Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon EOS 60D / Test - Kamera za napredne fotografinje

Avtor:Matjaž Intihar
09.01.2011 17:51
Stran:

Uvod

Canon je na trgu točno dve leti držal model Canon EOS 50D. Konec leta 2009 so predstavili fotokamero Canon EOS 7D, za katero je bilo sprva mnenje, da je zamenjava za EOS 50D. Toda cenovno kot tehnološko je imela prevelik odskok. Tako smo čakali še pravo zamenjavo za EOS 50D in seveda si predstavljali mnenja, da le kaj bodo v fotokamero dodali, da ne bo preblizu EOS 7D.

In rodila se je fotokamera Canon EOS 60D. Že ob preizkusu fotokamere Canon EOS 7D (test) sem vedel, da bo EOS 60D v principu nazadovala in ne napredovala. Pa ne v tehnološkem smislu. Ampak, da bodo to serijo fotokamer, ki napreduje naprej v deseticah spustili za stopnico nižje, med fotokamere iz hobi razreda. Torej povzeli tehnologijo od EOS 7D, tipalo, iFCL merjenje svetlobe, zaslon, jo v določenih funkcijah malo omejili in tako oddaljili od zmogljive EOS 7D, katero sam podajam v razred za napredne fotografe. In tako se je zgodilo tisto, kar v vsej svoji zgodovini spremljanja fotografske opreme (že krepkih 35 let) še nisem opazil. Do sedaj sta imela Canon in Nikon vedno nekako ločene svoje razrede fotokamer. Njune kamere si v hobi in naprednem razredu nikoli niso bile direktni konkurent. Obstajala je neka ločnica, kot nek med razred in tudi drug cenovni svet. S prihodom EOS 60D pa je Canon postavil fotokamero vsaj za moje poznavanje opreme in njihovo postavitev v razred točno ob bok Nikon D7000.

Krešejo se mnenja, katero kamero izbrati, katera je boljša. Toda ve se. V hobi razred kamer ne stopiš tako na suho in si že vsaj malo pod vtisom enega imena. Zato že kar na začetku zapišem. Najprej se boste odločali po imenu, meniju kamere katerega že poznate, šele na to po drobnih detajlih, ki so nekje boljši na račun enega, drugje drugega. Držanje v roki je zame na strani EOS 60D, vklop video zapisa vsekakor na D7000. V ostalem pa smo si tu nekje.

 

Ohišje

Takoj, ko kamero EOS 60D pogledamo že lahko ocenimo, da je Canon res storil korak nazaj v samem desetiškem razredu. Enostavno so le na ta način lahko EOS 60D ločili od EOS 7D. Že pogled na pomanjšani LCD zaslon na zgornjem delu kamere in funkcijske gumbe s samo eno funkcijo nam to kaže. Za bolj zahtevne funkcije je treba poseči po nastavitvah preko velikega TFT zaslona ali celo menija.
Ohišje ni iz magnezija ampak iz aluminija in trdne plastične mase. Na ta način so za skoraj 10% znižali težo ohišja in seveda nekaj prihranili v €. Tako so tudi z izbiro materialov kamero ločili od EOS 7D. Za malenkost je EOS 60D manjša in lažja (145x106x79mm, 755g z baterijo) od predhodnice EOS 50D, opazno manjša in lažja pa je od EOS 7D.
Dokaj majhno ohišje odlično sede v žensko roko. Za to sem že v prvem zapisu o kameri EOS 60D podal mnenje, da bo odlična za napredne fotografinje. Samo držalo pa je tudi za večjo moško roko odlično in kamera za ta uporabniški razred kot velikost ohišja res zelo dobro leži v roki.

 

Hitrost delovanja

Ker je bil o EOS 7D preizkus že narejen, zopet lahko naredimo primerjavo. V veliko lastnostih je EOS 60D malo počasnejša. Sama hitrost delovanja po vklopu, ostrenje in merjenje svetlobe ter proženje je podobna, oziroma razlik niti ne opaziš. Večje so v hitrosti nastavitev funkcij, katere niso dosegljive preko gumbov na kameri, notranji spomin je hitreje poln (po 16 RAW posnetkih ali 58 JPEG), za video zapis je treba izven fotoprogramskih nastavitev in zopet lahko zamudimo kakšen trenutek.
Toda te primerjave z EOS 7D naj vas ne zmotijo. Canon EOS 60D je hitra in zmogljiva kamera, le vedeti je treba, da je namenjena hobi fotografu.
Kamera lahko snema s 5.3 posnetka v sekundi. Za hobi fotografa več kot zadovoljivo. Podatki iz 18M točkovnega tipala se zapisujejo na SD pomnilne kartice. Tudi tu je Canon naredil drugačen korak. CF pomnilne kartice namenja samo naprednim in profesionalnim kameram. Tudi tu opazimo, da je EOS 60D postavljena stopnico nazaj, v hobi razred kamer.

 

Baterija

Baterija Li-Ion LP-E6 je enaka kot v EOS 5D MkII in EOS 7D. Zmogljiva baterija in predvsem majhna poraba EOS 60D nam omogoča celodnevno fotografiranje in snemanje videa tudi, če nimamo s seboj rezervne baterije. Še celo v teh hladnih zimskih dneh baterija drži in drži. Torej, če v glavnem samo fotografirate potem rezervne baterije niti ne potrebujete. Le napolniti je ne smete pozabiti za daljše fotografiranje v naslednjem dnevu. V primeru večje uporabe video zapisa, s tem stalno uporabo tipala, zaslona in prenašanja podatkov na kartico, pa je rezervno baterijo še vedno priporočljivo imeti s seboj.

 

Nastavitve na kameri

Canon uporabniku je skoraj vse znano. Tisti, ki si kupi EOS 60D kot prvo kamero pa se bo moral z nastavitvami najprej dobro spoznati. Kar 27 gumbov omogoča množico nastavitev. EOS 60D je opazno z več gumbi in z lažjo kontrolo nastavitev kot nudi to EOS 550D, ima pa manj funkcij preko gumbov kot EOS 7D. Toda tako kamero postaviš v ciljni razred, oziroma jo nameniš točno določenim uporabnikom in prav toliko nastavitev jim tudi nudiš.

 

Iskalo

Iskalo je na proti EOS 50D z malo večjim zajemom. Nudi 96% pokritost motiva in 0.95X-no povečavo. Za ta razred odlični podatki, kar se tudi vidi po pogledu skozi iskalo. Jasna in svetla slika omogoča tudi dober pogled na motiv v slabših svetlobnih pogojih.

 

Zaslon

Neverjetno, tudi tu Canon ni »šparal«. Tri palčni zaslon je nov, sedaj z več kot 1M točkami in dobrodošlo za video snemanje, vrtljiv je. Nudi odlično zaščito za odboje svetlobe in s tem boljši pogled na samo sliko ob močni sončni svetlobi.

Fotograf je nad videno sliko na zaslonu večkrat pozitivno presenečen. Kakšne barve, ostrina. Zna biti kasneje ob pogledu na sliko na računalniškem zaslonu kar malo razočaran. Toda, če se odlično sliko vidi na zaslonu kamere, se jo da preko računalniških programov tako pripraviti tudi za oglede na drugih boljših zaslonih, projektorjih ali za tisk.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com