Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

Zaščitni filtri za naš objektiv

14.11.2017 20:25

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Hobi fotograf kaj hitro spozna, da je sprednja leča objektiva prašna ali kako drugače umazana. Na njej je morda celo kak prstni odtis ali opazen krogec posušene kapljice vode. In čiščenje sprednje leče je za marsikoga nočna mora, saj se nikoli ne ve, kdaj lahko naredimo kako razo na leči, oziroma natančneje, na protirefleksnem nanosu. Zato se za hobi fotografe priporoča, da že ob nakupu kamere, dokler je leča še čista, dokupijo zaščitni ali UV-filter, ki bosta zadržala vso umazanijo in ju je lažje čistiti. Predvsem pa, če filter med čiščenjem ali zaradi udarca poškodujemo, ga preprosto zamenjamo. Torej zaščitni filtri nam nudijo svoj pravi imenski pomen.

Zakaj sem omenil, da so odlični za hobi fotografa? Vsak pazi na svojo kamero kot objektiv. Obenem marsikomu umazanika ali odtis prsta na prednji leči ne da spati. Profesionalnega fotografa pa boste težko videli z zaščitnim filtrom na objektivu.

V filmski dobi smo uporabljali predvsem UV-filter. Ta je odvzel del UV-spektra, ki je na filmu zarisal hladen ton. Za nekaj bolj topel ton je poskrbel Skylite filter. Oba pa sta služila tudi za zaščito leče in eden od obeh je bil vedno na objektivu hobi fotografa. V digitalni dobi imamo UV-filter že pred tipalom, zato so za zaščito dovolj tudi zaščitni filtri, ki nimajo posebnih dodatkov za UV-zaščito. Zato je zaščitni filter lahko cenejši od UV-filtra.

 

Zaščitni filtri

Z zaščitnim filtrom zaščitimo sprednjo lečo prav zato, da lahko varno čistimo prah in drugo umazanijo (članek: Čiščenje sprednje leče ali filtra)

Dražiji zaščitni filtri imajo več posebnimi vrhnjih nanosov. Če velikokrat fotografirate v dežju lahko izberete filtre z nanosom, da se kaplje ne primejo, ampak spolzijo s stekla. Nekateri filtri, med njimi vsi najdražji imajo nanos, ki je površinsko zelo trden. Tudi, če s filtra nežno obrišemo blato, ne bomo naredili površinskih raz. Tehnološko kot cenovno je različnih filtrov veliko. Bistveno pa je, da vzamete tistega, ki bo v osnovi samo zaščitil vašo lečo prahu, nečistoč, prstnih odtisov...

Tudi filtri postajajo prava znanost. Več nanosov za refleksije, antistatiko, trdnost, odbojnost..., vendar je na koncu krepko višja tudi cena.

So fotografi, ki si želijo samo najboljše (najdražje). Iz nepoznavanja filtrov lahko tudi ob nakupu najdražjih filtrov zgrešimo. Pred nami je filter zelo renomiranega proizvajalca Heliopan. Filter je UV in večina UV filtre izkorišča kot tistega za zaščito prednje leče. Toda na filtru je še eden napis UV/IR. Torej blokira še IR spekter. Ta filter je v cenovnem razredu krepko čez 100€. Tisti, ki ima denar, lahko reče, to je najboljši filter za zaščito, saj je UV in še IR zaščito ima. Toda pred večino tipal IR filter že obstaja in z uporabo dodatnega filtra z IR blokado bodo vse naše fotografije poudarjeno sivo zelene barve. Bodite pozorni kaj kupujete.

 


Če pogledamo Heliopan UV/IR filter iz strani bomo videli kovinsko rdečo površino. Filter je namenjen specialnim fotokameram, ki pred tipalom nimajo IR zaščite.

 

Tudi pri zaščitnih filtrih in UV-filtrih velja, da ne vzemite/kupujte »brezplačnih« oziroma najcenejših, ki so v večini primerov iz slabših materialov in predvsem brez protirefleksnega nanosa ali pa je ta slab. Možne težave in napake sem opisal že v uvodu. Omenim naj še, da za večino kompaktnih kamer ne morete dokupiti filtrov, saj nimajo možnosti privitja. Uporabljamo jih predvsem na objektivih kamer z izmenljivimi objektivi (DSLR / CSC).

 

 

Kaj izbrati?

Ko izbiramo med zaščitnimi filtri hitro opazimo, da so tudi pri njih razlike v ceni (do dva in večkrat). Zakaj? Proizvajalci, ki varčujejo, protirefleksni sloj nanašajo po hladnem postopku, večinoma s sprejanjem. Za visoko kakovost nanos opravijo pri 800 stopinjah. Leta 1996 so predstavili nanos »super multi coated« v kar petih slojih in še dodatnem šestem, ki zagotovi odpornost proti praskam, vročini, raztezanju ... Če ni najboljših nanosov, ima objektiv hitro preveč odbojev in s tem pogojene učinke »flare« (opazni krogi leč, ko fotografiramo v protisvetlobo) in »ghosting« (podvajanje slike). Če pa na tak objektiv dodamo še slab filter, je napak še nekajkrat več. Ko torej izbirate filter, se nikoli ne odločite za najcenejšega. Seveda ne gre pretiravati in na povprečne objektive, ki imajo že sami dosti napak, dodati drage filtre. (Več o kakovosti filtrov v članku, Filtri v fotografiji - Kaj uporabiti in katere izbrati)

Odvisno od premera, recimo 62mm, lahko dober zaščitni filter dobimo med 25 in 30 evri. Tisti z več antirefleksnimi nanosi ter boljšo zaščito na praske ali, da kaplje vode laže odtečejo, pa so že krepko čez 50 evrov.
Če občasno uporabljate tudi polarizacijski filter ali ND filtre in ne bi radi zaščitnega dajali dol, si lahko omislite filtre s tanjšim okvirjem (Slim). Tako ne bo prišlo do temnenja robov, če boste imeli na objektivu dva filtra naenkrat. (Več o filtrih v članku, Filtri v fotografiji - Kaj uporabiti in katere izbrati)

Pri izbiri filtra lahko upoštevate pravilo, da na mercedes ne gredo cenene gume Barum in, da za fička ni treba izbrati najdražjih mišelink.

Najbolj uporabni filtri v fotografiji (članki)

1. Zaščitni (UV) filter
2. Polarizacijski filter (članek)
3. ND (sivinski) filter (članek)
4. Gradacijski (prehodni) ND (sivinski) filter (članek)

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com