Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Carl Zeiss Compact Prime CP.2 novosti za fotovideo / Pozdrav iz Hollywooda

Avtor:Matjaž Intihar
18.04.2010 13:46


NASA / courtesy of nasa images.org

Do lune in nazaj

Letos marca je minilo natanko 120 let od kar je podjetje Carl Zeiss ponudilo na tržišče svoje prve objektive v fotografskih kamerah. Podjetje Carl Zeiss je v svetu dobro poznano po svojih optičnih izdelkih, še posebej pa je cenjeno po svojih objektivih, ki so že od nekdaj visoko cenjeni tako med fotografi, kakor tudi filmskimi ustvarjalci. Zelo vidni tehnični dosežki ki so jih prispevali pri Zeissu in so zaznamovali zgodovino fotografske optike so med drugim zasnova prvih Planar in Tessar objektivov, že leta 1935 so patentirali prve anti refleksne premaze na lečah, ki izboljšujejo optične karakteristike objektivov. 1943 so prvi uvedli metodo za testiranje optične kakovosti objektivov "MTF" curves (modulation transfer function), katero še danes uporablja večina proizvajalcev fotografske in kinematografske optike za testiranje optične kakovosti svojih objektivov. 1961 pa so kot prvi v zgodovini, pri konstrukciji objektivov uporabili računalnik.


NASA / courtesy of nasa images.org

Tudi majhen korak za človeka in velik za človeštvo, narejen na luni, je bil leta 1969 zabeležen s pomočjo Zeissovega objektiva. Zeiss je takrat po naročilu NASE izdelal posebne objektive, za potrebe NASINIH odprav Apollo na luno. Vendar pa se zgodba o Zeissovih objektivih, ki so bili uporabljeni na luni, ne konča samo tam.

1975 je znani filmski režiser Stanley Kubrick lotil snemanja zgodovinskega filma Barry Lyndon. Stanelyjeva velika želja je bila, da bi posnel prizore v notranjosti starih dvorcev, samo z uporabo naravne svetlobe in sveč. Na ta način je hotel doseči, da bi se ohranil prvotni občutek naravne svetlobe, ki je bil značilen za čase v katerih se je zgodba odvijala. Ker takrat ni bilo možno dobiti objektive s svetlobno jakostjo, ki bi omogočala takšne posnetke se je pozanimal pri NASI glede njihovega objektiva 50mm f0.7, ki so ga uporabili za fotografiranje senčne strani lune. Izkazalo se je, da so pri Zeissu izdelali vsega skupaj 10 takšnih objektivov, 6 jih je kupila NASA štirje pa so ostali pri Zeissu.

Stanelyju je nekako uspelo od Zeissa odkupiti 3 objektive, katere je potem uporabil pri snemanju filma Barry Lyndon. S tem se je zapisal v zgodovino Hollywooda, saj so bili prizori znotraj dvorca, ki so bili osvetljeni samo s pomočjo sveč za takratne čase edinstveni. Kasneje je za film prejel štiri oskarje, eden od njih pa je bil oskar za najboljšo kamero.

Objektivi za kamere DSLR serije ZF, ZF.2, ZE,ZK, ZS in nova serija kinematografsko zasnovanih objektivov serije Compact Prime CP.2

Carl Zeiss je v svetu profesionalne fotografije in kinematografije že dolgo sinonim za kakovost. V časih analognega filma, so proizvajalci profesionalnih srednje formatnih fotografskih kamer, kot sta Hasselblad in Rolleiflex zgradila svoj ugled tudi s pomočjo objektivov, ki so jih za njih izdelovali pri Carl Zeissu, med zrcalno fefleksnimi foto kamerami pa je Zeissove objektive uporabljal Contax.

Pojav digitalnih zrcalno refleksnih foto kamer polnega formata (FF) dimenzij 36x24mm s tipali visoke ločljivosti pa je botrovalo, da je veliko število fotografov, ki so poprej fotografirali na srednje formatne foto kamere prešlo na fotokamere DSLR. Pri Zeissu so uvideli, da se je tako odprl trg v segmentu fotokamer DSLR tudi za njihove objektive. Leta 2007 so dali na trg povsem novo linijo objektivov namenjenih DSLR polno formatnim foto kameram visoke ločljivosti, ki so jo poimenovali ZF (črka F pomeni Nikonov F bajonet). Najnovejša serija pa nosi oznako ZF.2, kar pomeni, da imajo objektivi vgrajen CPU (procesor) za boljše sporazumevanje z novejšimi Nikonovimi digitalnimi fotokamerami, tako je moč vrednost zaslonke kontrolirati preko foto kamere. Kasneje pa so predstavili še serijo ZE, ki je narejena za Canon DSLR-je in ima tudi vgrajen CPU ter ZK za Pentaxa in ZS, ki ima M42 navoj.

Nekako istega leta so se na tržišču profesionalne video opreme pojavili posebni optični adapterji, ki so omogočali prikaz slike z objektivi narejenimi za FF 36x24mm DSLR senzorje, na profesionalnih video kamerah, ki imajo dosti manjši senzor, s pomočjo teh adapterjev se je bilo moč na video kamerah ustvariti zlo majhen prikaz globinske ostrine, kar do takrat ni bilo mogoče. Uporabniki teh adapterjev so zelo hitro uvideli, da je moč preko F bajoneta priklopiti tudi nove Zeiss objektive serije ZF. Za razliko od objektivov drugih proizvajalcev imajo Zeissovi objektivi zelo precizno mehaniko ter velik hod obročka za ostrenje, kar pa je ključno pri snemanju na video in kinematografske kamere.

Compact Prime CP.2

Prihod Canon EOS 5D Mark II. foto kamere DSLR, ki snema video v polnem HD formatu na senzor dimenzij 36x24mm, pa je botroval, da so se pri Zeissu odločili izdelati popolnoma novo serijo kinematografske optike, ki jo je moč uporabljati tudi na Canon fotokamerah DSLR. Izdelali so serijo fiksnih objektivov, ki nosijo oznako Compact Prime CP.2. Ti objektivi so optično zasnovani na osnovi fiksnih objektivov za DSLR fotokamere serije ZE, ZF, ZF.2, ZK, ZS. Odlične optične karakteristike pri Z seriji objektivov, ki skorajda nimajo, za kinematografijo zelo motečega *»breathing« efekta, so predstavljale dobro osnovo za nadgradnjo Z serije v kinematografsko prilagojene objektive. V bistvu imajo Compact Prime CP.2 objektivi optiko Z serije ter mehaniko profesionalnih kinematografskih objektivov.

*(Breathing efekt je pojav pri objektivih, ko statični objekti v ozadju spreminjajo svojo velikost s spreminjanjem fokusa na glavnem motivu. Npr., kadar imamo fiksen kader in se motiv premika proti nam ter ga spremljamo s fokusom, se dogaja, da recimo neka stavba v ozadju pri tem spreminja velikost)

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com