Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon IXUS 300 HS – mini kompakt za vsakdanje fotografiranje

Avtor:Matjaž Intihar
14.02.2011 19:59

Canon IXUS 300 HS - najzmogljivejši, najhitrejši, z najmanj šuma. "Best buy?!" Tako nekako bi opisali IXUS-a 300. Gre za model, ki želi dominirati v razredu majhnih kompaktov. A pojdimo lepo po vrsti.
IXUS 300 povprečnemu kupcu ne pade v oči ne z obliko, miniaturnostjo, niti se ne bohoti z milijoni točk na tipalu, ki še vedno marsikateremu kupcu pomenijo največ. "Saj več milijonov točk pa ja pomeni, da bo fotografija bolj kakovostna." IXUS 300 je druge vrste mini kompakt. Je kompakt za poznavalce oz. za tiste običajne uporabnike, kateri želijo nekaj več od foto kamere, a si še vedno želijo kamero za v vsak žep.

Uvrstitev v razred

Kamera se uvršča med najbolj zmogljive mini kompaktne kamere. V njen prid govori izjemno trpežno ohišje, svetlobno močan objektiv, tipalo z manjšim številom točk kot večina ostalih foto kamer na tržišču in povsem ročne nastavitve. Kamero bi deloma lahko uvrstili že v razred za zahtevne uporabnike.

Velikost

Ni najmanjša oz. najtanjša Canon kompaktna kamera, ravno tako pa ne sodi med večje foto kamere. Dame jo bodo lahko spravile v še tako malo torbico (če le ne bo prezaložena z ostalimi bolj ali manj potrebnimi stvarmi), fantje pa jo spravimo v vsak hlačni žep. Velikost kamere je 100 x 54 x 23 mm in teža 175 gramo (toliko kot današnji "pametni" mobilniki).

Oblika

V kolikor dame v torbici ne najdejo prostora za kamero, je kamera še vedno dovolj elegantna za nošnjo v roki. Obenem pa se kamere ne bo sramoval noben predstavnik moškega spola, saj kamera nima izrazitih oblik in barv, katere bi pihale na dušo nežnejšemu spolu.
Barve, zaobljenost linij, gumbi, ki niso izbočeni iz kamere itd., vse to doprinese k elegantni obliki foto kamere IXUS 300. Naj omenim še kvaliteto izdelave ohišja. Le-ta je tako kot pri vseh IXUS-ih enostavno fenomenalna. Plastične izdelave ni čutiti, foto kamera v rokah daje občutek izjemne čvrstosti. Ohišje je izdelano iz aluminija, tako, da tudi ob močnem stiskanju in zvijanju kamere ni občutiti ali slišati pokanja ohišja. Tudi padec, dva, tri, kameri ne škodujejo kaj več kot le par prask na ohišju (seveda v ugasnjenem stanju - ko je objektiv varno shranjen v ohišju).

Specifikacije

Kot že omenjeno ima kamera aluminijasto ohišje, fotografije zajema z na novo razvitim "samo" 10 milijonskim tipalom v ločljivosti 3648 x 2736 točk, svetloba pa pade na tipalo preko objektiva s skoraj 4-kratno optično povečavo, s širokim kotom 28 milimetrov in tele območjem pri 105 milimetrih. Morda se nekateri sprašujete zakaj pa "samo" 10 milijonov točk. Že pred leti je profesionalni foto svet poznal, da preveliko število točk na določeni površini ne vpliva pozitivno na samo kakovost fotografije. Sedaj pa to počasi spoznava še širši krog družinskih fotografov in v kolikor želimo dobiti bolj kakovostno fotografijo predvsem v slabih svetlobnih pogojih moramo zmanjšati število točk na tipalu in točno to je naredil Canon. Poleg zmanjšanega števila točk so za boljše fotografije v slabih svetlobnih pogojih razvili objektiv s svetlobno močjo f/2. Kar pomeni, da objektiv na tipalo v foto kameri spusti več svetlobe kot 90% foto kamer na tržišču. Objektiv nam seveda nudi tudi optično stabilizacijo, kar pomeni, da nam umiri tresenje rok tako, da bodo statični motivi kasneje zamegljeni. Predvsem pa se delovanje optične stabilizacije lepo vidi ob zajemu HD video posnetkov v ločljivosti 1280 x 720 pik. Celotno delovanje kamere nadzoruje DIGIC 4 procesor. Procesor, ki nam je poznan tudi iz profesionalnih Canon kamer. ISO vrednost se lahko nastavlja od ISO 100 do 3200 ali pa te nastavitve prepustimo avtomatiki v kameri. i-Contrast je funkcija, katera zna biti še kako uporabna v dneh ki prihajajo (s soncem obsijani). Saj se ob močnem soncu naredijo tudi močni svetlobni prehodi (močne sence). S funkcijo i-Contrast pa IXUS 300 IS samodejno popravlja te prehode. Temnejše dele avtomatsko posvetli, kar pomeni, da ni tako velikih prehodov. To je zelo uporabno predvsem ko imamo del fotografije na močnem soncu, drugi del pa v senci. Ker kamera avtomatsko posvetli dele v senci so posledično tudi ti temnejši deli povsem zadovoljivo vidni. Posnetke lahko v makro načinu zajemamo iz razdalje 3cm. Zmogljiva baterija NB-6L nam omogoča narediti preko 300 fotografij in posneti še cca. 10 minut video zapisa z enim polnjenjem. Podatek, ki ga je potrebno izpostaviti pri IXUS 300 je ta, da je kamera sposobna zajeti skorajda 4 slike v sekundi. Zaporedno pa lahko fotografirate, dokler se ne zapolni pomnilnik v foto kameri. Z zmogljivimi (hitrimi) spominskimi karticami, boste lahko zajeli tudi 15 in več fotografij zaporedoma.

Enostavnost uporabe

Ob vklopu kamere v avtomatskem načinu boste spoznali, kako enostavno je upravljati s kamero. Na zgornjem delu kamere se nahajajo trije gumbi. Prvi gumb z leve je namenjen izbiranju načinov delovanja foto kamere. Drugi je za prenastavljanje zuma in tretji za ostrenje ter proženje.
Na zadnji strani imamo povsem standardno Canon porazdelitev gumbov. Kamera ima dva posamična gumba (za predogled fotografij in dostop do menija) in enega multifunkcijskega (vrtljivega). V kolikor kamero uporabljate na avtomatskih nastavitvah tega gumba ne boste potrebovali, če pa ste bolj napredni uporabnik pa boste s tem gumbom večkrat prišli navzkriž, saj ima več funkcij a na gumbu ni nobenih označb, kaj s pritiski na določene dele gumba aktiviramo. Seveda se sčasoma priučimo, kaj so funkcije gumba, a za to je potrebno kar nekaj domače naloge oz. veliko redne prakse.
Za tiste, ki se ne poslužujete ročnih nastavitev, je IXUS 300 HS uporaben ravno tako, kot ostale kamere. V avtomatskih nastavitvah je vse za kar morate skrbeti to, da poiščete vam želeni motiv in pritisnete na sprožilec. Fotokamera bo sama zaznala motiv, ki ga fotografirate. Samodejno bo zaznala več obrazov na fotografiji, zaznala bo gibanje obrazov in prilagodila nastavitve gibanju. Poleg tega bo pravilno nastavila osvetlitev glede na obraz, po potrebi vključila bliskavico itd. Poleg tega, da kamera zazna obraz, loči tudi druge motive. Npr., ko se približamo motivu na manj kot cca. 30cm, bo kamera samodejno preklopila v makro način.
Za tiste, kateri si želijo malo kamero in nekoliko več svobode pri nastavitvah pa je IXUS 300 HS ena redkih foto kamer, katera v tej velikosti ponuja tudi P, Tv in Av način delovanja. Prenastavljanje nastavitev je hitro za tako malo kamero, tudi velikost gumbov ni moteča za tiste z bolj močnimi prsti a v osnovi je to še vedno foto kamera, katera je nekoliko bolj namenjena manjšim prstom.

Funkcije

Poleg vseh standardnih funkcij so pri Canonu z letošnjim letom v kamere začeli dodajati še nekaj programskih "cukrčkov".
Omeniti je potrebno funkcijo fotografiranja "miniature effect", katera nam omogoči, da močno zameglimo ozadje. Ko vključimo to funkcijo, lahko izbiramo lokacijo in velikost površine, katera naj bo ostra. Tisto, kar nismo vključili v ta površinski kvadrat pa bo zamegljeno. Efekt je takšen, kot da bi pri DSLR kamerah uporabljali makro objektive z močno odprto zaslonko oz. portretne objektive z odprto zaslonko.
"Fish eye" objektivi so med mladimi velikokrat zelo priljubljeni ravno zaradi popačenosti fotografije. Zagotovo bo tudi v vašem primeru tako, da se boste kar nekajkrat pozabavali s tem načinom, saj skorajda vsakemu portretirancu na obraz doda nasmešek.

Hitrost delovanja

IXUS kamero so bile vedno znane po hitrem delovanju. To pomeni, da so praktično v sekundi pripravljene za posnetek iz izklopljenega stanja. Tako hitrost vklopa, kot ostrenje sta med hitrejšimi. Odzivnost prožilca je odlična. Toda IXUS 300 HS ima to prednost, da nam omogoča narediti kar 4 fotografije v sekundi. To pa je daleč nad povprečjem kompaktnih fotokamer. In to nam omogoča, da lažje ujamemo tisti "pravi" trenutek pri lovljenju npr. otroka. Seveda pa se je potrebno zavedati, da moramo že prej prenastaviti kamero, saj prenastavljanje dveh stvari hkrati npr. časa in EV stopenj ni možno, saj prenastavljanje lahko poteka samo preko enega gumba.

Kakovost fotografije

S tem ciljem je bila narejena foto kamera IXUS 300 HS. Da nam ponudi čim boljšo kakovost fotografije v mini kompaktnem razredu. Fotografija pri ISO 800, času 1/8 sekunde je zaradi stabilizacije slike v objektivu ostra, zaradi dobrih algoritmov procesiranja in manjšega števila točk na tipalu pa je fotografija praktično povsem brez šuma. Fotografiranje v slabih svetlobnih pogojih je še vedno največji trn v peti širšim množicam fotografov in IXUS 300 HS je bil narejen ravno s tem namenom, da tudi v slabih svetlobnih pogojih kar največ potegne ven iz fotografije.

Priporočila komu

Canon IXUS 300 HS je fotokamera za vse, ki želite imeti kakovostno mini kompaktno fotokamero za vsakodnevno fotografiranje. Priporočam jo predvsem tistim, kateri že imate nekaj znanja o načinih delovanja fotokamere, kot tudi tistim, kateri ste nezadovoljni z zdajšnjimi posnetki v slabih svetlobnih pogojih a kaj več kot avtomatskih nastavitev ne uporabljate. Kamera je namreč izjemno enostavna za uporabo v avtomatskih nastavitvah, tisti, kateri pa se poslužujete uporabe ročnih nastavitev P, Tv, Av pa je IXUS 300 HS dovolj prilagodljiva in zadovoljivo hitra pri prenastavljanju nastavitev. Velik plus pa velja dati trdnosti ohišja.

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com