Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Tokina AT-X Pro SD 11-16mm f/2.8 (IF) DX / Ekstremni široki kot in svetlobna moč - Test

Avtor:Matjaž Intihar
31.05.2011 20:03
Stran:

Tokina pri nas še ni tako poznana kot sta neodvisni podjetji za objektive Sigma in Tamron. Več o Tokina sem že zapisal v uvodu pri preizkusu objektivov Tokina 16-50mm, 16-24mm in 100mm macro. Zato tu v uvodu nimam več kaj dodati.
Tokina išče svojo tržno nišo in vedno se lahko najde nekaj, kar fotografi iščejo pa ne dobijo pri drugih proizvajalcih. Tako je tudi z objektivom Tokina AT-X Pro SD 11-16mm f/2.8 (IF) DX.
Ekstremne goriščnice, velika svetlobna moč, dobra kakovost in solidna cena. Opomnim naj le, da je ta objektiv namenjen za kamere z manjšimi tipali (crop, DX).

Videz, velikost, teža
Kot smo vajeni pri Tokina, so objektivi odlično izdelani. Aluminij, trdna plastika, kovinski nastavek za kamero in odlična izdelava so prvi pokazatelji resnosti. Kljub majhnim goriščnicam je objektiv dolg kar 98mm. Svetlobna moč f/2.8 naredi svoje. Enako pri teži, saj je objektiv težak kar 560g.

Konstrukcija
Objektiv Tokina AT-X Pro SD 11-16mm f/2.8 (IF) DX tu pokaže svojo filozofijo in moč. Ohišje je iz kombinacije trdne plastike in aluminija (armalite). Ne samo materiali in izdelava, tudi detajli objektiva so odlično zaključeni, obroč za ostrino lepo teče. Tokina ima preko obroča za ostritev, ki ga lahko premikamo še gor, dol, samosvojo lastnost za premik med AF in M načinom ostrenja. Tako ni treba kot na drugih objektivih, roko dati iz obroča za ostrenje stran in iskati gumba za vklop/izklop AF.
Objektiv je sestavljen iz 13 leč, ki so postavljene v 11 skupin. Zaslonka je sestavljena iz 9 lamel.
Ostrenje poteka preko notranjega sklopa leč. Tudi pri zumiranju se prednje leče ne premikajo.
Med lečami sta dve asferične in dve SD, ki korigirata kromatsko aberacijo.

Bajonet
Nastavek za kamero je kovinski in prav tako odlično izdelan. Objektiv lahko dobimo z nastavkom za Canon, Nikon in Sony fotokamere.

Ostrenje
Tokina še nima hitrih in tihim motorčkov za izostritev. Vendar za širokokotni objektiv to niti ni glavna točka za razmišljanje. Za hitre motive športa objektiv niti ni namenjen. Ta objektiv ima vgrajen motor za ostrenje tudi za Nikon in Sony kamere.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com