Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Tokina AT-X 70-200mm f/4 FX VCM-S Test

Avtor:Matjaž Intihar
13.08.2015 12:18
Stran:

1.Uvod / 2.Kakovost slike / 3.Zaključek

Tokina je v analognem času vedno slovela po svojih inovativnih optičnih konstrukcijah, s kakovostjo in dostopno ceno pa je pritegnila simpatije naprednih fotografov. Standardni zum objektiv Tokina AT-X 70-200mm f/4 FX VCM-S pa bo mnogim približal Tokino tudi v digitalnem času!

Poleg že dobro znanih neodvisnih proizvajalcev objektivov Sigma in Tamron, je žal zaenkrat Tokina pri nas manj znana. V časih, ko smo fotografsko opremo kupovali čez mejo in jo pred cariniki skrivali po avtobusih in avtomobilih, pa ni bilo tako. Slovenski trg je majhen in kar nekaj dobrih fotografskih znamk je pri nas manj prisotnih. Že nekaj časa je tudi Tokina bolje dosegljiva pri domačih trgovcih, vendar še premalo opazna.

Dobro se spomnim navdušenja fotografskega kolega Marka Pršine, ki je pred 19 leti še nekje na začetku svoje fotografske poti ponosno hodil naokoli s Tokino 28-70mm f/2,6-2,8. Pa ne samo on, vsi, ki so ta objektiv imeli so ga zelo hvalili.

Tokina je danes na proti Sigma in Tamron manj znana le zaradi dejstva, ker dolgo časa ni imela tehnologije hitrih in tihih motorčkov za ostrenje, vgrajene stabilizacije slike in večje širine ponudbe.
Vendar je Tokina vsa ta leta vseeno ohranila svojo prepoznavnost. Včasih smo rekli, da je Sigma bolj kopija Canon, Tokina pa Nikon. Tokina se je bolje prilagajala Nikon uporabnikom in pri svojih objektivih vedno imela vrtenje obročev za goriščnice in ostrino po Nikon, iz desno v levo. Danes je najnovejša tehnologija prisotna pri vseh treh glavnih neodvisnih proizvajalcih. Toda kakovost materialov in izdelave je vsaj zame še vedno na strani Tokine. Upam, da bodo kmalu tudi pri njih predstavili več objektivov s hitrim in tihim ostrenjem (S - ultraSonic AF) ter stabilizacijo slike (VCM - Vibration Correction Module).

Tokina AT-X 70-200mm f/4 FX VCM-S

Za večino fotografov obstajajo objektivi z goriščnicami, ki so postale že nek osnovni standard. Če se bolj ukvarjaš s fotografijo, ga kar moraš imeti v svoji fototorbi.
Goriščnica 70-200mm je na polnoformatnih kamerah hitro postala standard. Ti objektivi so bili namenjeni profesionalnim in naprednim fotografom. S pomočjo ulrasonic motorja so tudi hitri in primerni za športno fotografijo. Najprej so bili zunaj objektivi s svetlobno močjo f/2,8. Za šport, kjer se rabi kratke čase ali za fotografiranje v dvoranah kjer je slaba svetloba še kako dobrodošlo. Vendar velikost in predvsem teža naredita svoje. Imeti f/2.8 pa ni vedno nujno potrebno. Svoje še naredi razlika v ceni in f/4 izvedba 70-200mm objektiva postaja vse bolj zanimiva.
Žal se objektiv Tokina AT-X 70-200mm f/4 FX VCM-S zaenkrat dobi samo z bajonetom za Nikon kamere (zato tudi oznaka FX na objektivu). Torej, primeren je tudi za kamere polnega FX formata, kot D610, D810...

Izdelava, velikost, teža

Kot smo vajeni pri Tokina, so objektivi AT-X serije odlično izdelani in brez težav jih lahko uporabljamo v še tako težkih okoliščinah. Večina preizkuševalcev, jih glede robustnosti da kar med PRO objektive. Objektiv Tokina AT-X 70-200mm f/4 FX VCM-S s svojo izdelavo pokaže svojo filozofijo in moč. Aluminij, trdna plastika (armalite), kovinski nastavek za kamero in odlična izdelava so prvi pokazatelji resnosti. Ne samo materiali in izdelava, tudi detajli objektiva so odlično zaključeni. Obroča za ostrenje in spremembo goriščnice zelo lepo tečeta.
Objektiv je dolg 167,5mm, težak 980g. Za to razmerje goriščnic je majhen in lahak.

 

Konstrukcija, leče

Objektiv je sestavljen iz 19 leč, ki so postavljene v 14 skupin. Zaslonka je sestavljena iz 9 lamel. Ostrenje poteka preko notranjega sklopa leč. Tudi pri zumiranju se prednje leče ne premikajo.
Med lečami so tri SD (Super Low Dispersion), ki korigirajo kromatsko aberacijo in držijo visoko kakovost zarisa v celotnem območju goriščnic. Navoj za filtre je 67mm, najbližje možno ostrenje je od 1m.

Bajonet - nastavek za kamero

Nastavek za kamero je kovinski in prav tako odlično izdelan. Objektiv zaenkrat lahko dobimo samo z nastavkom za Nikon. Lahko ga uporabljamo na DX kot FX ohišjih.

 

Ostrenje / Stabilizacija slike

Na objektivu AT-X 70-200mm f/4 FX VCM-S, zadnje končnice povedo, da ima Tokina tehnologijo hitrega ultrasonic ostrenja (S) in stabilizacijo slike (VCM).
Ostrenje je preko ring tehnologije hitro in natančno, stabilizacija dobro deluje, je pa prejšnje generacije in ob pritisku na gumb sistem malo klikne. Razen še nekaj večje teže nisem opazil nobenih razlik naproti Nikon originalu.

1.Uvod / 2.Kakovost slike / 3.Zaključek

 
Avtor: Matjaž Intihar

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com