Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Bliskavice za hobi fotografa

Avtor:Matjaž Intihar
20.05.2007 23:24

O uporabnosti dodatnih bliskavic, ki jih lahko dodamo na naše kamere sem v reviji že pisal. Vendar pa se marsikateri fotograf, ki uporablja kompaktno kamero z možnostjo nastavitve dodatne bliskavice na kamero za njo ne odloči. Tako se velikokrat pojavi efekt rdečih oči, ker je vgrajena bliskavica preblizu optične osi objektiva, oziroma je glavni motiv premalo osvetljen ker je glavni objekt motiva preveč oddaljen, bliskavica pa preslabotna.

Največja težava zakaj si ne izbrati za dodatno opremo zunanjo bliskavico je v večini primerov cena originalnih bliskavic. Tokrat pa sem malo pogledal po policah naših trgovcev in našel bliskavice neodvisnih proizvajalcev, ki jih lahko dobite pod 100EURO pa tja do 350EURO.

Bliskavica Cullmann 20AF DIGITAL, je primerna za vse tiste fotografe, ki samo občasno potrebujejo pomoč dodatne bliskavice. Je zelo kompaktna zato jo imamo lahko vedno s seboj. Vodilno število je 20, kar pomeni da je cca. 2X močnejša od vgrajenih bliskavic. Pri 400ISO lahko z njo fotografirate motive v od da­ljenosti 15m. Ker je krepko više od vgra­jene bliskavice pride do efekta rde­čih oči v re­dkih primerih. Prav tako lahko na­stavljamo na­klon bliskavice navzgor, kar nam omogoča motiv posneti z indirektno svetlobo. Cullman izdeluje bliskavico za kamere proizvajalcev, Canon, Nikon, Olympus, Sony. Odvisno od proizvajalca nam nudi možnost delovati v njihovem x-TTL načinu in s tem korektni osvetlitvi motiva. Zelo primerna je za vse, ki potrebujejo dodatno bliskavico za kompaktno kamero ali pa za tiste, ki samo občasno potrebujejo malo močnejšo a še vedno zelo kompaktno bliskavico za DSLR kamero.

Kdor si želi močnejšo bliskavico in jo ne potrebuje velikokrat lahko poseže po še vedno cenovno zelo ugodni bliskavici Marumi D35AF. Vodilno število je 34, omogoča nam ročno spreminjati kot osvetlitve (28-85mm ekv.35mm) s tem da premi­kamo prednji del bliskavice. Glavo bliskavice lahko premikamo navzgor kot vrtimo levo in desno. Tudi ta bliskavica nam omogoča x-TTL merjenje s kamerami Canon in Nikon.

Z njo je res nekaj več ročnega dela, ko želimo slediti goriščnicam našega objektiva, vendar za občasno delo se je treba malo potruditi, če želimo močnejšo bliskavico z TTL merjenjem za nizko ceno.

Zahtevnejši fotograf, ki pa bi rad kakovostno bliskavico z obilo funkcijami pa lahko poseže po zelo napredni bliskavici priznanega dolgoletnega proizvajalca bliskavic Metz. Vodilno število bliskavice z oznako Metz Mecablitz 58 AF-1 digital je 58, kar pomeni, da je bliskavica med najmočnejšimi. Omogoča nam delovati pri goriščnicah od 24 - 105mm (ekv.35mm). Nudi nam avtomatski premik reflektorja glede na gori­ščni­co, kot LCD zaslon z obilo funkcijami. Bliskavica ima še manjšo dodatno bliskavico, ki nam služi za predblisk oziroma če imamo glavni reflektor dvignjen za indirektno osvetljevanje, lahko z manjšo bliskavico direktno osvetlimo motiv. Moč obeh bliskavic lahko tudi kontroliramo. Bliskavica nam omo­goča še stro­boskopsko osvet­lje­vanje kot mož­nost delovati s časi hitrejšimi od sinhronizacijskega. Tako lahko uporabljamo tudi 1/1000sek. Ali še krajše čase. Iznad reflektorja imamo možnost potegniti dodatni razpršilnih svetlobe, ki nam jo tudi mehča, ali pa beli odbojnik.

Bliskavica je izredno tehnološko podprta in za svojo ceno 350EURO nudi izredno veliko. Na žalost pa nam povsem vse funkcije vključno z E-TTL, i-TTL merjenjem nudi samo s kamerami Canon in Nikon.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com