Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

B-GRIP za foto revolveraše!

29.01.2013 19:44

Pri fotokamerah ima vsak svoj slog nošenja: nekdo jo nosi okoli vratu, drugi na rami, tretji v roki, četrti v torbi, spet nekateri v nahrbtniku. Še najbolj srečni so lastniki kompaktnih kamer, ki jih nosijo v majhni torbici na pasu. Ti imajo največ udobja, zelo lahek tovor, predvsem pa imajo fotokamero skoraj vedno hitro dosegljivo in pri roki.

Seveda je nošnja v torbi na rami ali nahrbtniku na hrbtu morda najboljša med potovanjem, a zato porabimo preveč časa da bi prišli do kamere v trenutku, ko je treba ukrepati, saj se soočimo s kakšnim fotogeničnim prizorom. Dokler posežemo po kameri v torbi, je pogosto dogodek že mimo... Zato med potovanjem nosimo opremo v torbi, kakor hitro pa se dogajanje prelevi v foto-lov pa se kamera takoj preseli na kako bolj priročno mesto: okoli vratu, na ramo ali kar v roki. Sčasoma pa se utrudimo, saj nas po daljšem času jermenček reže v vrat ali ramo, če pa nosimo kamero v roki si prej ali slej zaželimo tudi imeti proste roke!

 

Zato so v italijanskem podjetju CPTech poskusili zasnovati poseben nosilec za foto-revolveraše: B-GRIP! Tisti, ki želi(mo)jo imeti kamero ves čas pri roki si tako lahko na pas namestimo poseben nosilec, na spodnji del kamere priključno ploščo. Mehanizem je zasnovan podobno kot na stojalih. S sprostitvijo varnostnega vzvoda lahko snamemo kamero (skupaj s privijačeno priključno ploščo) z nosilca na pasu in jo na zelo hiter način takoj uporabimo. To nam pride zelo v poštev, ko nas jermen drgne v vrat ali ramo, pa vseeno želimo zadržati možnost hitrega odziva na dogajanje okoli nas.

 

Če imate reportažni slog fotografiranja: denimo z dvema kamerama (na eni je širokokotnik, na drugi pa tele objektiv) lahko prvo kamero spustimo iz rok ter nam le-ta obvisi na vratu, medtem ko že hip za tem lahko potegnemo z boka »drugi revolver« in snemamo dalje z drugačnim objektivov (morda pa tudi nastavitvami!).
Seveda si lahko na pas na B-GRIP privijačimo tudi drugi - večji tele objektiv (kot je to denimo v našem primeru zum 70-200 ali seveda kakršen koli drugi objektiv) in ga imamo tako zelo hitro pri roki - vedno, ko rabimo zamenjati objektiv.

 

B-GRIP ima deklarirano nosilnost do 8kg, v kompletu je tudi varnostna vrvica, zraven pa dobite tudi zaščitno pokrivalo za kamero, ki ga lahko poveznete čezenj. B-GRIP smo poskusili uporabiti z video kamero SONY AX-2000-E, kjer se je odlično odrezal, saj smo lahko kombinirali foto in video opremo.
B-GRIP je nenavadna, a praktična rešitev, ki nam omogoči varno nošnjo foto ali video kamere na pasu, a hkrati tudi zelo hiter reakcijski čas, ko želimo svojo opremo imeti vedno pri roki (podobno kot revolveraši svoje orožje) in ga po potrebi tudi hitro uporabiti. Seveda pa je tak način nošenja stvar okusa, potrebe in lastnega izbora, a komur tak stil odgovarja ima pri roki dovolj ugodno in solidno izdelano rešitev v obliki tkim. B-GRIP-a.

Avtor: Veljko Jukič

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com