Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Zum / Digitalni ali Optični

Avtor:Matjaž Intihar
08.10.2003 21:19

 

Tudi Pentax Optio S4 nam omogoča digitalni zoom. Motiv sicer ni močno približan, saj optika v Optio S4 nima izrazite optične goriščne razdalje. Vendar nam ta miniaturna kamera s pomočjo digitalnega zooma vseeno omogoča kakovostno zajeti motiv tudi s tem programskih orodjem.

Približevanje motiva je večna želja fotografa. Seveda iz cenovno ugodnega pogleda. Nikoli ni bilo lahko za večjo goriščno razdaljo dati lep kup denarja. Več kot goriščnico 200mm si hobi fotograf nikoli ni privoščil. Kompaktne analogne kamere, ki zmorejo tako goriščnico so zelo redke. Pa še svetlobna jakost je tako katastrofalna ( f/11 ), da so posnetki kljub uporabi filma občutljivosti 400ISO vedno premaknjeni. Pri SLR kamerah pa so solidni objektivi te goriščne razdalje dragi. Cenejši pa zopet slabe svetlobne jakosti. No fotograf si za SLR kamero dokupi še kak konverter. Pa zaradi dodatne izgube svetlobne jakosti včasih amaterski fotograf s tem naredi več škode kot koristi. No z objektivi 28 do 300 mm smo dobili boljše izhodišče za približevanje. Toda kakovost teh objektivov je za lastnika boljše SLR kamere močno vprašljiva. Nezahteven fotograf, ki pa ne želi nositi s seboj preveč kilogramov pa je z njim vsekakor zadovoljen.

Pa pride digitalna tehnologija, manjša tipala in kar naenkrat koti zajema, ki smo jih bili vajeni v analogni fotografiji samo pri dolgih goriščnih razdaljah 300 in več mm. S tem lahko bolj približamo sliko, ali še bolje definirano, optično je kot zajema manjši. Zakaj sedaj s tako lahkoto do teh goriščnic sem že pisal. Druge kamere sicer nimajo optično dolgih goriščnih razdalj, imajo pa večje število točk. S tem lahko fotografijo bolj povečamo in opravimo izrez povečave. Ne pričakujte pa preveč povečave oziroma izreza s kompaktnimi kamerami, ki premorejo manj kot vsaj tri milijona točk. Pri teh kamerah ne pričakujte večjih izrezov. Pri kamerah s petimi milijoni točk pa se že da zadovoljivo opraviti izrez.

Kaj je bolje? Kupiti kamero z večjo goriščno razdaljo ali kamero z večjim številom točk. Uporabiti optični zoom in nato v računalniškem programu opraviti izrez ali s kamero s pomočjo digitalnega zooma opraviti povečavo. Oziroma kdaj eno ali drugo. Primere si oglejte na spodnjih fotografijah. Vedite pa, da digitalna tehnika omogoča več možnosti. Enkrat je bolje uporabiti izrez iz večjega števila točk, enkrat je bolje uporabiti boljši objektiv, drugič uporabiti optični objektiv in nato digitalnega, tretjič narediti izrez iz digitalnega. Lahko govorim kolikor hočem. Fotografije bodo povedale vse!

Vsakdo pa si želi kakovostne fotografije. Seveda pa je pogled na kakovost močno raztegljiv pojem. Če nekdo z uporabo optičnega zooma razpozna osebo na sliki in je z njo zadovoljen, mu je najbrž brezpredmetno razlagati, da bi bilo bolje uporabiti optični zoom in nato v računalniškem programu uporabiti izrez. V uporabi sem imel dve kameri. Minolto Z-1 in Olympus C-5060. Prva cenovno ugodna in z močnim zoom objektivom (380mm), druga v povsem drugem cenovnem razredu in namenjena predvsem širokemu kotu zajema (24mm) in najdaljši goriščni razdalji (110mm). Zmešal sem še malo slik z DSLR kamero in dobil sledeče rezultate.

Torej kaj uporabiti!

Prvi nauk: Poglejte najprej v svoj žep, koliko ste za digitalca namenjeni dati, nato pa se sprašujte kaj je boljše! In na koncu. Možno je da imate vi povsem drugo pot ali drugačen pogled do večjega izreza ali povečave fotografije. Lahko da na kompaktni kameri uporabite predlečo. Na koncu pa vedno priporočam, da preizkusite svojo kamero in se nato odločite katera pot do kakovostne fotografije je za vas boljša.

 

Takole izgleda fotografija posneta s kamero, ki ime 35mm ekvivalent 38mm.

 

Posneto s C-5060 pri goriščni razdalji 110mm (35mm) in povečano v računalniškem programu na velikost zajeto s Z-1 380mm in 4X digitalnim zoomom.

 

Canon EOS D60 in objektiv EF 50 mm makro. Kljub manjši goriščni razdalji kot jo omogoča C-5060 je fotografija po izrezu primerljivem s Z-1 380mm in 4X-ni digitalni zoom boljša. Toda še daleč od tega, da bi bil tekst berljiv.

 

Minolta Z-1 in 58mm (ekvivalent 380mm) in v računalniškem programu povečano kot pri 4X-nem digitalne zoomu (slika spodaj). Iz teksta na sliki se da prebrati vse.

 

Minolta Z-1 najdaljša goriščnica 380mm (35mm) in 4X-digitalni zoom. Če želite preko kamere prebrati tekst, potem digitalni zoom le uporabite. Za zajem fotografije pa je bolje, da uporabite optični zoom in nato v računalniku ali v fotolaboratoriju opravite izrez. Vedite da tudi foto kamera uporablja algoritme za izračun povečave. Podatke mora od nekje vzeti, da lahko opravi željeno povečavo oziroma izrez. Ti algoritmi in procesi pa so slabši kot jih omogočajo programi v računalniku.

 

V mestu ste s kamero s samo 110mm (35mm) goriščne razdalje. Želite prebrati kaj piše na reklami. Nikakor ne bo šlo. Stopiti boste morali bližje.

 

Minolta Z-1, 380mm (35mm) in 4X-ni digitalni zoom. Že preko TFT zaslona boste lahko prebrali kaj piše na reklami. Pred nakupom digitalne kamere se le vprašajte za kateri namen jo potrebujete. Prav "namen" je pri nakupu zelo pomemben. Če radi prebirate ali si ogledujete detalje stavb itd. na izletih ima tudi močan digitalni zoom ima svojo vrednost. Seveda, če jo znate izkoristiti.

 

Minolta Z-1 ima 10X-ni razpon goriščne razdalje. Ta fotografija je bila zajeta pri 38mm (35mm) goriščne razdalje. Celoten portal cerkve je zajet. Kaj pa se zgodi, če želimo zajeti samo detalj, ki je označen z rumenim krogom?

 

Goriščnica 380mm (35mm) nam že močno približa željeni detalj. Tudi ostrina je še vedno solidna. Tonske vrednosti, kontrast in zasičenost barv je še vedno dobra. Toda kaj je bolje. Uporabiti digitalni zoom ali v računalniku narediti izrez?

 

Goriščnica 380mm (35mm) in 4X digitalni zoom. Objekt imamo močno približan. Kot zajema je samo nekaj stopinj. Paziti je treba na kratke čase osvetlitve. Za nestreseni posnetek nam lahko pomaga stojalo ali možnost uporabe tehničnega dodatka stabilizacije slike. Toda s pomočjo digitalnega zooma, si motiv v tistem momentu vsaj lahko približamo.

 

Če pa ni potrebe po takojšnjem videnju močno približane slike, pa je bolje uporabiti optični zoom in nato v računalniškem programu ali v fotolaboratoriju opraviti povečavo in izrez. Boljša je ostrina, kontrast in tonske vrednosti. Algoritmi v digitalni kameri nimajo take moči kot tisti v boljših računalniških programih ali fotolabolatorijskih strojih.

 

Še enkrat, primerjava iz drugega zornega kota. Motiv je fotografiran pri 38mm goriščne razdalje (35mm) s kamero Minolta Z-1.

 

Minolta Z-1 in optični zoom 380mm (35mm). Na tej sliki si lahko lepo ogledamo možnost približanja motiva, oziroma drugačen kot zajema slike pri 38mm (zgornja slika) ali 380mm in še štirikratni digitalni zoom (spodnja slika). Optika se pri drugačnem razpordu leč v objektivu povsem drugače obnaša in kot zajema svetlobe se spremeni. S tem pa tudi sam zajem slike. Slika pa je zaradi optične goriščne razdalje še vedno zadovoljivo ostra. Še sploh če vemo, da smo sliko posneli s kamero nižjega cenovnega razreda.

 

380mm in 4X-ni digitalni zoom. Slika je močno približana. že preko zaslona vidimo marsikateri detalj, ki ga s prostim očesom nikoli ne bi. Toda za fotografijo je bolje uporabiti izrez na drugačen način!

 

Optični zoom 380mm (35mm) in izrez v računalniškem programu. Večja je ostrina, zarisano je več detaljev, s tem je risba boljša. Tudi nadaljna obdelava glede bravnih vrednosti in možnosti elektronske ostritve v tem načinu dobi več velajve.

 

Olympus C-5060, 110 mm optični zoom in izrez opravljen v računalniškem programu. Začenja se močna interpolacija in poudarek posameznih točk na sliki.

 

Minolta Z-1, 380mm in digitalni zoom. Sliko je program v kameri močno interpoliral.

 

Minolta Z-1 in 4X-ni digitalni zoom. Izjeme pa vedno obstajajo. v močno kontrastnih motivih in večjih povečavah je bolje uporabiti digitalni zoom.

 

Minolta Z-1, optični zoom 380mm (35mm) in izrez opravljen v računalniškem programu. Razlika je opazna v močnem kontrastu med belo in črno. Tu se pokaže, da je bolje uporabiti digitalni zoom.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com