Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Daljnogled Canon 10x42 L IS WP - to je to!

Avtor:Matjaž Intihar
19.10.2014 16:23

Kdo si ni že kot otrok zaželel približati motiv. Če je le bilo mogoče smo pogledali skozi daljnogled, ki je optični element s katerim dobimo povečano sliko oddaljenih elementov.

Spomnih se otroških platičnih daljnogledov, ki so komaj kaj približali in so imeli zaradi plastičnih leč zelo motno sliko. Včasih sem na morju lahko pogledal skozi daljnogled kakšnega pomorca ali pohodnika. Vedno je bila moja velika želja imeti daljnogled, ki pa je počasi bledela, ko sem v 70-tih na fotokamero začel dodajati 200 ali 300mm objektiv.

Prišel je čas služenja domovini in kot komandir "oklepnega voda" sem iz transporterja ali tanka večkrat pogledal skozi daljnogled. Kakšen je teren, pogled na "orientir", kaj in kdo je pred nami. Vendar vedno je bila prisotna ena in ista težava. TRESENJE! in posledično nerazpoznavna slika. Še toliko bolj, če se je vozilo premikalo. Tudi ko je stalo je tekel motor in treslaji so se odražali na povečani sliki.

Nič drugače ni na plovilih. Voda je vedno v gibanju, z njo naše telo in daljnogled. Pohodnik ima v hribih malo večji utrip in tresljaji so opaženi ob pogledu na motiv. Tudi opazovalci ptic, lovci nimajo vedno s seboj stojal in spektivov. Vsem so lahko manjši treslajaji tisti element, ki ne da jasne in čiste slike.

Canon je pionir optične stabilizacije slike (IS). Zato ne čudi, da je svoj prvi daljnogled s stabilizacijo predstavil že v 90-tih. Ko sem prvič v roke vzel IS daljnogled in pogledal motiv, mi je bilo jasno kaj mora objektiv nujno imeti. No to nujno je vedno "tiki-tiki" beseda. Kajti, za vsem stoji debelina naše denarnice in želja, nekaj "dragega" tudi imeti. Najcenejši Canon IS objektiv 8x25, stane malo več kot 300€. Tisti najdražji 10x42 L IS WP pa kar 1750€.

Se splača toliko dati za objektiv s stabilizacijo slike?

Canon 10x42 L IS WP

Objektivi imajo svoje tehnične lastnosti. Osnovo vemo. Poveča, oziroma približa nam želeni motiv.

Prva številka (10X) nam poda faktor povečave. V praksi to vidimo tako, da je 100m oddaljen motiv preko daljnogleda viden, kot da ga gledamo s prostim očesom iz oddaljenosti 10m.

Na daljnogledih je drugače kot na objektivih, vidno zapisan še en podatek. To je kot pogleda, izražen v stopinjah. Pri objektivih smo bolj vajeni podatka o dolžini goriščnice, ki pa ima zadaj predvsem kot zajema v stopinjah in je zapisan samo v prospektih.

Daljnogled Canon 10x42 L IS WP ima z 10X-no povečavo kot zajema 6.50, kar je fotografu bolj znano kot objektiv z goriščnico 370mm (na kamerah polnega 35mm formata).

Podatek 42 nam predstavlja premer prednje leče. Pri objektivih bi rekli svetlobna moč, f. Večji kot je premer, več svetlobe dobimo v oko.  Seveda pa mora biti premer tudi dobro izbran. Če je prevelik, bo tudi sam daljnogled enako kot objektiv dolg in težak. Zato so kompromisi vedno dobrodošli.

Ko imamo podatek o povečavi in premeru prednje leče, lahko izračunamo še premer izhodne leče. Dobimo ga tako, da premer prednje leče delimo s povečavo. Torej imamo v našem primeru premer 4,2mm. Premer izhodne leče je pomemben zaradi spremembe velikosti naše zenice. Ko je zadosti svetlobe, se zenica zmanjša in zadostuje premer izhodnje leče 3mm. V temnih pogojih se zenica močno poveča in, da dobimo dovolj svetlobe, je potreben premer izhodne leče med 6 in 7mm. Večjega premera zaradi ne zmožnosti še večje odprtine zenice ne potrebujemo.

Pri Canon pomeni črka L kratico za Luxury. Pod to črko so vsi daljnogledi kot objektivi z najboljšimi lečami in samo konstrukcijo.

IS pomeni Image Stabilazer. Funkcijo, katero nam Canon nudi tudi v objektivih. Vendar z razliko, da imamo v objektivih premakljiv sklop leč, v daljnogledih pa prizmo. Giro senzorji zaznajo tresenje daljnogleda in preko premikanja prizme se stabilizira slika.

WP je kratica za "weathere proof" zaščito daljnogleda. Kar v praksi pomeni, da je daljnogled zaščiten proti vlagi, prahu, blatu, dežnim kot morskim kapljam. Pri Canon daljnogledih gre zaščita WP dlje kot pri fotokamerah in objektivih, zato velja, da ta daljnogled lahko za nekaj minut tudi potopite v vodo 1m globoko.

Pomemben je še en podatek. In sicer zaščita leč proti odbojem svetlobe med njimi. Canon ima že iz objektivov znano standardno SSC (Super Spectra Coating) zaščito, ki daje izvrstne rezultate. Ta zaščita omogoča do 8% višjo svetlost kot jo nudijo daljnogledi s slabšo tehnologijo. Obenem imata obe izhodni leči tudi "anti-fog" zaščito, torej zaščito proti kondenzaciji v vlažnih ali toplo-hladnih pogojih.

Zaključek

Daljnogled Canon 10x42 L IS WP je v skupini najboljših, še bolje rečeno najbolj uporabnih, ko nimamo daljnogleda na stojalu. 10X-na povečava (6.50) je nek standard, ki pa zahteva dobro svetlobno moč (premer 42mm), ki pogojuje tudi odprtost izhodne leče (4,2mm). S tem dobimo svetlobno dovolj dober daljnogled tudi za slabše svetlobne pogoje. Vendar te podatke lahko nudijo tudi krepko cenejši objektivi.

Kar doda res veliko vrednost temu objektivu so predvsem WP zaščita, SSC premazi leč, L leče in seveda tisto najbolj pomembno in v praksi odlično opaženo, t.j. stabilizacija slike. Nič vam ne pomaga še tako odličen daljnogled s povečavo 10X ali več, če se vam slika preko daljnogleda trese. Detajli bodo zaradi stresenosti izničeni.

Če nimate stojala je daljnogled zaradi stabilizacije slike perfekten v domeni astronomije, kot opazovanju ptic in drugih motivov. In v večini primerov stojala ne nosite s seboj. Obenem ste s stojalom okorni in počasni ob iskanju želenega.

Canon nudi samo IS daljnoglede. Od povečave 8X do 18X. Vse povsod so kompromisi. 8X-ni je majhen, lahek, vendar ima kot zajema 70, kar je lahko premalo. Večja povečava 12X ali celo 18X je odlična, vendar za dober pogled potrebujemo večjo svetlobno moč 50mm in več, kar pa doprinese k velikosti in teži. Obenem pa še ceni, saj je treba imeti kar najboljše velike leče. Zato so daljnogledi z 10X-no povečavo nek resen kompromis.

In objektiv Canon 10x42 L IS WP je v tem več kot odličen. Za večino je moteča samo cena cca. 1700€. Za tistega, ki je denar pripravljen nameniti za odličen daljnogled, ki bo nudil ekstremno kakovost slike iz roke pa ni dileme. Canon tu nudi najboljše.

Za fotografa pa sledeče. Marsikdo si reče, kaj če mi daljnogled, saj imam teleobjektiv. Vendar si včasih na lokaciji, ne najdeš pa tistega pravega mesta želenega motiva. Takrat nam lahko pomaga daljnogled. GPS nas pripelje na lokacijo, daljnogled nam lažje odkrije kaj želimo fotografirati, kje je pot do motiva. Tu nam lahko še kako koristi daljnogled in Canon ima tu še enega odličnega za dokaj zmerno ceno. To je daljnogled 8x25 IS za cca. 300€.

Po svetu opažam, da imajo opazovalci ptic daljnogled 10x30 IS, ki je še vedno dovolj majhen in lahek. Toda kdor želi resen daljnogled in je pripravljen odšteti "velike" denarje, potem mimo Canon 10x42 L IS WP ne gre.
Za konec lahko samo zapišem. Daljnogled Canon 10x42 L IS WP je v domeni še vedno solidne kompaktnosti (velikost, teža) in visoke kakovosti zarisa ter stabilizacije, vreden zapisa, "TO JE TO!"

Vojska že ve. Brez stabilizacije slike ne gre. Če se vrnem iz domene IS daljnogleda v moje vojaške dni. S pomočjo IS tehnologije ne bi ugibal na nekdaj "naši" meji, takrat v malo nevarnih časih prvih mesecih 80-tega leta, kaj se premika proti nam. Povečava ruskega daljnogleda je bila zaradi stresenosti nerazločljiva.

Prav tako vsak ladjar v razburkanih vodah razloči bojo od glave. No zadnji dogodek, ko je lovec ustrelil kolesarko misleč, da je le ta zajec, pa menim, da takemu tudi IS ne pomaga. hehe


Brez daljnogleda


Daljnogled 10X brez IS.


Daljnogled 10X z IS.
 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com