Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Avtomatsko ostrenje (AF) / Težave s fotografsko opremo

Avtor:Matjaž Intihar
08.08.2008 18:37
Stran:

Nasvet v uvodu

Ne vstopajte v svet kamer DSLR prenaglo. Ni malo kupcev SLR foto kamer, ki prepozno spoznajo, da jim ta kamera kljub "PRO" predznaku omogoča narediti manj kakovostne fotografije. Že večkrat zapisano. Kamero DSLR je treba dobro spoznati, z njo delovati (spreminjati nastavitve in izkoriščati korekture osvetlitve) in posnetke za najvišjo kakovost obdelati v računalniškem programu.
Ker pa nas hobi kot je fotografija hitro zasvoji, želimo preko bližnjic uporabljati boljšo opremo, kaj hitro spoznamo, da tako ne bo šlo. Vsem vam, ki se spoznavate z začetnimi težavami vaših kamer, namenjam te članke. Lažje in hitreje se bo spoznalo zakaj imamo te težave.

Tokrat o težavah avtomatskega ostrenja. Oziroma, kako ga uporabiti, da težav ne bo!

Več o delovanju in uporabi AF:
AF / Globinska ostrina v pokrajinski fotografiji
AF-C (AI Servo) / Avtomatsko ostrenje v načinu sledenja objekta


 

Primer 1; (Mnenje kupca in želja po reklamciji)


Spoštovani! Pred časom sem kupil vašo kamero DSLR v prepričanju, da bo kamera tako renomiranega proizvajalca namenjena profesionalni fotografiji tako tudi delovala. Toda, če primerjam fotografije posnete z novo kamero in tisto prejšnjo (majhno kompaktno) sem sedaj zelo razočaran. Zgornji posnetek sem fotografiral s kompaktno kamero in z njenimi fotografijami (ostrino po celi sliki) sem bil velikokrat zadovoljen. Toda neverjetno. Ko primerjam fotografije je ostrina mnogo boljša s kompaktno kot z novo (drago) DSLR (slika spodaj).


Ne samo, da ostrine ni po celotni fotografiji kot mi je to že omogočala mnogo cenejša kompaktna kamera. Kamera DSLR ima po mojem mnenju in tudi mnenju trgovca napačno ostrenje. Prilagam fotografijo, kjer mi nova kamera DSLR ni izostrila glavnega objekta, ki je v centru in na sprednjem delu slike. To se mi do sedaj pri mojih fotokamerah še nikoli ni dogodilo.


Da primer z vašo kamero DSLR, ki sem jo kupil pred kratkim ni osamljen prilagam še eno fotografijo. Ostrina je krepko v zadnjem delu motiva. Še dodaten argument, da s kamero, za katero nisem odštel malo denarja ni vse tako kot bi moralo biti. Ker je kamera skoraj povsem nova želim, da mi jo zamenjate ali vrnete kupnino. Po mojem mnenju, kot mnenju trgovca s katerim sva tudi kamero preizkusila je z njo glede ostrenja nekaj narobe.

 


 

Primer 2; (Mnenje kupca in želja po reklamciji)

Spoštovani!
Kot sem vam že omenil, sem pred mesecem kupil fotoaparat ....................... z namenom, da bom lahko naredil kvalitetne slike, ki jih potem projiciram na platno ob predstavitvah. Že od vsega začetka se mučim s tem aparatom. Bil sem že tudi pri dobrem fotografu, ki obvlada nastavitve, večkrat je bil aparat pri vas na servisu in moram priznati, da sem nad njim obupal. Želim aparat zamenjati pri trgovcu, kjer sem kamero kupil za drugega, vendar pravijo, da potrebujejo od vas privolitev, da ga vzamete nazaj. Sedaj vas prosim, da mi v duhu dobrega poslovnega odnosa in s tem zadovoljstva kupca, ugodite in tako po najkrajši poti rešiva problem. Da boste verjeli, vam pošiljam nekaj slik za primerjavo,ki sem jo že prej, pri zadnji reklamaciji priložil na CD-ju. Prosim za razumevanje.
Lep pozdrav!


Največja težava je, da mi fotoaparat pri ostrenju deluje neenakomerno. Ta slika ima po mojem mnenju zadovoljivo ostrino...


... vendar je že naslednja povsem neostra.


Kaj takega se ne bi smelo zgoditi. Ostrina je povsem zgrešena...


... pri ponovnem posnetku, je uspelo. Vendar s tako slabo delujočim fotoaparatom nimam kaj početi. Zato upam, da ga boste zamenjali, kljub temu, da mi v servisu trdite, da s fotoaparatom ni nič narobe. Mislim, da so te slike zadosten dokaz.

 


 

Je z obema kamerama res kaj narobe?

Obe težavi sta preko zastopnikov kamer in serviserjev prišli tudi do mene. V želji, da pogledam kaj je narobe, saj po servisnih pregledih kameri dobro delujeta. Sam sem hitro ugotovil težave in podal svoje, kar malo jezno mnenje meni znanemu trgovcu. Tolikokrat smo se že pogovarjali, da je treba delovati več na izobraževanju, da mi je zapis kupca še kako prav prišel. Prav s članki o fotografskih težavah, želim pomagati vsem. Kupcu, neizkušenemu fotografu, trgovcu, serviserju in zastopniku.

"Pozdravljen ...
Ko sem si ogledal tole sporočilo in slišal zgodbo kaj se je dogajalo ob nakupu kamere, me je močno ujezilo in pripravilo do tega, da bo treba enkrat oditi naokoli in pogledati znanje trgovcev. Pa ne mislim, da je to težava samo pri vas. Ampak na splošno. Le malo trgovcev je, ki znajo napodlagi prinešenih fotografijin kamere, hitro in kakovostno podati odgovor. Že iz datotek (imajo vse EXIF podatke kako je bilo fotografirano), iz komentarjev pod slikami se da lepo razbrati, da tisti ki je v tem sodeloval ne pozna fotografskih osnov. Prav tako ne pozna lastnosti kamere DSLR, ne ve kaj je goriščnica, globinska ostrina in čemu sploh služi DSLR kamera.
Sam sem se že nekajkrat ponudil za izobraževanje in vidim, da še ni interesa. Kamera DSLR je napredna oprema in z njo je treba delovati, ne pa samo "AUTOmatika" in reči ne dela.
Žalostno pa tudi, da serviserji tega ne obladajo in ne podajo pravi odgovor. S kamero ni nič narobe, le kakšen gumb je treba stisniti in poznati minimalne osnove kamer DSLR. Oziroma vedeti je treba, da ta kamera v avtomatskih nastavitvah ostri z vsemi točkami in pač po svoji logiki izbere kje bo izostrila. Prav tako ni nič narobe z ostrino po globini slike. Digitalne kompaktne in SLR kamere imajo določene tehnične razlike. In, če želimo imeti s kamero DSLR ostro vse po globini slike je treba poznati zakonitosti zaslonke in goriščnice. Že v članku "
Izbrati kompaktno ali zrcalno-refleksno kamero (SLR)?" sem opisal razliko in potrebo po osnovnem znanju".     Lep dan       M.I.

 

Spoznajmo v nadaljevanju glavne težave naših kamer, da bo ostrenje v nadaljnem delu lahko boljše! 

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com