Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Video montaža?! ... Kako začeti?

09.08.2010 12:43
Stran:

Ko so se na trgu pojavile cenovno dostopnejše neprofesionalne video kamere in fotokamere, ki imajo možnost video zapisa, je marsikoga zamikalo, da bi poskusil tudi sam na tem področju kaj ustvariti.

Kaj se zgodi, ko živa slika postane bolj zanimiva kot statična npr. fotografija? Spominska kartica postane premajhna, ena baterija premalo in kar naenkrat se nabere ogromno posnetega materiala. Če spadate med tiste, ki bi radi ustvarili kaj več, naredili zgodbo potem je seveda ta material potrebno obdelati, da bo gledljiv in da ga bomo s ponosom pokazali družinskim članom in prijateljem.
Posnetke, ki jih zabležimo na snemanju je potrebno shraniti na disk v računalniku, še boljše na zunanji trdi disk, ki mora biti dovolj velik, saj videoposnetki zavzamejo veliko več prostora kot fotografije.
Tudi programi za obdelavo videa so sedaj dostopnejši in nekatere kot Windows Movie Maker (PC) ali iMovie (Mac) dobite že ob nakupu računalnika. Z nakupom legalnih programov se veliko lažje in hitreje pride do nadgradenj. Z dovolj zmogljivim računalniškim procesorjem pa nam določeni montažni programi za domačo ali polprofesionalno uporabo deljujejo brezhibno.

Windows Movie Maker - Apple iMovie
Za začetek in spoznavanje z osnovami videa in montaže vam predstavljamo brezplačna programa, ki sta že s sistemom inštalirana na vašem PC ali Mac računalniku. To ni preizkus kateri od programov je boljši. Sta si močno podobna in tudi brezpredmetno bi bilo iskati razliko za in proti. Oba programa sta že dodana k vašemu sistemu in nihče ne bo šel zaradi enega izmed teh dveh programov v menjavo računalnika in sistema.
Na Windows okolju imate program Windows Movie Maker, Apple uporabniki pa program iMovie. Oba sta povsem zadovoljiva za domačo video montažo, ter predstavitev filmov na TV ali You Tube. Vse video predstavitve e-Fotografije so narejene preko programa iMovie. Zaenkrat uporabo bolj znanih, zmogljivejših in zahtevnejših programov kot: Pinnacle, FinaleCut, Premier in druge prepuščam profesionalcem.
Vsak, ki se spozna z osnovno montažo preko Windows Movie Makerja ali iMovia in si bo čez čas želel v montaži več, bo lažje deloval tudi v zahtevnejših programih.

Windows Movie Maker (v nadaljevanju WMM) in Apple iMovie sta programa za montažo, ki sta sestavni del operacijskega sistema WINDOWS oz. Apple OS s katerim združujete fotografije in videoposnetke v določenem zaporedju. Tako lahko ustvarite svoj video film.
Programa omogočata kar nekaj funkcij: od vizualnih prehodov, učinkov, vstavljanja napisov, dodajanje glasbe do dodajanja lastnega zvoka, naslovov, začetne in odjavne špice do samomontaže.
Ustvarjeni video lahko shranite v svoj računalnik, na DVD, CD, pošljete prijateljem po elektronski pošti, ga objavite na spletu ali pogledate na TV.


Osnovna slika praznega programa Windows Movie Maker


Osnovna slika praznega programa Apple iMovie

Prenos video zapisa v računalnik
Tu se pojavijo že prve težave. Video zapisi imajo več različnih formatov in možnih lastnih podformatov zapisa samega proizvajalca kamere (članek – Fotokamera in domači video I.del).
Prenos iz fotokamere je dokaj enostaven. Do sedaj se mi še ni zgodilo, da format zapisa ne bi bil s končnicami .avi, .mov ali .mpg. Tako iz fotokamere vedno prenašam kar preko bralnika kartic, torej ne preko kabla. Iz video kamer pa opažam ne malo težav. Če prenesem podatke preko bralnika mi program v več primerih noče spoznati datoteke. Če prenašam preko kamere in kabla direktno v program pa teh težav ni.

Prenos v WMM
Kamero ali bralnik kartic priključimo na računalnik in videoposnetke shranimo v izbrano mapo, ki jo poimenujemo. Nato zaženemo montažni program WMM. Odpre se okno, kliknemo File/New Project, odpre se nam delovno okolje, kliknemo Import Media in iz mape, ki smo jo predhodno uvozili iz fotokamere izberemo določene posnetke (npr. Izola, Kajtanje, 2010) ali fotografije, ki jih želimo uvoziti. V programu WMM kliknemo »uvozi« Import. Na isti način uvozimo glasbo, ki jo imamo shranjeno v računalniku.

Prenos v iMovie
Kamero ali bralnik kartic priključimo na računalnik in videoposnetke shranimo v izbrano mapo, ki jo poimenujemo. Nato zaženemo program iMovie in kliknemo na File/New Event ter vpišemo ime dogodka, (npr. Izola julij 2010). Da prenesemo video zapis kliknemo File/Import, če slike prenašamo preko bralnika iz kartice ali že prenešene na trdi disk. V primeru, da prenašamo direktno iz kamere izberemo funkcijo File/Import from Camera. Glasbo prenašamo preko programa iTunes. Nekaj glasbe in raznih efektov je že dodeljeno v samem programu. Fotografije lahko prenašamo direktno (drag&drop) iz map ali namizja ali pa preko programa iPhoto.

Po prenosu datotek v WMM kliknemo File, odpre se okno, kliknemo Save Project As in v File Name napišemo ime projekta npr. Izola julij 2010 in kliknemo Save.

Po prenosu datotek v iMovie kliknemo File, odpre se okno (prikazano že zgoraj), izberemo New Project, napišemo ime projekta npr. Izola julij 2010. Izberemo format 4:3 ali 16:9, lahko dodamo začetno okno z že izdelano tematiko in kliknemo Create.


Prenešeni filmi so pod oknom Event Library v iMovie.

 

Želeni del videoposnetka ali fotografije prenesemo tako, da ga v zgornej oknu Event označimo in z miško prenesemo v spodnje okno Project Library. Nato izberemo sledeče želene posnetke in jih po želji, krajšamo, premikamo in dodajamo prehode.


Uvoz videa v WMM.


Uvoz glasbe v WMM.


Izbrana mapa s fotografijami za uvoz v WMM...


... uvoz fotografij s klikom na izbrano mapo v WMM.


Uvoz videa v iMovie


Desno so možnosti za izbiro glasbe …


... fotografij, ki so v programu iPhoto...

 

Tako uvožen material je pripravljen za montažo.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com