Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Test Olympus C-8080 Wide Zoom

Avtor:Matjaž Intihar
15.02.2004 16:57
Kamera ni tako majhna kot bi se nekomu zdelo zaradi velikosti objektiva. Ko kamero vidite v resnici, se že na prvi pogled vidi, da morajo zaradi velike ločljivosti 8 milijonskega CCD tipala uporabiti vrhunsko optiko. Mislim, da so se prav zaradi optimatizacije optike do zelo majhnih točk na tipalu pri Olympusu odločili za kompromis in izdelali samo 5X-ni zoom.

Olympus je s kamero C-5060 pokazal, da lahko tudi kompaktne kamere delujejo zelo hitro. Prav v tem elementu je krepko prehitel konkurenčne kamere. Tudi med osem milijonskimi kamerami je Olympus prenesel nekaj hitre tehnologije v C-8080. Po vklopu je kamera zelo hitro pripravljena na posnetek. Še bolj razveseljivo pa je, da je kratek tudi čas od pritiska na sprožilec do proženja zaklopa (0,3 sekunde). Vsaj po treh kratkih preizkusih, lahko rečem, da med sedaj preizkušenimi deluje najhitreje. Ker imam kamero šele nekaj ur, za zahtevnejši preizku pa si bom izbral tisto, ki bo že namenjena prodaji, bom poizkusil opisati samo glavne značilnosti nove kamere.

Oblika kamere je samosvoja. Hitro se opazi, da je kamera v sorodu s C-5060. Vendar je ne-všečnost oblike močno samosvoj pojem. Črno, čvrsto grajeno magnezijevo ohišje, zaščiti vitalne notranje komponente. Na zunanjosti je kar nekaj trdne plastike, toda to ne zmanjuše njene vrednosti. Ergonomija kamere je zelo dovršena. Ravno pravšnja velikost in odlično oblikovan desni del kamere nam da dober in prijeten občutek držanja in nato rokovanja s kamero. Vsi, ki ste že vajeni Olympusovih kamer, predvsem C-5050 in C-5060 se boste z nastavitvami na C-8080 hitro spoznali. Nekaj je sicer novosti, vendar je vse skupaj samo stvar uporabe drugačnega gumba. Na zadnjo stran so dodali vrteče kolo in ob pritisku na gumb funkcije se z njim premikamo med različnimi možnostmi.

Direktno na kameri imamo kar nekaj samostojnih nastavitev, da nam ni treba poseči v meni. WB, ločljivost, AF, makro in MF, bliskavica, korektura osvetlitve in korektura osvetlitve s bliskavico, način merjenja svetlobe, hitri pregled slik, vklop izklop TFT zaslona in preklop xD/CF kartice. Torej tudi 8080 omogoča dve različni kartici. xD in Compact Flash. Programske nastavitve so vse klasično znane. Od popolnoma avtomatskih, portret, šport, panorama, nočni, do klasičnega programa, avtomatike zaslonke, časa in ročne nastavitve. TFT zaslon na hrbtu kamere se premika za 20 stopinj navzdol in 90 navzgor. Torej pri Olympusu niso prešli na uporabno vrtljivo iskalo, ki so ga že uporabili pri C-5060.

Zaradi osem milijonskega tipala, pa so bili tudi pri Olympusu primorani na kamero pričvrstiti po ločljivosti vrhunski objektiv. Ker pa pri Olympusu stavijo na telecentrični objektiv, ki so ga že razvili za sistem E-1 so se morali zaradi določenih zakonitosti in zahtev po kakovosti, odreči 7X zoom razponu goriščnice. Olympus 8080 jo ima samo 5X-no. Vendar verjamem, da ima to svoj smisel. Šele čez čas, ko bomo lahko med seboj primerjali vse kamere tega razreda pa bomo videli, ali jim je s pomočjo manjšega razpona goriščnih razdalj uspelo kaj pridobiti na račun kakovosti. Takrat bo to že bolj opazno. Saj vse kamere tega razreda uporabljajo enako Sony CCD tipalo. Torej, poleg različnega objektiva je tu samo še drugačna programska oprema za obdelavo električnih signalov, ki so se ustvarili na tipalu. Razpon goriščnice je od 28 do 140mm, svetlobna jakost objektiva je 2,4 - 3,5.

Po treh kratkih preizkusih kamer sem že opazil, da ima vsaka svoje prednosti in slabosti. Treba bo počakati še na Minolto A2, takrat pa se bo že laže ocenilo, katera izmed teh kamera je namenjena določeni ciljni skupini. Mislim, da še nikoli nismo imeli toliko različnih modelov kamer po uporabnosti, kot prav v tem najvišjem razredu kompaktnih kamer. Lahko bi celo rekel, da so se Japonci še enkrat več zmenili, kakšno kamero bo nekdo naredil. Vendar pa so jim na sejmu PMA v Las Vegasu, Američani že prekrižali načrte. Kamero olympus C-8080 so fotografi po preizkusu fotografiranja v studiju in nato izdelave fotografij s fotolaboratorijskimi stroji, ocenili za zmagovalko v svojem razredu.

Ali bo zmagovalka tudi med potrošniki, pa bomo čez čas tudi izvedeli. Več o kameri, pa po prvih fotografskih preizkusih. Tokrat sem jo na hitro preizkusil samo v studiju. Dve fotografiji si lahko prenesete tudi na svojega. (WB custom, ISo 50, A avtomatika, f/8).

Mogoče vam kamera takoj ne deluje všečno. Vendar prvič ko jo primete v roko opazite, da je treba včasih zaradi ergonomije marsikaj oblikovati drugače.

C-8080 v območju ozkega kota, 140mm (ekv. 35mm).

Na levi strani je večina pomembnih nastavtvenih gumbov s katerimi imamo možnost vklopiti funkcijo za nastavitev. S pomočjo koleščka na hrbtu kamere pa se premikamo med možnimi nastavitvami.

TFT zaslon lahko dvignemo za 90 stopinj.

Kamera z iztegnjenim TFT zaslonom in objektivom v začetnem položaju.

Kamera z nastavljenim objektivom pri 140mm (ekv. 35mm)

Bliskavica se kar precej dvigne nad optično ravnjo objektiva. Na kamero lahko pričvrstimo tudi dodatno zunanjo bliskavico.

Za marsikoga magični napis, 8MP.

Že znane nastavitve iz 5050 in 5060. Če pri Sony 828 zoom ročno vrtimo, pri Canon PRO1, nam ga pomika USM motorček po našem premiku obračo, ga C-8080 premika klasično kot to lastnost upravljajo kompaktne kamere. S pomočjo gumba na kameri.

Vtiči za direkten priklop na 6,5V, USB in Video.

V kameri je ena Li-Ion baterija.

Kamera uporablja tako xD kot Compact Flash kartice. Z gumbom na kameri lahko preklapljamo na katero želimo shraniti podatke.

Obroč okrog objektiva na katerem so napisi lahko odvijemo in na navoj pričvrstimo nastavek za predlečo.

Na tej sliki se lepo vidi filozofija podjetij pri izdelavi kamer v osem milijonskem razredu. Canon PRO1 je kar precej manjša. Vsaka kamera pa bo imela svoje privržence. Vendar že sedaj lahko rečem, da 8080 bolje leži v roki. Za marsikoga pomembne podatek. Seveda za ceno in kakovostjo slike. Tako cene kot kakovosti slike pa še ne moremo primerjati. Ceni še nista določeni, obe kameri ki jih imam na preizkusu pa sta še pred-prodajni. Kar pomeni, da se lahko predvsem zaradi menjave programov, predvsem na kakovosti slike še marsikaj zgodi.

Nekaj razmišljanj zakaj so si te kamere med seboj tako različne, si lahko preberete v članku, Hibridne kamere / Klub 8 milijonov.

Izrez iz zgornje slike. Slika iz 8080 je odlična. Lepo so zarisani vsi detalji. V naslednjih preizkusih bom poizkusil ugotoviti, kako velike povečave v še zadovoljivi kakovosti se da narediti.

Izrez iz makro posnetka zgornje slike. Zelo dobra ločljivost. Čez čas bom preizkusil v medsebojnem testu kamere tega razreda.


Še nekaj fotografij iz drugega dne druženja s kamero:

EXIF file je priložen.

 

CAMEDIA C-8080 WIDE ZOOM ��" glavne lastnosti:

8,0 milijonov pikslov

Ohišje iz magnezijeve zlitine

5 x optični zoom (enakovreden 28 ��" 140 mm pri 35 mm fotoaparatu), f2.4-3.5

Zelo kratek čas proženja 0.3 s in izjemno hiter zagon

'Sončni LCD' monitor (lahko se ga zasuka za 20 stopinj navzdol ali 90 navzgor)

1,6 posnetka na sekundo (razen v TIFF)

Zajem posnetkov v seriji: do 5 posnetkov (razen v TIFF)

EVF iskalo z 240,000 piksli

Programirani načini fotografiranja, prednost zaslonke, prednost zaklopa in popolnoma ročni način

Številne možnosti nadzora ostenja: iESP, točkovno (merilno točko lahko ročno postavite znotraj slike), neprenehno samodejno ostrenje, ročno ostrenje

Dvojni sistem samodejnega ostrenja

Drsne sani za zunanjo bliskavico

Funkcija video snemanja z zvokom

USB 2.0

Na voljo je pester nabor novo razvitih pripomočkov, vključno z nastavkom za neposredno nameščanje filtrov in nastavkom za sistem konverterjev.

Priložena programska oprema CAMEDIA Master 4,2  

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com