Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Tokina AT-X Pro 100mm f/2.8 D Macro / Za motive od blizu

Avtor:Matjaž Intihar
04.03.2011 16:19
Stran:

Tokina lepo polni skupino objektivov, ki so prirejeni za tipala. Makro fotografija je vse bolj prisotna. Nudi nek drugačen pogled na motiv, obenem pa so ti fotografski motivi povsod okoli nas. Rožice, čebelice, pajki, kovanci, drobni detajli drevesnega lubja, listi... Še in še je motivov, ki pritegnejo. Vendar brez makro objektiva ne gre. Seveda, če uporabljamo kamero DSLR. S kompaktnimi digitalnimi kamerami je drugače. Celo bolj enostavno, vendar, kompakt je kompakt.
Tokrat predstavljeni objektiv Tokina AT-X Pro 100mm f/2.8 D Macro ima že na začetku eno zelo prijazno lastnost. Ta je cena. Za gram trdno grajenega objektiva boste dali manj kot en evro.
Za tiste, ki še ne vedo, ali se jih bo makro fotografija prijela obstajajo cenene predleče. Vendar z njihovo uporabo ne moremo fotografirati klasično. S specialnim makro objektivom pa lahko. In ti objektivi so odlični tudi za portretno fotografijo. Imajo pravo goriščnico in svetlobno moč, za igranje z globinsko ostrino. In kaj zmore Tokina AT-X Pro 100mm f/2.8 D Macro?

Videz, velikost, teža
Makro objektivi izgledajo večji kot navadni 100mm objektivi. Da pade čim manj stranske svetlobe na leče so že v osnovi na prednjem delu podaljšani in do leče je kar nekaj cm. Objektiv je dolg 95,1mm, širok je 73mm. Premer za filter je 55mm. Teža objektiva je 540g.

Konstrukcija
Objektiv Tokina AT-X Pro 100mm f/2.8 D Macro tu pokaže svojo filozofijo in moč. Ohišje je iz kombinacije trdne plastike in aluminija (armalite). Ne samo materiali in izdelava, tudi detajli objektiva so odlično zaključeni, obroč za ostrino lepo teče. Tokina ima preko obroča za ostritev, ki ga lahko premikamo še gor, dol, samosvojo lastnost za premik med AF in M načinom ostrenja. Tako ni treba kot na drugih objektivih, roko dati iz obroča za ostrenje stran in iskati gumba za vklop/izklop AF. Po drugi strani pa ta način v makro fotografiji ni dober, če želite preklapljati med AF in M načinom ostrenja. Premik obroča zahteva nekaj sile in takrat premaknemo izostritev. Objektiv je sestavljen iz 9 leč, ki so postavljene v 8 skupin. Zaslonka je sestavljena iz 9 lamel. Omembe vredno in pomembno je, da objektiv lahko dodamo tudi na kamere polnega 35mm formata in zariše polno sliko.

Bajonet
Nastavek za kamero je kovinski in prav tako odlično izdelan. Tako za Canon in Nikon kamere je prirejen za kamere polnega 35mm formata, kot za "crop" kamere z manjšimi tipali.

Ostrenje
Tokina še nima hitrih in tihim motorčkov za izostritev. Vendar ker je objektiv namenski, nas hitrost v makro in tudi pri portretni fotografiji zadovolji. Za hitre motive športa pa niti ni namenjen. Za Canon kamere je za ostrenje v objektivu vgrajen direktni motoček (DC). Za Nikon kamere se izkorišča ohišje v samem ohišju. Torej ni primeren za vse Nikon kamere. Vendar samo Nikon kamere iz cenejših razredov so brez te možnosti. Ti fotografi pa si posebnih makro objektivov niti ne bodo želeli. Če že, bo treba pogledati k konkurenci.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com