Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon A80 test

Avtor:Matjaž Intihar
05.10.2003 15:45

Vglavnem samo napisi PowerShot A80, 4.0 MP in drugačne goriščnice zaradi večjega tipala nam da ob pogledu na prednjo stran vedeti, da to ni A60/A70.

Powershot A80

PowerShot A80 je sedaj vodilni predstavnik serije A. Pridružil se je prodajno vodilnima kamerama razreda družinske fotografije in fotografije za zabavo A60 in A70. Glede na zanimanje še pred prodajo, pa zna biti tudi A80 dobro sprejet med kupci. Njegove prednosti so predvsem zanimiva oblika, ki je povsem izpeljana iz predhodnic in še zadovoljiva kompaktnost. In seveda tehnologija za zajem slike, CCD, DiGIC procesor in ostale komponente povzete po kameri iz dražje serije S. Kamera A80 sicer ni majhna, zato imajo pri canonu serijo IXUS, vendar je za pravega družinskega uporabnika prijetna. Večja velikost kamere, predvsem njene globine, naproti A60 in A70 gre v večjem delu na račun vrtljivega TFT zaslona. Ta lastnost nam lahko velikokrat prav pride. Še posebej, če hitro odmislite iskanje motiva skozi iskalo. To je tudi v A80 bolj tako, da klasičnemu fotografu kamera sploh deluje kot foto kamera. V bistvu pa je le delno uporabno. Glede na osnovni razred in ceno nekaj pod 100 tisoč SIT pa ima A80 veliko naprednjih nastavitev, ki so bile do sedaj bolj domena serije S in G.

Osnovne funkcije

Zadaj pa je takoj jasno, da je to nova kamera razreda A. TFT zaslon je majhen, vendar nam nudi zadovoljiv pogled na motiv.

Prava kamera serije A. Na izbirnem gumbu za nastavitev lastnosti zajema slike je toliko nastavitev, da po številu zadovoljijo tudi teh lastnosti željnih kupcev. Pa se večino izmed njih le redko uporablja.

Zmogljiv 4.0 Mega točk CCD senzor je enak kot pri modelu Powershot S45. Canon nikoli ne posodablja kamer v prvi vrsti z velikim številom točk. In kot ste že sami lahko ugotovili, to niti ni potrebno. Se pa je tehnologija CCD sedaj toliko pocenila, da tudi tipala s 4.0 Mega točk lahko vgrajujejo v cenejše kamere namenjene družinski fotografiji in fotografiji za zabavo.

Levo CCD velikosti 1/2,7 inče, ki ga uporablja A70, desno 1/1,8 inče iz kamere A80.

3x optični zoom ni enak kot v A60/A70, ampak so naredili novega s drugačno konstrukcijo leč. Ali je sedaj kaj boljši se ne da primerjati. V kameri A80 je vstavljeno drugo tipalo, tako da se te primerjave niti ne da narediti. Lahko pa, da so zaradi boljšega tipala delno tudi na objektivu znižali proizvodnje stroške. In ker je slika za ta cenovni razred odlična, primerjava optike niti ni pomembna.

14 načinov nastavitve zajema svetlobe (tudi. 2 .samostojni.). Čeprav je toliko nastavitev bolj zmeda kot korist, pa s tem zadovoljujejo tudi uporabnike, ki na kameri iščejo več in več nastavitev. Na koncu pa družinski fotograf pristane na P nastavitvi, zahtevnejši fotograf pa hitro ugotovi, da tu nastavitve časov in zaslonke niso tako pomembni kot na SLR kamerah. Nastavitve so: Auto, 4 prednastavlje, 4 kreativne, manual, stitch assist, film in nastavitev za hitro delovanje proženja.

Canon A80 uporablja hitri DiGIC procesor za procesiranje podatkov iz tipala. S pomočjo zaščitnega ohišja nam omogoča fotografsko svobodo. Vendar na žalost uporabnikov ohišje od modelov kamer A60 in A70 ni kompatibilno s A80. Lahko pa dodamo tako tele kot širokokotni konverter.

Kamera že uporablja novo PictBridge tehnologijo. Nič več ni pomembno, od katerega podjetja ali na kakšen način tiskalnik tiska. Če ima tudi tiskalnik PictBridge tehnologijo bo posnetek iz A80 prilagodil njegovim zahtevam in iztiskal fotografijo pod najbolj optimalnimi pogoji.

Časi osvetlitve segajo od 15 sekund do 1/2000 sekunde. Možnost spreminjanja občutljivosti na svetlobo je od 50 ISO do 400 ISO. Merjenje svetlobe je možno po celotni površini, s poudarkom na sredino in spot/točkovno. Ti podatki nam že veliko povedo za kaj vse je kamera uporabna in kolikšne so možnosti vplivanja na zajem fotografije. Tisti, ki bo vse te lastnosti spoznal, bo kamero lahko dobro izkoristil tudi v težavnejših svetlobnih pogojih. Seveda z vedenjem, da ima tipalo svoje omejitve. Ne morete pričakovati, da boste dobili nestreseni posnetek pri uporabi časa osvetlitve 5 sekund brez uporabe stojala. Prav tako tudi slika pri občutljivosti 400 ISO ne bo take kakovosti kot pri ISO 50. Vendar s poznavanjem določenih zakonitosti in predvsem vedenjem kdaj in kakšen način se kakovost slike spreminja motiv sploh lahko zajamemo z v danem momentu najboljšo možno kakovostjo.

Vrtljivi zaslon LCD

PowerShot A80 in IXUSi. Eden ima prednost v uporabnosti, drugi v kompaktnosti. Kljub temu, da pa imata oba enako število točk (4 MP) pa je slika iz A80 veliko boljša. Večje tipalo, z večjimi točkami bolje opravi svoje delo, zajem fotonov.

Prvič sem se z vrtljivim zaslonom srečal na kameri PowerShot G1. Takoj mi je ta lastnost prirasla k srcu in jo tudi bodočim kupcem digitalcev predstavljam kot lastnost, ki nam marsikdaj olajša fotografiranje v zanimivih situacijah. Zelo je poenostavljeno fotografiranje katerega koli objekta. Naj fotografiramo s kamero visoko dvignjeno nad višino naših oči, fotografiramo cvetlico na mokri travi, ali želimo fotografirati iza vogala. Ko enkrat poizkusite delovati s vrtljivim zaslonom, si to lastnost želite na vsaki foto kameri.

4.0 MP 1/1.8 inče CCD

PS A80 ima vgrajen enak senzor kot modela PS S45 in IXUS 400.

Velikost CCD-ja je 1/ 1.8 inča. V modelih A70/60 je velikost CCD-ja manjša, 1/2.7 inča. Ker tudi velikost točke vpliva na končno kakovost slike so v tem foto razredu naredili z uporabo večjega CCD-ja pomemben korak. Tudi to nam že da vedeti, da se tehnologija tipal vse bolj ceni.

Višja ločljivost v A80 pa že zadovolji tudi zahtevnejšega družinskega fotografa po večjih povečavah. Sam sem nekaj slik povečal na velikost 24 x 36 cm. Če pozorno pogledamo sliko se točke že vidijo, kakovost je slabša. Vendar ne v tolikšni meri, da bi motile pogled na nam všečno družinsko fotografijo.

Izpopolnjeni 3x Zoom objektiv

Novi zoom objektiv z ekvivalentom 35mm goriščnice 38-114mm zoom je prenovljen. Z uporabo dveh asferičnih leč so izboljšali kakovost zapisa. Tudi število leč je zaradi uporabe boljših leč zmanjšano. Pridobili so predvsem na manjšem popačenju slike.

9- točkovni AiAF / Artificial intelligence Auto Focus

Kot pri naprednejših PowerShot modelih tudi PS A80 uporablja canonovo umetno inteligenco ostrenja. Polje točk so povečali na 9. Seveda pa lahko za natančnejše ostrenje uporabimo samo 1 točko. Za kompaktno kamero tega razreda je dovolj hitro. Sam pri kamerah tega razreda nikoli ne iščem lastnosti kot so odzivnost kamere po vklopu, hitrost ostrenja, reakcijski čas po pritisku na sprožilec itd. Zavedam se, za kakšno uporabo je kamera namenjena. In ti uporabniki, v normalnih fotografskih pogojih jih tudi ne. Če jih, je pa treba poseči po višjem razredu. Zato pa jih tudi proizvajajo ali ne!

Devet točk za ostrenje.

Napredna tehnologija

Orientacijski senzor: A80 ima že vgrajeno napredno tehnologijo in kamera sama prepozna, kdaj fotografiramo s kamero vertikalno. Kamera nam sama obrne posnetek. Tako imamo posnetke že pripravljene za ogled na zaslonu računalnika ali TV.

A80 nam omogoča avtomatsko rotiranje slike, kadar fotografiramo v vertikalnem načinu.

Histogram: Tudi v A80 si že lahko pogledamo histrogram pravkar posnete fotografije. S tem veliko laže ocenimo, ali smo motiv pravilno osvetlili.

Informacij kako smo posneli posnetek je kar nekaj. Novost v seriji A pa je histogram. (desno zgoraj)

Dodatna oprema

Novi Tele-konverter (TC-DC52A) 1.75x povečava

Novi adapter (LA-DC52D)

Wide konverter je enak kot pri A70/60, 0.7x povečava

Vodooporno ohišje ni enako kot pri modelih A60/A70 (WP-DC900)

Fotografiranje:

S kamero je delovanje enostavno. Ko uporabnik spozna vse mogoče nastavitve se da s A80 marsikaj posneti. Seveda ne pričakujte od kompaktne kamere preveč in se preleviti v športnega fotografa ali pričakovati, da vam bo kamera v težavnih svetlobnih pogojih sama zadovoljivo posnela tako bele oblake kot osebo v močni senci na istem motivu. Tu bo treba poseči po lastnih nastavitvah in kompromisih. Zato toplo priporočam fotografom, ki so prišli iz filma na digitalno tehniko, da se zares dobro spoznajo s množico nastavitev tako na kameri kot v programskih menijih. Večine nastavitev sploh ne potrebujemo. Toda tu so in izkoristite jih. Tisti, ki jih ne, pa ponavadi toži nad slabo kamero, optiko, končno sliko, nikoli pa ne pogleda pod lastni prag, oziroma ali sploh zna tehniko uporabiti.

Makro, ISO 100

Makro ISO 400. Že na teh dveh detaljih lahko opazite, kako se zaradi manjše količine svetlobe ki je padla na tipalo je veliko manj realnih podatkov, s tem pa kot končni produkt slabša fotografija.

In A80 ima množico nastavitev. Programske avtomatike za osvetlitev so nekaj samo po sebi umevnega v kompaktni kameri. Teh je kar osem. Kamera premore tudi M (ročno) nastavitev tako časa kot zaslonke. Pač dodali so tudi to opcijo, ki jo pa bo roko na srce le redko kdo izkoristil.

S PowerShot A80 sem fotografiral povsem običajne motive in preizkušal zmožnosti v nenormalnih pozicijah in uporabo avtomatskega ostrenja, merjenja svetlobe, bliskavice itd. Iz fotografij sem naredil tudi večje povečave v velikosti 24 x 36 cm. Nekaj izmed njih si lahko ogledate pri Foto Format v pasaži Nebotičnika.

V programskih avtomatikah vam kamera ob slabših svetlobnih pogojih sama prestavi na višjo občutljivost (ISO). Slika ni tako tonsko, kontrastno izrazita, z več šuma izgubimo tudi na ostrini.

Izrez / povečava. ISO 400

Posneto kar iz računalniškega zaslona.

Sestrski kameri posneti od blizu. Odlična ostrina.

Široki kot ( 38 mm )

3X tele ( 114 mm )

Digitalni zoom. Močno je izražena interpolacija, vidna neostrina in barve dobijo efekt kromatske aberacije.

Tudi na direktni sončni svetlobe kamera zadovoljivo opravi svoje poslanstvo.

S pomočjo vrtljivega zaslona nam ni treba leči na mokro travo, da bi zajeli zanimiv motiv. Lepo se da tudi kontrolirati ostrino. Trava pred gobo nam lahko hitro pokvari ostrino, če le te ne kontroliramo preko TFT zaslona. Z A80 je to še toliko laže saj zaslon lahko prilagajamo trenutnim potrebam.

Makro

Makro in doosvetljeno s bliskavico.

PowerShot A80, prenosni računalnik in mobilni telefon z IR ali BlueTooth prenosom in kakovostna slika je hitro na spletu.

PowerShot A80 je z vrtljivim TFT zaslonom veliko pridobil. Prav ta zaslon se mi zdi največja nova lastnost. Uporabnik kamere tega razreda štiri milijona točk niti ne potrebuje. Povečav nad 20 x 30 cm se družinski fotograf le redkokdaj loti. Na računalniškem zaslonu ali televiziji pa je tolikšno število točk tudi preveč. So pa fotografije tudi pri večjih povečavah zadovoljive kakovosti.

Edina zamera, ki jo lahko dam tej kameri so baterije. Klasične štiri AA baterije so sicer priložene. Toda ne tiste za polnit. Kar pomeni, da bo ob nakupu kamere še kar nekaj dodatnih stroškov. Baterije, vzemite dva kompleta in polnilec. Se pa vsaj malo odkupi z uporabo CompactFlash kartic, ki je še vedno najcenejša spominska enota za digitalne kamere. seveda če ne upoštevamo kamer, ki za shranjevanje uporabljajo CD-je.

Splošno pa se že opaža, da digitalna foto tehnika že dosega vse boljšo in tehnične lastnosti kakovost kljub zmanjševanju stroškov. To pa že pomeni, da se v naslednjem letu pričakuje še večji padec cen. Za polovico?

V nekaj dneh pa bo A80 že dobavljiv. Sicer jih bo samo za vzorec, toda če imate veze in si kamero želite le na telefon. Kamero pa si lahko ogledate tudi na sejmu INFOS. Imajo jo na razstavnem prostoru AVTERE. Tudi 300D je tam.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com