLR ali CSC in seveda, dodatna bliskavica. Danes je prav dodatna bliskavica tisti fotografski pripomoček, ki najbolj potrebuje AA baterije. Če pa pogledamo širše, baterije nas spremljajo vsepovsod. Če ne drugje, jih imamo doma v stenskih urah, daljincih za TV, klimo...

 


 

Naš test iz leta 2008

Test baterij smo na e-Fotografija opravili že leta 2008. Željko Božić je laboratorijsko preizkusil široko paleto baterij (Test Baterij).

Za zaključek se je spoznalo sledeče

Večji kratkostični tok pomeni, da bo baterija zmožna napajati zahtevnejše porabnike. Zunanja bliskavica je eden izmed tipičnih primerov zahtevnega porabnika. Zahteva veliki začetni tok (od 10 do 15A). Velika večina bliskavic ima indikacijo polno/prazno baterijo in eventuelno 10% kapaciteto. Torej, za zunanjo bliskavico je potrebno izbirati baterije, ki imajo čim manjši nagib in čim večji tok kratkega stika. Z Ansmannovimi baterijami X4 energy, je Nikonova bliskavica SB 800 zmožna spremljati kamero s 5 slikami v sekundi in narediti 10 bliskov v nizu s 50% moči bliska. Tudi po 600 slikah (vse z bliskavico) indikacija je, da so baterije polne in nisem opazil, da bi se bliskavica počasneje polnila.   Vendar, da ne bi bilo vse tako enostavno, poskrbi cena posameznih baterij.

Cena postaja vodilni faktor v primeru, ko nam električni parametri baterije niso pomembni. Za napajanje otroških igrač, baterijskih svetilk in podobnih naprav, nista pomembni niti kratkostični tok niti nagib. V tem primeru posegamo po najcenejših baterijah in takrat ne razmišljamo, kako dolgo bodo „trajale“. Ko se izpraznijo, jih napolnimo. Prav tako ni primaren podatek, ali bodo zdržale 300, 500 ali 1000 ciklusov polnjenja/praznenja.

Vendar, če uporabljamo baterije v zunanji bliskavici, katero uporabljamo profesionalno, potem sta zanesljivost in konstantnost hitrosti polnjenja precej pomembni. V tem primeru ima tudi dvojna cena opravičilo. Baterija z večjim tokom kratkega stika ima manjši notranji upor in se zaradi tega pri večjih obremenitvah manj greje. Gretje baterije znotraj bliskavice dodatno obremenjuje elektroniko bliskavice in kar je še pomembneje - xenonsko žarnico, s čimer ji skrajša življenjsko dobo. Namreč veliko hitreje spremeni temperaturo barve bliska. To je še eden izmed razlogov, zakaj je potrebno v zunanjih bliskavicah uporabljati baterije s trdo karakteristiko.

V kompaktnih kamerah se lahko uporabljajo baterije z večjim notranjim uporom, ker one niso porabniki, ki bi zelo obremenjevali baterije s tem, da bi se one grele na temperature, ki bi vplivale na trajnost elektronike znotraj kamere. Maksimalni tokovi, ki se pojavljajo pri kompaktnih kamerah ne presegajo 500mA in to je običajno zelo kratek čas v toku vklopa in zoomiranja, glede na 5 do 10krat manjše tokove aktivnega mirovanja in/ali pregleda slike.

Če ste občasni fotograf, kateremu lahko kamera stoji tudi nekaj mesecev, potem se nekatere relacije spreminjajo. Redki so tisti, ki se bodo spomnili napolniti baterije pred fotografiranjem in najpogostejši primer bo ta, da naredimo nekaj slik, baterije so prazne, mi smo pa sigurni, da smo jih napolnili prej. Tisto, kar ne vemo je, da se polnjive baterije praznijo same od sebe, tudi s popolnim mirovanjem oziroma neuporabo. Če se nahajajo v napravi je proces še hitrejši. Za takšne je potem rešitev uporaba baterij, ki imajo majhno samopraznitev. Tukaj je ta parameter bolj pomemben od nagiba in cene. Zato MAX-e, eneloop, infinium in synergy, ne glede na ceno, prihranijo skrbi tiste, katerim kamera služi v ta namen, da jo enkrat do dvakrat letno uporabijo na kakšnem rojstnem dnevu, posnamejo nekaj slik na poletnem dopustu in eventuelno smučanju. Te baterije so prav tako uporabne za majhne porabnike. Daljinski upravljalci in ure so zelo majhni porabniki, navadne polnjive baterija pa imajo večjo samopraznitev od porabe takšnih naprav. Zato je potrebno v daljinskih upravljalcih in urah izkoristiti takšen tip baterij.

Moja osebna izbira baterij za določene potrošnike bi bila naslednja:

Kompaktna kamera - aktivni zaljubljenec v fotografijo Ansmann digital, Panasonic power

Kompaktna kamera, zunanja bliskavica - občasni uporabnik, daljinski upravljalci, ure, merilni inštrumenti MAX-e, eneloop, infinium, synergy

Zunanja bliskavica - pro uporabnik, večje baterijske svetilke, ki uporabljajo velikost C in D alkalnih baterij (ob adapterjih, ki prilagodijo AA velikost na C in D). Ansmann X4 energy, Sanyo alloy, alloy EVO

Otroške igračke, baterijske svetilke - Konnoc, Sanyo alloy, alloy EVO

In še malo o vzdrževanju baterij

Čeprav veliko ljudi trdi, da NiMh baterije nimajo memorijskega efekta, to ni točno. On obstaja, vendar je majhen, posebej v primerjavi z NiCd baterijami, a vseeno je večji od Li-Ion baterij. Da bi nam baterija čim dlje „trajala“ in dosegla visoko kapaciteto in število ciklusov polnjenja in praznenja, se je potrebno izogibati dopolnjevanje. Le-ta ni prepovedana, vendar ni zaželjena, niti priporočena. Če smo že prisiljeni oziroma hočemo biti sigurni, da so baterije polne, jih dopolnimo. To lahko naredimo nekaj krat zaporedoma, vendar po 5-6 dopolnjevanjih jih je obvezno potrebno izprazniti do konca, ker bodo po tem že pokazovale memorijski efekt.

Prav tako mnogo njih pravi, da ne obstaja razlika, če snamemo baterije s polnilca takoj, ko je le-ta pokazal, da so polne, ali jih pustimo še nekaj časa. V primeru, da ima polnilec „trickle charge“ funkcijo, priporočam prvo polnitev najmanj 16 ur.

V primeru, da vemo, da baterij ne bomo uporabljali dlje časa, jih je potrebno shraniti prazne ali polne. Nikakor v nekem vmesnem stanju, saj bo prišel do izraza memorijski efekt. Čuvanje baterij v napolnjenem stanju je malo bolj smiselno, saj če jih pustimo prazne, lahko med samopraznitvijo pridejo do nivoja napona, ko se več niso zmožne napolniti.

 


 

Test baterij iz strani Anfrieff.net

Podrobnejši podatki za posamezne baterije so na strani v zgornjem linku. Test pokaže, da tisti zajček najdlje skače s kakšnimi drugimi baterijami kot Duracell.

 

Pri polnjivih baterijah so Eneloop še vedno rangirane najvišje. Sedaj niso več pod podjetjem Sanyo, ampak je tehnologijo in proizvodnjo odkupil Panasonic. Naši fotografi izmed polnjivih baterij za polnjenje bliskavice, najraje uporabljajo Eneloop pro. Bliskavica potrebuje baterijo z veliko kratkostičnega toka in očitno bi bile od polnjivih baterij najboljša izbira Eneloop XX (Oznaka XX je sedaj spremenjena in so vse črne Eneloop baterije pod imenom PRO).
Pri polnjivih baterijah je tudi pomemben podatek o hitrosti samopraznjenja.

 
Avtor: Matjaž Intihar

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com