Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Bliskavica Marumi D35AF (za Canon)

Avtor:Matjaž Intihar
02.03.2008 14:22

Večina fotografov z aparati nižjega cenovnega razreda prej ali slej ugotovi, da jim v aparat vgrajena bliskavica ne zadostuje več. Želijo si večji doseg, boljši nadzor nad osvetlitvijo, manj rdečih oči (kar je zaščitni znak v aparat vgrajenih bliskavic), preprosto uporabo (avtomatika), ter dodatno AF lučko, saj je Canonovi fotoaparati (300D, 350D, 400D itd.) nimajo in namesto nje uporabljajo stroboskop z vgrajeno bliskavico, kar pa se izkaže kot neuporabno. Seveda tudi tu igra glavno vlogo cena, zato marsikateri fotograf poseže po nekoliko cenejši neoriginalni dodatni opremi – pa se nakup splača?

 

Bliskavica Marumi D35AF za Canon (Marumi proizvaja bliskavice tudi za Nikon in Pentax fotokamere) je za hobi fotografa, ki ne potrebuje naprednih funkcij bliskavice, kot so hitra sinhronizacija, bracketing, ročno nastavljanje moči itd. zelo dobra izbira. Uporabna je tako na SLR kot tudi kompaktnih fotoaparatih, ki podpirajo uporabo zunanje bliskavice preko Canon-ovega hot-shoe priključka ter protokol TTL, E-TTL ali E-TTL II; praktično to pomeni vse digitalne SLR fotoaparate, celotno PowerShot serijo G ter PowerShot S5 IS).

 

Njeno vodilno število je 34 (pri 50mm ter ISO 100), torej je opazno močnejša od v aparat vgrajene bliskavice. Za napajanje skrbijo 4 AA baterijski vložki, kar nam zagotavlja dokaj hitro polnjenje, posledično pa tudi večje število narejenih posnetkov, saj fotoaparat zaradi ločenega napajanja bliskavice deluje dosti bolj varčno.

Nekoliko nepraktično za fotografa, vajenega avtomatskega nastavljanja goriščnice (zoom) bliskavice, je tu ročno nastavljanje, saj hitro pozabiš, da je bliskavica nastavljena na večjo goriščnico kot objektiv, in je posledično samo center fotografije osvetljen. Vendar pa ročno nastavljanje, ki omogoča goriščnice 28, 35, 50 in 85mm, ni moteče, samo navaditi se ga moramo.

Glavo bliskavice je možno rotirati za 330 kotnih stopinj horizontalno in 90 kotnih stopinj vertikalno, kar lahko izkoristimo za odboj svetlobe od bližnje stene ali stropa, ter tako dosežemo efekt mehkejše svetlobe.

 

Za pomoč pri ostrenju je v bliskavico vgrajena pomožna rdeča lučka, ki se aktivira samodejno, ko želimo izostriti. Njen doseg je po navedbah proizvajalca do 8 metrov, pokriva pa samo centralno AF točko na fotoaparatu.

Zaradi višine bliskavice je razdalja med optično osjo objektiva ter glave bliskavice občutno večja kot pri uporabi vgrajene bliskavice, kar nam preprečuje nastanek »rdečih oči«. Slednjega bodo veseli predvsem uporabniki fotoaparatov brez funkcije avtomatskega odstranjevanja rdečih oči, saj jim ne bo potrebno naknadno popravljati fotografij na računalniku.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com