Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM

Avtor:Matjaž Intihar
30.11.2005 13:28

 

Canon-ova serija EF-S objektivov počasi raste in kljub temu, da so namenjeni predvsem amaterskim uporabnikom, dajejo odlične rezultate. Širokokotnemu EF-S 10-22mm in klasičnemu EF-S 17-85mm IS se je pridružil še makro objektiv EF-S 60mm.

 

Vsak fotograf se kdaj sreča z željo, da bi posnel posnetek iz bližine. Spomnimo se samo nekaj objektov, ki nas pritegnejo k takemu načinu fotografiranja: rože, listje, drevesno lubje, razno rastlinje, žuželke, predmeti iz domače delavnice, manjši ročni izdelki, razne barvne tekočine, dežne kaplje, figurice, znamke, kovanci in še in še je podobnih motivov. Ker pa ponavadi hobi fotograf nima na izbiro objektiva za makro fotografijo, sem se odločil, da pokažem nekaj objektivov in raznih pripomočkov, s katerimi si lahko pomagamo pri fotografiranju teh motivov. Kadar kupujemo kamero s klasičnim zoom objektivom, niti ne pomislimo, da se bomo kdaj preskusili s fotografiranjem od blizu. Zato pri nakupu ne razmišljamo, koliko se z objektivom lahko približamo motivu. Hitro se zadovoljimo s kakšnim simbolom na objektivu, ki nakazuje možnost, da lahko fotografiramo tudi s krajše razdalje. Toda ko pogledamo fotografije, smo razočarani nad posnetkom. Zato vsakemu hobi fotografu svetujem, da si za standardni zoom objektiv izbere takega, ki omogoča tudi pravo makro fotografiranje vsaj v razmerju 1:2. Če takega objektiva nimamo, si moramo pomagati s predlečami ali vmesnimi obročki. Vendar pa smo s tema dvema pripomočkoma omejeni tako, da z njima lahko fotografiramo samo v določenem razponu oddaljenosti od motiva. (Članek o makro fotografiji.)

 

Objektiv lahko nastavimo na kamere, ki omogočajo EF-S nastavek. Zaenkrat na kamere, EOS 300D, EOS 350D in EOS 20D.

 

Zato klasični objektivi niso namenjeni makro fotografiranju. Dopuščajo nam premajhno približevanju motivu in ne dobimo povečave na tipalo 1:1, kjer se šele prične makro fotografija. Delno si že lahko pomagamo s predlečami, vmesnimi obročki ali mehovi vendar v prvem primeru izgubimo kar nekaj na kakovosti objektiva, v drugih dveh primerih na svetlobni moči. Zato so za "pravo" makro fotografijo najprimernejši posebni prirejeni objektivi za makro fotografiranje, oziroma bolje rečeno za fotografiranje iz bližine. Seveda lahko te objektive uporabljamo tudi za klasično fotografiranje. A njihova glavna odlika je, da nam omogočajo 1:1 povečavo in odlično sliko pri delu iz bližine. Torej v območju samo nekaj 10cm oddaljenosti od motiva.

 

 

Objektiv je zelo kompakten in kakovostno narejen. Teža 335g, dolžina 69mm, premer za filter 58mm.

 

Objektiv Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, nam omogoča približevanju motivu na vsega 20cm. Za nekatere motive dobra oddaljenost od motiva, za druge pa smo lahko celo še vedno preblizu in potrebujemo makro objektiv z daljšo goriščnico. Pri 20cm  tudi dosežemo povečavo 1:1. 60mm goriščnice nam pri kamerah, ki omogočajo nastavek za EF-S objektive kot zajema kot pri objektivu z goriščnico 96mm (ekv.35mm). Torej je v kotu zajema primerljiv s 100mm macro serije EF, seveda če le tega uporabljamo na kamerah s tipali polnega formata. Sestavljen je iz 12 leč v 8 skupinah. Svetlobna moč objektiva je f/2,8. Zaslonko pa lahko najbolj zapremo do vrednosti 32. Lamel zaslonke je 7, za dobro neostrino ozadja (bokeh), včasih premalo. Ostrenje je preko hitrega in tihega USM motorja, kar omogoča v mnogih primerih pri kameri s hitrim AF tudi ostrenje in proženje bližnjega motiva brez stojala.

 

Objektiv ni kakovosten samo kar se tiče končne izdelave, ampak tudi v zarisu slike. Kakovostno riše in podaja kontrast od zaslonke 2,8 do 11. Risba pa postane mehkejša in s tem manj kontrastna šele med zaslonkama 22 in 32.

 

 

EF-S objektiv prepoznamo po bolj izbočenem zadnjem delu in gumi na njemu.

 

 

Obroč za ročno ostrenje je širok in natančen.

 

 

EF-S 60mm ima prednjo lečo povsem na zunanjem delu objektiva. Ostali EF makro objektivi jo imajo močno v notranjosti objektiva in je s tem možnost vpada stranske svetlobe v objektiv močna zmanjšana. Na tem objektivu je treba obvezno uporabiti sončno zaslonko.

 

 

Pri makro fotografiji je zelo priporočljivo, da fotografiramo s pomočjo stojala. Foto: Aleš Borlak

 

 

S pomočjo svetlobe bliskavice in temnega ozadja lahko dobimo dobro izrezane motive. Foto: Aleš Borlak

 

 

Makro svet nam odpre povsem novo poglavje v fotografiji. Foto: Aleš Borlak

 

 

Globinske ostrine je malo. Tudi pri zaslonki f/8 je pri bližnjih posnetkih neostrina hitro izražena.

 

 

f/2,8

 

 

f/8

$$PAGE$$

Original 1:1

 

Izrez iz zgornjega posnetka. f/2,8

 

Izrez iz zgornjega posnetka. f/8

 

Izrez iz zgornjega posnetka. f/32. Objektiv riše izredno ostro že pri najbolj odprti zaslonki. V veliki povečavi pa opazimo, da se pri f/22 ostrina že izgublja.

 

Izrez iz zgornjega posnetka. f/2,8

 

Izrez iz zgornjega posnetka. f/8

 

Izrez iz zgornjega posnetka. f/32. Zgornji trije posnetki prikazujejo kako hitro se izgublja globinska ostrina.

 

Original 1:1

 

Izrez iz zgornjega posnetka. f/2,8

 

Izrez iz zgornjega posnetka. f/5,6

 

Izrez iz zgornjega posnetka. f/11. Do zaslonke 11 je ostrina zelo konstantna. Spreminja se samo globinska ostrina, ki pa jo je pri oddaljenosti 20cm izredno malo. Kompaktne kamere so tu v veliki prednosti.

 

Izrez iz zgornjega posnetka. f/2,8

 

Izrez iz zgornjega posnetka. f/5,6

 

Izrez iz zgornjega posnetka. f/10. Podobni zaključki kot pri zgornjih fotografijah.

 

Izrez iz zgornjega posnetka. f/5,6.

 

Izrez iz zgornjega posnetka. f/10. Kontrola globinske ostrine se vrši s pomočjo zaslonke.

 

Pri zaslonki f/8 objektiv riše najbolj kakovostno.

 

Makro objektiv nam lahko odlično služi za fotografiranje detajlov.

 

Na sliki pregibno elektronsko iskalo za DSLR kamere.

 

Tudi makro objektiv nam lahko odlično služi za portretno fotografijo. Goriščnica 60mm nam na kamerah s "crop" tipalom prinašajo kot zajema 96mm (ekv.35mm). Kot nalašč s pomočjo f/2,8 za portretno fotografijo.

 

Fiksni objektiv (objektiv z neizmenljivo goriščnico) pa nam lahko prinese tudi nekaj težav. Za zajem celotnega motiva se mora fotograf gibati in tako zajeti pravi izrez.

 

 


 

Tehnični podatki

 

Ekvivalent 35mm filmu

približno 96mm

Kot pogleda (horizontalno, vertikalno, diagonalno)

20°40' • 14°10' • 24°30'

Število elementov in leč v skupinah

12/8

Število lamel

7

Minimalna zaslonka

32

Najbližja razdalja ostrenja (m)

0.20

Maksimalna povečava (x)

1

Informacije razdalje

DA

Stabilizator slike

NE

AF

USM

Premer navoja za filter (mm)

52

Premer in dolžina (mm)

73 x 69.8

Teža (g)

335

Povečava z Extension Tube EF12 II

1.28 - 0.20

Povečava z Extension Tube EF25 II

1.61 - 0.44

Sončna zaslonka

ET-67B

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com