Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

X-RITE ColorMunki – barvno upravljanje

19.01.2011 18:56

Nedavno je barvni gigant X-Rite kupil dve vodilni podjetji na svetu v opravljanju z barvami Pantone, ter GretagMacbeth in jih združil pod svoje okrilje. Danes lahko prvič v zgodovini kupimo pripomoček, ki zna vse, kar niti barve ne znajo več razložiti.

Vsi ljubitelji fotografije, grafike ter digitalnih kreacij smo končno pričakali pripomoček, ki nam bo prinesel dosti zadovoljstva za manj denarja. X-rite je predstavil ColorMunki, prvi All in One pripomoček za popolno usklajenost barv od fotografije do iztisa in še več! S pomočjo spektrofotometra, ki je integriran v ColorMunkiju lahko kalibriramo monitor, printer, projektor ter odčitamo določen odtenek barve, katerega bi želeli reproducirat na našem monitorju ter kasneje v iztisu. Poleg tega pa nam priložena programska oprema ponuja dodatne možnosti, ki jih bomo predstavili v nadaljevanju ...

 

Kalibracija monitorja

ColorMunki nam omogoča, kalibracijo monitorja s katerim generiramo "xy" barvni profil za naš monitor. V uvodnem meniju lahko določimo vrsto našega monitorja; CRT, LCD ali prenosnikov integriran LCD, nakar se zabava lahko začne.
Po izbrani vrsti vašega monitorja imamo možnost izbrati "Easy mode" - enostavni način, ali "Advanced mode" - napredni način kalibracije. Pod enostavnim načinom se sama kalibracija po namestitvi ColorMunkija na določeno mesto na monitorju zgodi sama od sebe, zato smo izbrali napredni način in izrabimo polno moč naše naprave. Pod naprednim načinom, lahko določimo "White point compensation" - barvno temperaturo bele točke na našem monitorju. Ponavadi je to 6500°K ali oznaka D65, kar je približek povprečni dnevni svetlobi. 5000°K ali D50 je malo toplejša različica kompenzacije bele točke, ki se uporablja za pregledovanje tiskovin - predvsem v grafiki. Možnost imamo izbrati tudi native mode - privzeto barvno temperaturo našega monitorja, katero se lahko na določenih monitorjih prednastavi v samih nastavitvah monitorja. Dodatna nastavitev je tudi merjenje ambientalne svetlobe, v primeru da delate v prostorih s konstantno umetno lučjo. Če vaša svetloba ni konstantna vam priporočamo, da ambientalno kalibracijo preskočite, ter kalibrirate v temi. Ko smo izbrali nastavitve nadaljujemo s kalibracijo.
Preden se začne postopek, nas programska oprema obvesti ali je naprava pravilno priklopljena, ali naprava potrebuje "self-callibration" (lastno kalibracijo) kar je potrebno za maksimalno kakovost izbiranja - odčitavanja barv iz monitorja, ter opozori nas, ko moramo prestaviti na kalibracijsko nastavitev z vrtljivim obročem (glej zgornjo shemo 1).
Namestimo napravo na označeno mesto na monitorju, s pomočjo priložene "torbice" v katero damo napravo. Prvi korak je optimizacija kontrasta našega monitorja, pri kateri nam pomaga prikazovalnik. Če je kontrast previsok nam kaže puščica na merilniku navzdol, če je prenizek pa navzgor. Ko na nastavitvah monitorja dosežemo optimalni kontrast se pokaže "Zelena kljukica". Kasneje nas čaka nastavitev svetlosti ekrana pri kateremu je postopek enak. Po opravljeni kalibraciji svetlosti ekrana, se na ekranu prikazujejo odtenki zelene, modre, rdeče ter odtenki nevtralnih barv - siva tonska lestvica, katere naprava odčita. Po kalkulaciji in primerjavi naprava izda naš barvni profil. Kalibracija je zaključena!

Za pregled, kalibracije, imamo možnost pregleda fotografije pred, ter po kalibraciji, da vidimo razliko.
Aplikacija samodejno shrani profil v Windows mapo s profili: C:WindowsSystem32spooldriverscolor ter uporabi profil za vizualizacijo na našem monitorju.

 

Kalibracija tiskalnika

Postopek kalibracije tiskalnika je enostaven. V programskem meniju izberemo "Printer profiling" - profiliranje tiskalnika. Enako kot pri monitorju moramo generirati barvni profil za tiskalnik.
Izberemo želeni tiskalnik - le ta mora biti inštaliran na našem računalniku, drugače ga v nastavitvah ne bomo našli. Ko ga izberemo je potrebno našemu profilu dati ime. Zelo pomembno je ime, katero priporočamo da vsebuje čim več podatkov o papirju na katerega boste tiskali; proizvajalec, model ter oznaka papirja, koliko je g/m2 in površino (mat, sijaj...).
Vsak papir ima svojo karakteristiko absorbiranja barv, zato se tudi na različnih vrstah papirja, barva prikaže z drugačnim odtenkom.
Ko poimenujemo profil nadaljujemo s prvim iztisom barvne palete. Po izpisu, nam program priporoča da vsaj 10min pustimo barvno paleto, da se barva dobro posuši, saj tudi v tem primeru pride do barvnih sprememb barve na papirju. Naslednji korak je izbiranje - odčitavanje barv iz iztisnjene barvne palete. Preprosto napravo položimo na papir, ter potegnemo v smeri katera je prikazana. Korak ponovimo pet krat, da preberemo vseh 5 vrstic po 10 različnih barv. Ko se postopek zaključi nam program generira novo paleto, glede na predhodno iztisnemo novo paleto ter celoten postopek ponovimo. Ko je druga paleta izbrana je profiliranja konec.
Profil se ponovno shrani v sistem, pametna aplikacija AppSet™ pa poskrbi da uvozi profil v programe, ki imajo namen za iztis. Tako komunicira tudi z Adobe programsko opremo in nastavi vse za optimalni izpis.

Kalibracija projektorja

Kalibracija projektorja je še ena izmed dobrodošlih funkcij, ki nam jih ponuja ColorMunki.
Ni se zgodilo malokrat, da smo videli predavanja o fotografiji, multimediji, potopisnih predavanjih, pri katerih je bila slika projekcije nekoliko nagnjena k enemu od tonov. Ali je bila modrikasta, zelenkasta, celo rumenkasta ali rdečkasta.. S preprostim kalibriranjem ustvarimo profil, ki bo prispeval, da bodo naše projekcije prikazane v pristnih barvah. Vrtljivi obroč nastavimo na kalibracijo projektorja, napravo usmerimo v smer projicirane površine ter prepustimo programju, da generira profil.
As easy as this :)

Programska oprema

X-rite-ovi razvijalci se s samimi strojnimi zmožnostmi niso zadovoljili in so nas dodatno oborožili. V paketu programja, ki je priložen v paketu najdemo še 2 zanimivi aplikaciji.

Prva je Digital Pouch katera nam enostavno olajša izmenjavo digitalnih datotek kot so formati: JPEG, TIFF, PSD ter PNG.
V program vnesemo, naša digitalna dela, katera so bila obdelana na našem monitorju, zato vpne v notranjost datoteke profil, ki bo omogočil prejemniku fotografij da vidi enake barve kot smo jih mi na našem. Prejemnik pa se ne bo mogel več pritoževati, kajti, ko odpremo datoteko z vsebino se v desnem spodnjem kotu pojavi ali zelena kljukica ali rdeč križec. V slučaju da je prikazan rdeč križec prejemnikov monitor nima usklajenosti barv oz. ni kalibriran.
Kar je še dodatna zanimivost je, da prejemniku ni potrebno imeti nobenega X-rite-ovega programja, da odpre našo datoteko. Program je pisan v Java Scriptu, ki ga ima vsak računalnik naloženega, že zaradi popolnega pregleda spletnih strani v vašem brskalniku. Če ga slučajno nimate si ga naložite - program je brezplačen.

Druga zanimiva aplikacija je Color Picker. Namenjena je predvsem sodelovanju fotografa z grafikom, oblikovalcem ali tiskarno. V aplikacijo vnesete fotografijo, program vam generira paleto 12 odtenkov kateri so največkrat prisotni v fotografiji. Vsi vemo, da se odtenke iz fotografij jemlje za dodatno grafično podobo končnega izdelka. Da bi se izognili kopiranju identifikacijskih številk kot npr: # c21a1a, ki je oznaka za eno od temno rdečih odtenkov, preprosto našo generirano paleto pošljemo oblikovalcu, oz. tistemu, ki bo skrbel za nadaljnjo produkcijo.

Seveda vsega še ni konec! Po vrhu so nam v program lepo uvrstili še možnost pregleda odtenkov pod umetno generiranimi lučmi, D50, D65 itd., ter možnost pregleda barv v iztisu. Določimo profil, ki smo ga generirali za naš printer, ali profil, ki nam ga je poslala tiskarna, ter vidimo kaj od barv, ki jih vidimo, bomo videli tudi na končnem iztisu izdelka.

Prišli smo do konca in kar nam preostane je brezkompromisno zapisati, da je ColorMunki naprava, ki za svoj denar ponuja največ. Je edina naprava, ki združuje vse funkcije, je kvalitetne švicarske izdelave in nas ne pusti razočarane.

Matej Mitruševski

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com